Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Υπάρχει ή δεν υπάρχει απόφαση της ΚΕΔΚΕ για την αποκέντρωση των χρηστών υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ;


Δημήτρης Μαραβέλιας (δήμαρχος Χαϊδαρίου):
α)9 Ιουνίου 2011, "Ο δήμος Χαϊδαρίου συμφωνεί με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές στα τμήματα που θα υποδεχθούν τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Δηλαδή, η προϋπόθεση είναι η μεταφορά των μονάδων σε καλύτερο περιβάλλον..." (δήλωση του Δημάρχου κ.Μαραβέλια στο pressit ΕΔΩ)
β) 23 Μαΐου 2011, παρόμοια δήλωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
-------------------
Αναζητήσαμε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ στα γραφεία της για την "υποδοχή των μονάδων του ΟΚΑΝΑ" αλλά δεν τη βρήκαμε.
Για το λόγο αυτό...
α) Ζητήσαμε υπεύθυνα στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Χαϊδαρίου να μας δώσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Ένα μήνα μετά δεν μας την έχουν κοινοποιήσει
β) Κάναμε σχετικές αναρτήσεις στο blog χωρίς κάποιος/α να μας ενημερώσει για την ύπαρξη της πρότασης. Δυστυχώς κανείς δεν μας έστειλε περισσότερες πληροφορίες.
Αφήσαμε να περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, μη τυχόν και συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα "προτάσεις της ΚΕΔΚΕ για την υποδοχή μονάδων του ΟΚΑΝΑ" που αναφέρει ο κ.Μαραβέλιας χωρίς αποτέλεσμα.

Έτσι παρουσιάζουμε σήμερα τις πληροφορίες τις οποίες διαθέταμε εδώ και καιρό. Απ΄ ότι θα διαπιστώσετε δεν υπάρχει καμία πρόταση της ΚΕΔΚΕ για την "υποδοχή των μονάδων του ΟΚΑΝΑ".
Εμείς δεν χαιρόμαστε γι΄ αυτό. Μακάρι να υπήρχε πρόταση της ΚΕΔΚΕ για να την υποστηρίξουμε. Όμως τέτοια απόφαση δεν υπάρχει.
Εμείς παράλληλα λυπόμαστε, που ο κ.δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Μαραβέλιας, από προχειρότητα ή από πολιτική επιλογή συνέβαλε στο να δημιουργηθούν συνθήκες "κοινωνικού αποκλεισμού" στην πόλη αλλά και στη Δυτική Αθήνα.
---------------
18-19 Μαρτίου 2005 πραγματοποιήθηκε διημερίδα με θέμα: "ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"
"Την Πρωτοβουλία της διοργάνωσης την είχε το Κέντρο Πρόληψης Ηγουμενίτσας ΑΡΙΑΔΝΗΣ και υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ» (ομιλία Προέδρου της ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, κ.Τζάννη).
Στη διημερίδα, σύμφωνα με τα πρακτικά που διαθέτουμε, παρουσιάστηκαν από επιστήμονες και αυτοδιοικητικούς θέματα που αφορούσαν την ΠΡΟΛΗΨΗ των ναρκωτικών και όχι την αντιμετώπιση των χρηστών και των ενταγμένων στα προγράμματα απεξάρτησης.

Μεταξύ των άλλων ομιλητών κ.Λάμπος Μίχος (σήμερα βουλευτής Β΄Αθήνας ΠΑΣΟΚ, τότε Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, προεδρεύων και υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΚΕ)στην ομιλία του είπε: "Εδώ επαναφέρουμε τη πρόταση της ΚΕΔΚΕ για ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στο κεντρικό κορμό των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων, επειδή οι Δήμοι όπως αναλυτικά ακούστηκε δεν είναι σε θέση όλοι να συστήσουν τέτοιες Υπηρεσίες."

Δεν ξέρω αν την παραπάνω πρόταση του κ.Μίχου για τα Κέντρα Πρόληψης εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ ο κ.Μαραβέλιας τη θεωρεί ως την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για την "υποδοχή των μονάδων του ΟΚΑΝΑ".

Τα δε συμπεράσματα της διημερίδας Ηγουμενίτσας με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κέντρα Πρόληψης" είναι τα εξής:

[ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Στη Διημερίδα που οργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων και το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» του Νομού Θεσπρωτίας αναγνωρίστηκε, η αναγκαιότητα της Πρόληψης, η απαίτηση να γίνεται ολοένα και ποιο αποτελεσματική, το σημαντικό έργο των Κέντρων Πρόληψης πανελλαδικά και η ανάγκη επέκτασής τους.

Από τις εισηγήσεις διαφάνηκαν οι κάτωθι προτάσεις:

• Σταθερό πλαίσιο συνεργασίας θεσμικό, λειτουργικό, οικονομικό και επιστημονικό με σαφή διάκριση των ρόλων των εμπλεκομένων φορέων.
• Πρόταση ΚΕΔΚΕ για ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στο κεντρικό κορμό των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων-Διαδημοτικές συνεργασίες-Συνδυασμένες πολιτικές.
• Εθνική πολιτική για τη πρόληψη, ενιαίος φορέας επιστημονικής εποπτείας, συνεχής προσαρμογή στα νέα δεδομένα από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.
• Μόνιμες δομές, επαρκής στελέχωση, ασφάλεια εργασίας, ανάλογες αμοιβές, διαρκής εκπαίδευση-επιμόρφωση.
• Προσαρμογή μέτρων και πολιτικών στις συγκεκριμένες τοπικές συνθήκες με βάση έρευνα της συγκεκριμένης περιοχής ευθύνης.
• Αξιολόγηση λειτουργίας με ενιαίο, έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο σε επίπεδο ατομικό, συλλογικό, τοπικό και εθνικό.
• Δικτύωση των δομών πρόληψης με Οργανισμούς, Φορείς, Ιδρύματα, ΜΚΟ, εθελοντικά κινήματα κ.ο.κ.
• Επέκταση των δομών πρόληψης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι η πρόληψη κατά της ουσιοεξάρτησης είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.]

Από τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν:
α) Ότι δεν υπάρχει πρόταση της ΚΕΔΚΕ για την αποκέντρωση μονάδων του ΟΚΑΝΑ - μακάρι να υπήρχε για να τη στηρίζαμε - που επικαλέστηκε στο Δ.Σ και με δηλώσεις του ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Μαραβέλιας. Το μόνο που υπάρχουν είναι α)η πρόταση του κ.Μίχου στη διημερίδα πριν από έξι (6) χρόνια "για Κέντρα Πρόληψης στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων" και β) τα συμπεράσματα πάλι για την πρόληψη.
β) Ο κ.Μαραβέλιας θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Δεν μπορεί δηλαδή να γράφουμε ότι ο κ.Μαραβέλιας δεν ενημέρωσε σωστά την πόλη, χρησιμοποίησε επιχειρήματα που οδηγούν στον "κοινωνικό αποκλεισμό" (χρησιμοποιούμε ήπια φράση) και να μην απαντάει.

Με μεγάλη ευχαρίστηση θα δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε απάντηση από πλευράς του Δήμου Χαϊδαρίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για το θέμα του ΟΚΑΝΑ θα επανέλθουμε άμεσα. Υπάρχουν νεώτερες και θετικότερες εξελίξεις στο τοπικό αλλά και σε γενικότερο επίπεδο.

Κώστας Φωτεικάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: