Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Δεν θέλουμε να μας πετάνε τα σκουπίδια στην πόρτα μας, ούτε να πετάμε τα δικά μας στην πόρτα των άλλων. Το "μοντέλο" ΧΥΤΑ έχει φάει τα ψωμιά του....


[Αφίσα: ΑΙΓΙΑΛΟΣ - Φωτ.Διαρκής Κίνηση/Αυτό το μοντέλο δεν μας κάνει ούτε στη ΦΥΛΗ ούτε σε καμία άλλη περιοχή/ Να αλλάξει ο Περιφερειακός σχεδιασμός]

Δεν θέλουμε να μας πετάνε τα σκουπίδια στην πόρτα μας, ούτε να πετάμε τα δικά μας στην πόρτα των άλλων. Το "μοντέλο" ΧΥΤΑ έχει φάει τα ψωμιά του...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΥΤΑ - αρκετές περιοχές έχουμε ρυπάνει.

(Α) ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
-1)ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - δήμοι, σχολεία, σύλλογοι κ.λπ. να σχεδιάσουν αντικαταναλωτικά και διαχειριστικά προγράμματα με βασικούς στόχους:
-2)ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ - τα καταναλωτικά πρότυπα "κατανάλωσε άρα υπάρχεις", η μια χρήση συσκευή και μετά πέταμα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.
-3)ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ - πολλές συσκευές και είδη που εμείς τα πετάμε, σε κάποιους άλλους είναι χρήσιμα. Δεν πετάμε τα πάντα, χαρίζουμε και διαθέτουμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε σε ειδικούς χώρους ανά δήμο.
-4)ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΕ 4 ΚΑΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (1η φάση) - Δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σχολεία, επιχειρήσεις κομποστοποιούν - διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε 4 κάδους. Είναι απαράδεκτο οι δήμοι από την μια μεριά να υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης, και από την άλλη να πετάνε τα κλαδιά που κόβουν ή τα απορρίμματα στους μπλε κάδους στα σκουπίδια επειδή δεν προλαβαίνουν (τα Σάββατα στο Χαϊδάρι) ή επειδή δεν έχουν δημοτικό σύστημα κομποστοποίησης.
-5)ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΏΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ (ή ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΩΝ) - Στις μονάδες αυτές θα γίνεται διαλογή/ανακύκλωση/κομποστοποίηση (2η φάση). Αυτό σημαίνει α) Δραστική μείωση υπολειμμάτων για ταφή, άρα λιγότερα σκουπίδια και δημοτικά τέλη β) προστασία του περιβάλλοντος.
-6) ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΕΙ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ (3,4,5)- το ποσοστό αυτό υπολογίζεται περίπου στο 7-10% θα αποτελείται από αδρανή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθεί στην οδοποιία κ.λπ. Για τις μικρές ποσότητες που δεν μπορούν να ενταχθούν στις ανωτέρω διαδικασίες ανάκτησης να υπάρχει σε ευρύτερο επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας δυνατότητα χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΗ).

(Β) Οι ανωτέρω (Α) περιγραφόμενες και προτεινόμενες διαδικασίες συγκρούονται με τον προτεινόμενο Περιφερειακό σχεδιασμό που προβλέπει:
- α) δύο νέα εργοστάσια στη Φυλή και δύο εργοστάσια - ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα
- β) μεθόδους επεξεργασίας που τους επιβάλλουν οι εθνικοί μεγαλοεργολάβοι που μοιραία οδηγούν στην καύση των απορριμμάτων (κατά σύμπτωση, οι περισσότεροι που "πλασάρουν" την καύση ήταν και οπαδοί της "καθαρής ενέργειας" από πυρηνικά. Η Φουκουσίμα δεν τους δίδαξε;)
- γ) υποταγμένους και όχι συμμετοχικούς πολίτες
- δ) να εξακολουθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής Δυτικά της Αθήνας

(Γ)ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- 1) Να αλλάξει ο Περιφερειακός σχεδιασμός με βάση τις προτάσεις που έχει η "Πρωτοβουλία συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων" και που εξειδικεύονται για τη Δυτική ΑΘήνα και το Χαϊδάρι παραπάνω (Α,Β)
- 2) Καμία νέα μονάδα στη Φυλή. Χρονοδιάγραμμα για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Επανασχεδιασμός των υπαρχόντων εγκαταστάσεων (ΕΜΑΚ,μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών απορριμάτων). Πρόγραμμα απορρύπανσης, αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής Φυλής - Άνω Λιοσίων - Ασπροπύργου.

(Δ) ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:
-1) Σε θεσμικό και κινηματικό επίπεδο, τοπικά και υπερτοπικά.
-2) Μαζί με όσους και όπου συμφωνούμε (είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά των σκουπιδιών στα βουνά και στα λαγκάδια ή σε περιοχές εκτός Αττικής)
-3) Μαζί με εκείνους:
* που θα διαδηλώσουν και θα συγκεντρωθούν α) Την Κυριακή 17/4/2011, 11:30, στην έξοδο της Αττικής Οδού στη Φυλή β) Τη Δευτέρα 18/4/2011, 7:00 μ.μ. στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο των Άνω Λιοσίων
* που κάνουν προσπάθειες συντονισμού για συγκεκριμένες ενέργειες και όχι γενικά και αόριστα και εφ΄ όλης της ύλης.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου
Συμμετέχει στην "Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων"

3 σχόλια:

Δημήτρης Συριόπουλος είπε...

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΏΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ (ή ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΩΝ)

Δεν πρέπει να μας φοβίζει στην μικρή κλίμακα διαχείρισης των αστικών απορριμάτων και μέχρι να φθάσουμε σε μηδενικά απορρίματα την ταφή των υπολλειμάτων στις αποκεντρωμένες μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας.
Για να δικαιολογούμε και την ολοκληρωμένη επεξεργασία.
Να σεβόμαστε τους γείτονές μας.

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Τα 6R της Οικολογίας για τη μείωση των απορριμμάτων http://xpolis.blogspot.com/2010_04_01_archive.html

Τα είχαμε δημοσιεύει ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Κάντε copy paste τον παραπάνω σύνδεσμο... στη συνέχεια προσθέσαμε και ένα R... Resistance (αντίσταση) στον υπάρχοντα και προτεινόμενο από τον Περιφερειακό σχεδιασμό τρόπο "εξαφάνισης" των σκουπιδιών...

Ανώνυμος είπε...

Θα άξιζε τον κόπο να καταθέσετε την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο Χαιδαρίου να συζητηθεί και γιατί όχι και να ψηφιστεί, μαζί ίσως με έναν οδικό χάρτη υλοποίησης της που θα επεξεργαστείτε για τον δήμο.
Αν η κατάθεση αυτή μάλιστα μπορέσει να συνοδευτεί από αρκετές υπογραφές πολιτών και φορέων της περιοχής τότε δύσκολα θα αγνοηθεί.
Μπορεί βέβαια και να αγνοώ κάποια προσπάθειά σας κατά το πρόσφατο παρελθόν

Λεωνίδας Φωτιάδης