Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ισχυρές αλλεπάλληλες εκρήξεις σε όλη της διάρκεια της πυρκαγιάς... / Ρεπορτάζ από τις πυρκαγιές στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο 23/7/2011


Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μάντρα αυτοκινήτων που λειτουργεί παράνομα σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση μέσα στα όρια «προστασίας» του όρους Ποικίλου, δίπλα στον περιφερειακή λ. Αιγάλεω, σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Ισχυρές αλλεπάλληλες εκρήξεις σε όλη της διάρκεια της πυρκαγιάς, από καιόμενα καύσιμα, εκτόξευαν πύρινα βλήματα πάνω από τη λ. Αιγάλεω με συνέπεια να δημιουργούνται μικρές εστίες στην πλευρά του Ποικίλου που έσβηναν πυροσβεστικά οχήματα.

Ευτυχώς ο αέρας δεν ήταν ισχυρός και φυσούσε προς βορρά, διαφορετικά, αν ήταν ισχυρός και φυσούσε προς την ανατολή, τίποτε δεν θα μπορούσε να σταματήσει την μετάδοση της πυρκαγιάς στο πυκνό πευκόδασος που υπάρχει εκεί.
Σημειώνεται ότι κοντά στην θέση που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εκβάλει το εξαιρετικής οικολογικής αξίας, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος του όρους Αιγάλεω – Ποικίλου, φαράγγι Ζαστάνι, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό σπάνιων, ενδημικών και προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Η πυρκαγιά αυτή, αλλά και η άλλη που εκδηλώθηκε την ίδια ώρα στο Σχιστό (περιοχή που γίνεται το παζάρι), νότια της κορυφής Σκαραμαγκά του όρους Αιγάλεω, αναδεικνύουν με δραματικό και σαφή τρόπο τον κίνδυνο καταστροφής που ελλοχεύει για το βουνό εξ αιτίας:
α) Των αυθαίρετων χρήσεων που έχουν εγκατασταθεί στην περιφέρεια του ορεινού όγκου, β) Της επιβάρυνσης του Θριασίου Πεδίου και του Σχιστού με βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορευματικές εγκαταστάσεις σε κλίμακα δυσανάλογη με την «φέρουσα» περιβαλλοντική ικανότητά τους,
γ) Τις ελλείψεις προστατευτικής διαχείρισης του βουνού σε συνδυασμό με την πολυαρχία και την διασπορά αρμοδιοτήτων,
δ) Την έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου και περιφερειακής ζώνης προστασίας.
"Ελεύθεροι ρεπόρτερ - Τ"

Δείτε την πρώτη παρουσίαση του Σαββάτου ΕΔΩ και άλλο ρεπορτάζ από τη Διαρκή Κίνηση ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπενθυμίζουμε την περσινή πυρκαγιά στις 6/8/2010 στην POLYECO που ο "Θεός Άνεμος" (κατά Πολύδωρα) βοήθησε και δεν είχαμε μεγάλη Βιομηχανική Πυρκαγιά.
Θυμηθείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: