Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Δημιουργούνται μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία. Στο «ΑΤΤΙΚΟ»;


[Στις 14 Ιουλίου 2011 με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ.Λοβέρδου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα «Δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια Νοσοκομεία». Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν Δήμαρχοι απ΄ όλη τη χώρα και εκπρόσωποι των κομμάτων. Από τα Δυτικά συμμετείχαν οι δήμαρχοι των όμορων Δήμων κ.κ. Μαραβέλιας (Χαϊδαρίου), Καρδαράς (Αιγάλεω), Παχατουρίδης (Περιστερίου), Καπλάνης (Αγία Βαρβάρα) κ.ά.]
-------
Το θέμα αν υπήρχε ή δεν υπήρχε πρόταση της ΚΕΔΚΕ που την είχε επικαλεστεί ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Μαραβέλιας για εμάς έκλεισε. Πιστεύουμε ότι βάση των στοιχείων των οποίων διαθέτουμε (ΕΔΩ) δεν υπήρξε καμία πρόταση. Ο κ.Μαραβέλιας ή δεν θυμόταν καλά ή χρησιμοποίησε το επιχείρημα της υποτιθέμενης πρότασης της ΚΕΔΚΕ ,ότι δηλαδή «Ο δήμος Χαϊδαρίου συμφωνεί με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές στα τμήματα που θα υποδεχθούν τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Δηλαδή, η προϋπόθεση είναι η μεταφορά των μονάδων σε καλύτερο περιβάλλον...» για να μη υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός της διασποράς του ΟΚΑΝΑ σε 4 νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και του «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Δεν θα επανέλθουμε για να κρίνουμε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, στο Δημοτικό Συμβούλιο 23/5/2011 και στην ανακοίνωση του ΑΣΔΑ. Όλα αυτά τα επιχειρήματα ήταν από την αρχή έωλα και γι΄ αυτό καταρρίπτονται σήμερα.

Στη σύσκεψη των δημάρχων, 14 Ιουλίου 2011, έγινε ξεκάθαρο από τον κ. Λοβέρδο ότι: «Όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά, δηλαδή της 1ης και της 2ης ΥΠε και της 3ης και 4ης, η Θεσσαλονίκη δηλαδή, θα πάρουν μια μικρή μονάδα. Τι πρέπει να έχεις για να μπορείς να δεχτείς έναν τέτοιο ασθενή. Θα διαιρεθεί το πρόβλημα. Και η διαίρεση αυτή θα οδηγήσει γρήγορα στην επίλυσή του.»
[Διαβάστε τα πρακτικά της σύσκεψης ΕΔΩ.Υπογραμμίζουμε ότι κανένας μα κανένας δήμαρχος δεν έκανε αναφορά στην υποτιθέμενη πρόταση της ΚΕΔΚΕ, ούτε και ο κ.Μαραβέλιας, αν το έκανε θα ήταν υποχρεωμένος να συμφωνήσει με τον κ.Λοβέρδο.]

Σε συνέντευξη στο ΜΕΓΑ στις 16/7 ο κ.Λοβέδρος γίνεται σαφέστερος: «Μέχρι το Νοέμβριο η λίστα της ντροπής θα εξαλειφτεί. Δεν θα κάνουμε εγκαταστάσεις στις αυλές των νοσοκομείων με λυόμενα. Δεν θα κάνουμε μόνο 17 κέντρα απεξάρτησης… Θα κάνουμε διανομή των αντιεξαρτησιογώνων από όλα τα νοσοκομεία και τα σημεία υγείας (π.χ. Πολυατρείο Υγείας στο Περιστέρι). Μέσα από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, σε ένα – δύο δωμάτια…» (Δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ)

Εμείς συμφωνούμε στην ανωτέρω κατεύθυνση του Υπουργείου. Υπενθυμίζουμε ότι στις 17/6/2011 είχαμε τοποθετηθεί με ανακοίνωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου με τίτλο «Τα Ναρκωτικά και γενικά οι εξαρτήσεις να αντιμετωπιστούν ως κοινωνικό πρόβλημα». Μεταξύ των άλλων σημειώναμε:
1. Οι διάφορες μονάδες πρόληψης, απεξάρτησης, αντιμετώπισης των ναρκωτικών και των χρηστών τους πρέπει να είναι αποκεντρωμένες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
2. Ιδιαίτερα η χωροθέτηση των μονάδων απεξάρτησης ή χορήγησης υποκατάστατων θα πρέπει να γίνεται με πληθυσμιακά, γεωγραφικά, υγειονομικά, κοινωνικά κριτήρια έτσι ώστε α) να μη επιβαρύνεται αποκλειστικά μια περιοχή ή ένας δήμος β) να εξυπηρετούνται οι ενταγμένοι στα προγράμματα απεξάρτησης ή χορήγησης υποκατάστατων γ) να υπάρχουν κοντά υγειονομικές μονάδες υποστήριξης (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας)
3. Οι οποιεσδήποτε αναδιατάξεις των μονάδων θα πρέπει να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους χρήστες αλλά και στους εργαζόμενους, να γίνονται με προγραμματισμό και με διάλογο και να εξασφαλίζονται οι οικονομικοί πόροι αξιοπρεπούς λειτουργίας τους.
4. Επειδή η οποιαδήποτε αποκέντρωση, νέα χωροθέτηση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, αρχίζει με το «πρώτο βήμα», θα μπορούσαμε να δεχτούμε την λειτουργία κατ΄ αρχάς μιας μονάδας, από τις τέσσερις προβλεπόμενες, στη Δυτική Αθήνα (και στο Χαϊδάρι), αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που αναφέραμε και να μη διαταράσσεται η ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ΕΔΩ.

Στο δια ταύτα τώρα. Επειδή το θέμα μας δεν είναι μέσα από τη συζήτηση να βγούμε νικητές ή νικημένοι, αλλά να βρούμε μια λύση στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των εξαρτήσεων, ο Δήμος Χαϊδαρίου και όλοι οι δήμοι, οι τοπικοί φορείς, οι υπεύθυνοι πολίτες, τα ΜΜΕ πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους και να στηρίξουν την πρόταση του υπουργείου. Η εφημερίδα «το Χαϊδάρι ΣΗΜΕΡΑ» το έκανε (φ.70), ο κ.Τσατσαμπάς δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο (20/7/2011) ότι συμφωνεί με την πρόταση του κ.Λοβέρδου, ο κ.Ασπρογέρακας θεωρούμε ότι βάση των αρχικών του δηλώσεων και της ανακοίνωσης που έβγαλαν οι "Πολίτες σε δράση - Οικολόγοι Πράσινοι" συμφωνεί. Αν ο νέος σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες προβλέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ ή κάποιο άλλο νοσοκομείο της περιοχής, πρέπει να το αποδεχτεί και η Δημοτική αρχή.

Και πρέπει να το δεχτεί η Δημοτική αρχή, εκτός των άλλων επιχειρημάτων, για να μη βρεθούν ανακόλουθοι ο δήμαρχος κ.Μαραβέλιας και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23/5/2011 αλλά και οι δηλώσεις του κ.Μαραβέλια είναι κατά τη γνώμη μου δεσμευτικές «Ο δήμος Χαϊδαρίου συμφωνεί με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές στα τμήματα που θα υποδεχθούν τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Δηλαδή, η προϋπόθεση είναι η μεταφορά των μονάδων σε καλύτερο περιβάλλον...». Αυτό εξασφαλίζεται με την πολιτική του Υπουργείου Υγείας που παρουσίασε ο κ.Λοβέρδος.

Βεβαίως δεν τρέφουμε αυταπάτες, ότι σε συνθήκες πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής κρίσης και έλλειψης της εμπιστοσύνης προς το κράτος δεν θα υπάρξουν δυσκολίες υλοποίησης της «Δημιουργίας θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια Νοσοκομεία». Γνωρίζουμε επίσης τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο εκτιμούμε, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ότι η προτεινόμενη λύση είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Κώστας Φωτεινάκης
24/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: