Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Το παρθένο δάσος του Καναδά καταστρέφεται μέρα με τη μέρα από τις εταιρίες πετρελαίου/ Πετρελαϊκή άμμος (Tar Sands ή Oil Sands)/

Tar Sands Action/ Josh Fox from JFOX on Vimeo.


Είναι συγκλονιστικό το video που παρουσιάζει την "καταστροφή του παρθένου δάσους του Καναδά, ένα από τα τελευταία παρθένα δάση στον κόσμο...Καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, σπιθαμή προς σπιθαμή και η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη όπως παραδέχονται και οι εμπλεκόμενες εταιρείες πετρελαίου".
Αναρτούμε το video για πρώτη ίσως φορά στην Ελλάδα. Παρουσίαση: Χριστίνα Κούρκουλα
---------------------------------------------------
Η πετρελαϊκή άμμος (Tar Sands ή Oil Sands) είναι κοιτάσματα πετρελαίου σε στερεά μορφή ανάμεικτα με άμμο που εξορύσσονται σε ορυχεία. Αυτό όμως σημαίνει ότι για να διαχωριστεί το πετρέλαιο, χρειάζεται μεγάλης κλίμακας επεξεργασία.
Ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο ορυχεία πετρελαϊκής άμμου είναι στον Καναδά, όπου για την εξόρυξη του πετρελαίου καταστρέφεται μια περιοχή ίση σε έκταση με την Φλόριδα ή ολόκληρη την Αγγλία.
Η επεξεργασία της πετρελαϊκής άμμου είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό και ενεργειακό πρόγραμμα στον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα και η ίδια η κόλαση επί της γης. Το παρθένο δάσος του Καναδά, ένα από τα τελευταία παρθένα δάση στον κόσμο, καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, σπιθαμή προς σπιθαμή και η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη όπως παραδέχονται και οι εμπλεκόμενες εταιρείες πετρελαίου.
Το πετρέλαιο που βρίσκεται μέσα στην άμμο, εξορύσσεται σε στερεά μορφή, η άμμος συμπιέζεται και βράζεται με νερό για να γίνει ο διαχωρισμός του πετρελαίου. Η ποσότητα του νερού που ξοδεύεται σε αυτή τη διαδικασία είναι τόση όση χρειάζεται μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων για της καθημερινές της ανάγκες, ενώ χρησιμοποιούνται και τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου..
Με τον τρόπο αυτό παράγονται καθημερινά 36 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η συμβολή της στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ίση με αυτή που παράγουν 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Το απόβλητο νερό αποθηκεύεται σε τοξικές λίμνες τόσο μεγάλες που είναι ορατές από το διάστημα. Από αυτό το νερό, υπολογίζεται ότι 11 εκατομμύρια λίτρα διαρρέουν καθημερινά στο υπέδαφος, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα που χρησιμοποιούν οι κοντινές πόλεις.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν διαθέσει μέχρι σήμερα 120 δις. δολάρια για την ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας. Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει εξαγγείλει την δημιουργία τεράστιου αγωγού που θα διανέμει το πετρέλαιο από τις εγκαταστάσεις του Καναδά σε όλες τις Ην. Πολιτείες και στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο. Οι διακλαδώσεις του αγωγού θα περάσουν μέσα από πόλεις, αγροτικές περιοχές και τοποθεσίες φυσικού κάλους.
Ο αγώνας για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους πρωταρχικούς αγώνες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς όλοι έχουμε ακούσει για το μέγεθος της επιβάρυνσης στο περιβάλλον από την εξόρυξη και την επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την εποχή του Θόροου, του Γκάντι, του Κινγκ , του Μαντέλα, μέχρι σε μας σήμερα, σε καιρούς δύσκολους, οι άνθρωποι έχουν ένα μοναδικό όπλο για να αλλάξουν τον κόσμο, την κοινωνική ανυπακοή.
Στο συγκεκριμένο βίντεο ο Josh Fox, γνωστός ακτιβιστής, καλεί τους πολίτες σε κινητοποίηση με διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, με σκοπό να εμποδίσουν την πραγματοποίηση αυτού του καταστροφικού για το περιβάλλον έργου της εγκατάστασης του υπερμεγέθους αγωγού, ως μια πράξη κοινωνικής ανυπακοής, ασκώντας το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.
Χαρακτηριστικά λέει: «Ενωθείτε μαζί μας για να ζητήσουμε από τον Ομπάμα να πει ΟΧΙ στον τεράστιο αγωγό πετρελαίου, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση για πράσινη οικονομία…Τώρα είναι η ώρα!»

1 σχόλιο:

Αιγιαλός είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=CjE_dnGgDVU&feature=related