Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ειρήνη Βαλλιανάτου, Τάσος Λύτρας: Δύο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις για τη χλωρίδα του Όρους Αιγάλεω στο 12ο συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας


[Νέος πληθυσμός της Consolida tenuissima - 2η Ανακοίνωση]


Δύο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις για τη χλωρίδα του Όρους Αιγάλεω στο 12ο συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Ρέθυμνο 29/9-2/10/2011)
Στο 12 Συνέδριο της ΕΒΕ έχουν σταλεί περιλήψεις δύο σημαντικών ανακοινώσεων που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Δυτικής Αθήνας:

α) Συμβολή στη μελέτη της χλωρίδας του Όρους Αιγάλεω
β) Νέος πληθυσμός της Consolida tenuissima (Sm.) Soó.

Τις ανακοινώσεις υπογράφουν η Dr. Ειρήνη Βαλλιανάτου (Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο κ. Αναστάσιος Λύτρας (Νομικός Περιβάλλοντος, Ορειβάτης, ερασιτέχνης βοτανικός).

Οι δύο ανακοινώσεις στο επιστημονικό συνέδριο της ΕΒΕ παρουσιάζουν νέα και περισσότερα στοιχεία για το οικοσύστημα τους Όρους Αιγάλεω και αναδεικνύουν την βιοποικιλότητά του. Μερική περιγραφή της χλωρίδας είχε δημοσιευτεί από την κα Βαλλιανάτου στο περιοδικό ΦΥΣΗ τ.132 (ΕΔΩ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρουσιάζονται τεκμηριωμένα 751 είδη χλωρίδας του Όρους Αιγάλεω, ενώ ο τελικός κατάλογος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φράση «παρουσιάζονται τεκμηριωμένα» σημαίνει ότι στον κατάλογο αναφέρονται τα είδη που έχουν βρει ή επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν και όχι σε είδη που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενους καταλόγους αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τους δύο ερευνητές. Η τεκμηρίωση συνεπάγεται ότι υπάρχουν δείγματα, φωτογραφίες και πλήρη στοιχεία παρατήρησης ανά είδος.

Προηγούμενες αναφορές που έχω υπ΄ όψιν μου: G. SARLIS 443 είδη «The Flora of mount Egaleo – 1980», ΑΣΔΑ 204 είδη « Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο, αποκατάσταση του δασικού χαρακτήρα, προστασία και ανάδειξή του – 2004», «Μελέτη προστασίας και διαχείρισης δασικής έκτασης Ποικίλου όρους – όρους Αιγάλεω–2010», Χρήστος Ρούσσος «Ανθίζοντας και μοιρολογώντας - Αγριολούλουδα και πεταλούδες κ.λπ, - 2000»

Οι θεματικοί άξονες του 12ου Συνεδρίου της ΕΒΕ
περιλαμβάνουν όλα τα γνωστικά πεδία της Βοτανικής: Κυτταρολογία, Ανατομία, Μορφολογία, Βιοχημεία, Φυσιολογία, Μοριακή & Αναπτυξιακή Βιολογία, Γενετική, Βιοσυστηματική, Γεωβοτανική, Οικολογία, Διατήρηση & Διαχείριση Βιοποικιλότητας αλλά και θέματα όπως Φυτά & Υγεία και Φυτά & Πολιτισμός.

Στο συνέδριο η Dr. Ειρήνη Βαλλιανάτου θα παρουσιάσει και θα αναπτύξει τις δύο ανακοινώσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στα πρακτικά του συνεδρίου.
Οι εξελίξεις αυτές σε επιστημονικό επίπεδο μπορούν να ασκήσουν καθοριστικό ρόλο στην θεσμική θωράκιση του βουνού και την οικολογική διαχείρισή του.
Σας παρουσιάζουμε τις περιλήψεις των δύο ανακοινώσεων που αφορούν το Όρος Αιγάλεω:

Συμβολή στη μελέτη της χλωρίδας του όρους Αιγάλεω
Βαλλιανάτου Ε. (1), Λύτρας Α. (2)
(1) Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 401, 124 61 Χαϊδάρι Αττικής, val.marili@gmail.com, uoabotgd@otenet.gr (2) Φιλαδελφείας 3, 121 34 Περιστέρι Αττικής, tlytras55@gmail.com

Η λεπτομερής μελέτη της αυτοφυούς χλωρίδας του όρους Αιγάλεω, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Κουμουνδούρου, από το 1985 έως σήμερα, μας οδήγησε στην προσθήκη 183 νέων taxa στον κατάλογο της χλωρίδας της περιοχής. Έτσι ο αριθμός των taxa σε επίπεδο είδους και κάτω από αυτό, που αυτή περιλαμβάνει και έχουν επιβεβαιωθεί από εμάς, ανέρχεται έως τώρα στα 751 (7 Πτεριδόφυτα, 6 Γυμνόσπερμα, 738 Αγγειόσπερμα). Ανάμεσα στις νέες αναφορές υπάρχουν στενότοπα ενδημικά ή taxa σπάνια στην Ελλάδα, όπως τα Consolida tenuissima, Fumaria officinalis subsp. wirtgenii, Gynandriris monophylla. Στην περιοχή έχουν έως τώρα ανευρεθεί συνολικά 45 taxa τα οποία είναι ενδημικά της Ελλάδας και 7 ενδημικά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. 44 taxa περιλαμβάνονται σε καταλόγους προστατευτέων φυτών. 40 επιγενή taxa εμπλουτίζουν κυρίως την χλωρίδα των κατοικημένων περιοχών. Ο Cosmos sulfureus είναι πιθανώς ένα νέο επιγενές για την Ελλάδα.
---------------------
Νέος πληθυσμός της Consolida tenuissima (Sm.) Soó

Βαλλιανάτου Ε. (1), Λύτρας Α. (2)
(1) Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 401, 124 61 Χαϊδάρι Αττικής, val.marili@gmail.com, uoabotgd@otenet.gr (2) Φιλαδελφείας 3, 121 34 Περιστέρι Αττικής, tlytras55@gmail.com

Μελετήθηκε πληθυσμός της Consolida tenuissima (Sm.) Soό στο όρος Αιγάλεω Αττικής. Το στενότοπο ενδημικό είδος, αναφέρονταν έως τώρα μόνο από τα όρη Υμηττός, Πάρνηθα, Πατέρας και Πεντέλη, θεωρείται δε «Τρωτό» (VU). Εντοπίσθηκαν πέντε υποπληθυσμοί του, σε θέσεις των δυτικών κλιτύων του όρους, σε υψόμετρα 180 έως 400 μ. περίπου. Ο συνολικός πληθυσμός το έτος 2011 υπερέβαινε τον αριθμό των 1000 ατόμων, με μεγαλύτερη πυκνότητα σε πυθμένα φαραγγιού και σε βάσεις κάθετων ασβεστολιθικών εξάρσεων, όπου παρατηρήθηκε και ευρωστία των ατόμων, ενώ σε άλλες θέσεις η διασπορά τους ήταν αραιότερη. Δίνεται ακριβής περιγραφή των ενδιαιτημάτων. Οι γενόμενες μετρήσεις και παρατηρήσεις, μεγάλου αριθμού ατόμων, οδηγούν σε επαναπεριγραφή των μορφολογικών χαρακτηριστικών του είδους και της περιόδου ανθοφορίας του. Καταγράφονται επίσης τα συνοδά taxa. Προτείνονται μέτρα προστασίας του είδους.
………..

Παρουσίαση του θέματος: Κώστας Φωτεινάκης, Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου – Μέλος του Δ.Σ. των Φίλων της Φύσης (Friends of Nature)

Δεν υπάρχουν σχόλια: