Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αειφόρος Ανάπτυξη (sustainable development) - Αποανάπτυξη (degrowth): Παρέμβαση των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στο 21ο συνέδριο των Friends of Nature στην Αυστρία


Στο Graz της Αυστρίας συνεχίζεται το 21ο συνέδριο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature.
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ το εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Χαρίλαος Ερμείδης. Συμμετέχει ο Δαμιανός Βασιλειάδης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν εθνικές οργανώσεις από 23 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν 315.000 Μέλη.

Τα υλικά του συνεδρίου μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι σε γενικές γραμμές:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/9/2011
Το πρωινό πρόγραμμα θα έχει δύο μέρη:
8:45 – 10:15 Θεματική «Το τέλος της ανάπτυξης» - «Οικονομία της ευημερίας, κοινωνική πρόκληση των φίλων της φύσης» (αν υπάρξει χρόνος θα γίνει παρέμβαση από το Ελληνικό Δίκτυο με θέμα την "αρχή της αειφόρου ανάπτυξης" και την "ιδέα της αποανάπτυξης. Διαβάστε παρακάτω την εισήγηση)

10:30 Το μέλλον των Φίλων της Φύσης (τρεις ομάδες εργασίας, «τραπέζια» συζητήσεων)

Απόγευμα:
14:00 – 19:00 «Κλιματική αλλαγή και χειμερινά αθλήματα/ψυχαγωγία»

Ομιλία του Προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/10/2011

Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός – Τροποποίηση καταστατικού - Ομιλίες – Ψηφοφορίες

--------------------------------
Παρέμβαση του Ελληνικού Δικτύου «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» στο 21ο συνέδριο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature, Graz Αυστρίας, 29/9-1/10/2011.

Η «αειφόρος ανάπτυξη» (sustainable development) ως πρόσχημα και η προώθηση της ιδέας της «αποανάπτυξης» (degrowth) (Αποσπάσματα)

Επιβεβαιώνουμε το ορισμό της «αειφόρου ανάπτυξης», σύμφωνα με την Έκθεση Brundtland (Παγκόσμια Επιτρο¬πή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, 1987) και την Agenda 21 (Ρίο 1992) κ.λπ. :
«Η αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που καλύ¬πτει τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να εκθέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες».
Στην Ελλάδα η «αρχή της αειφορίας» εισήχθηκε το 2001 με την αναθεώρηση του Συντάγματος στο άρθρο 24: «Το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα, στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας».
Ωστόσο στη συνέχεια έγινε απόπειρα αυτός ο όρος να αλλάξει, να γίνει ποιο light για να επιδέχεται πολλές ερμηνείας.....

....Ιδιαίτερα στην ιστορική περίοδο που διανύουμε, περίοδο έντονης καπιταλιστικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, με πρόσχημα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας κ.λπ. έχουμε σοβαρά δείγματα ότι η «αρχή της αειφορίας» καταστρατηγείται ακόμα περισσότερο. Στην Ελλάδα έχει ψηφιστεί ο Νόμος 3894 για την «Επιτάχυνση και Διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» (ΦΕΚ 204 Α/2-12-2010), ο επονομαζόμενος νόμος FAST TRACK, ο οποίος με τα άρθρα 6,7,8 στην πράξη επιτρέπει την έκδοση επενδυτικών αδειών, χωρίς τη γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων για τους περιβαλλοντικούς όρους (6,2), επιτρέπονται παρεκκλίσεις των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων (7,1), παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, της παραλίας, και του πυθμένα (8,1).
Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων για την προστασία των δασών και των βουνών, μαζί με τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που έχουν συμπεριέλαβαν και την προστασία της δημόσιας περιουσίας που κατά κανόνα είναι όλα τα βουνά της χώρας.
Με το νόμο 4014 (ΦΕΚ 209 Α/ 21/9/2011), που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, ακόμα και για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura, δίνει τη δυνατότητα με μονομερή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος να επιτρέψει μη συμβατές χρήσεις (αρ.10). Με τον ίδιο νόμο (ειδικό άρθρο 9), νομιμοποιείται κάθε έργο και εγκατάσταση που δεν διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους, άρα λειτουργούν παράνομα, ή έχουν κατασκευασθεί κατά παράβαση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
Στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της προώθησης της ανάπτυξης ο δημόσιος έλεγχος καταργείται και η κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία καταστρατηγείται.

....Μιλώντας για την αξία «αρχή της αειφορίας» στην ανάπτυξη δεν πρέπει να υποτιμούμε το κίνημα της «αποανάπτυξης» (degrowth στα αγγλικά και décroissance στα γαλλικά) το οποίο έχει αυξανόμενη αποδοχή στους νέους, σε κοινωνικούς χώρους, blogs κ.λπ. Ο Σερζ Λατούς (Serge Latoushe) μίλησε πρόσφατα στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (10/5/2011), στο μεγάλο αμφιθέατρο, που ήταν κατάμεστο από νέους αλλά και πολλούς οικολόγους. Το βιβλίο του Farewell to Growth / Αποανάπτυξη έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα και αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» ενάντια στον υπερκαταναλωτισμό και τις καπιταλιστικές αξίες. Το ντοκιμαντέρ «Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ» που δημιούργησε η ομάδα του εργαστηρίου IN3 με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης κοινωνιολόγο Manuel Castells του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, προβάλλετε σε στέκια νέων, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και επηρεάζει τις συμπεριφορές τους. Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται νέες οικονομικές κουλτούρες, νέες μορφές διαβίωσης, διαμόρφωσης της ποιότητας ζωής και κοινωνικής οργάνωσης.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: