Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Χαϊδάρι, η πόλη μας έχει θάλασσα: ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ


Από τις εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ/ακια, "Μέρες Περιβάλλοντος και Πολιτισμού 2011" στο Παλατάκι. Δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ.


Ο αμετανόητος κολυμβητής κ.Γιώργος στο Σκαραμαγκά. Διαβάστε περισσότερα για τον Σκαραμαγκά ΕΔΩ.


Άποψη της υπάρχουσας μικρής ακτής


Θεοφάνια στο Σκαραμαγκά, 2011
---------------
Από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Υποβρύχια και τα "χοντρά λαυράκια" στην προηγούμενη ανάρτηση (ΕΔΩ)ας μεταφερθούμε τώρα στην υπάρχουσα μικρή ακτή ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ.

Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος δήμος. Η πόλη μας έχει θάλασσα. Η μικρή ακτή που ακόμα έχει παραμείνει οφείλουμε να την προστατέψουμε και να διεκδικήσουμε ΣΗΜΕΡΑ και σε επόμενο βήμα τα 120+100 στρέμματα από τα Ναυπηγεία που μπάζωσαν τη θάλασσα.
ΣΗΜΕΡΑ ο περιβάλλον χώρος είναι σε χειρότερη κατάσταση απ΄ ότι ήταν πριν από είκοσι (20) χρόνια, σε αντίθεση με την ποιότητα του νερού που έχει βελτιωθεί αφενός με τη μείωση των επισκευαστικών εργασιών αφετέρου με τη λειτουργία του Βιολογικού εργοστασίου στη Ψυτάλλεια.
Θα επανέλθουμε για το θέμα...

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ "ΑΚΤΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ...ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ!" ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ SOS ΕΔΩ
---------------
"...Η θάλασσα του Σκαραμαγκά κατα την αρχαιότητα ακτή Αμφιάλης ήταν ονομαστή για τις καραβίδες και για τα μπρμπούνια της.../ Η ακτή Σκαραμαγκά αποτελούσε στο παρελθόν την Κυανή ακτή ενός εκατομμυρίου κατοίκων της δυτικής Αθήνας. Οι κάτοικοι του Περιστερίου, του Χαϊδαρίου, του Κορυδαλλού, του Αιγάλεω, της Αγίας Βαρβάρας, της Νίκαιας της Πετρούπολης, των Λιοσίων με ειδικά δρομολογημένα λεωφορεία "προς Σκαραμαγκά" δροσίζονταν στις ακτές του.
Ο Σκαραμαγκάς είχε ζωή, καθαρά νερά, μεγάλες ποσότητες και ποικιλίες ψαριών. Είχε όμως κι αυτός την τύχη του Σαρωνικού και ιδιαίτερα του κόλπου της Ελευσίνας. Μετατράπηκε σε χαβούζα των ρυπογόνων εργοστασίων.../ Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος δήμος και μπορεί να μην υπάρχουν στον Σκαραμαγκά σήμερα μπαρμπούνια και καραβίδες όμως μπορούμε κάτω απο ορισμένες προϋποθέσεις να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα..."

Κώστας Φωτεινάκης "Χαϊδάρι, Τόπος και Άνθρωποι", 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: