Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Σημαντικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο σε βάρος ΚΑΙ του περιβάλλοντος/ Τα έσοδα από το «πράσινο ταμείο» αντί να πηγαίνουν στο περιβάλλον μεταφέρονται στο κρατικό προϋπολογισμό/ ΑΙΣΧΟΣ

[Η "πράσινη" κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανερυθρίαστα  "μαύρισε" το "πράσινο ταμείο" με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  (20/10/2011)]

Το πολυνομοσχέδιο που εισήγαγε  η  κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τους βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στο εισόδημα  σε όλα τα επίπεδα της ζωής, της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (Υγεία, Παιδεία κ.λπ), επηρεάζει δυσμενώς και το περιβάλλον.

Στο  Κεφάλαιο 6, άρθρο 39, παρ.6,  του «πολυνόμου σκούπα»  που αναφέρεται στο «πράσινο ταμείο», προβλέπεται ότι μόνο το   5% του ταμείου θα πηγαίνει για τις λειτουργικές του ανάγκες  και τους σκοπούς του, το δε 95%  με κοινές αποφάσεις των υπουργών μεταφέρεται  «στη μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού.

Τώρα πια και με την ψήφο των 154 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (θλιβερή μέρα 20/10/2011) και τα έσοδα του «πράσινου ταμείου» αντί να πάνε για το περιβάλλον θα ξοδευτούν για άλλους σκοπούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να μη χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός ο νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων, υπήρχε δέσμευση ότι οι φόροι αυτοί θα πήγαιναν  σε ειδικό λογαριασμό για να εξασφαλίσουν ένα «περιβαλλοντικό ανστιστάθμισμα».  Δηλαδή για να εξασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι που είχαν δεσμεύσει οι δήμοι αλλά αδυνατούσαν να καταβάλλουν τα αντίστοιχα ποσά στους ιδιοκτήτες κ.λπ. Συγκεκριμένα στον Πειραιά έχουν εισπραχτεί 10 εκατομμύρια πράσινοι φόροι για τη ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων και δεν έχει δοθεί στο δήμο ούτε ένα ευρώ, σύμφωνα με την επιστολή του Δημάρχου κ.Μιχαλολιάκου που έστειλε στον ΥΠΕΚΑ κ.Παπακωνσταντίνου.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος αναμένεται να είναι σκληρός. Εκτός από τα ταμεία ειδικού σκοπού «Μολυβιάτη» και «Πράσινου», οι πόροι των οποίων μεταφέρθηκαν στην άβυσσο του κρατικού προϋπολογισμού, αναμένονται δυσμενείς τροποποιήσεις για το περιβάλλον στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (2021), το οποίο έχει μεν κατατεθεί, αλλά που σύμφωνα με τον κ.Σηφουνάκη «είχε σχεδιαστεί χωρίς να παίρνει υπ΄ όψιν του τις νέες οικονομικές συνθήκες».

-         -  Κάντε τα όλα τσιμέντο κ.Σηφουνάκη, «σύμφωνα με τις νέες οικονομικές συνθήκες», που δημιουργήσατε. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είχε προηγηθεί το «ταμείο Μολυβιάτη», οι πόροι του οποίου προβλεπόταν ότι θα πάνε στις πυρόπληκτες περιοχές του 2007, έχουν ήδη «μεταφερθεί» στο Υπουργείο Οικονομικών (διάβαζε ΕΔΩ). 

Διαβάστε ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ και ΕΔΩ τις αντιδράσεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ:  
Άρθ. 39, παρ. 6: Στο άρθρο 3 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182) προστίθεται παράγραφος ως εξής: «4. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, η διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου κατ΄ έτος, όπως προβλέπονται στο άρθρο 8, για τις λειτουργικές του δαπάνες και την επίτευξη των σκοπών του, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους. Τα επιπλέον του ανωτέρω ποσοστού διαθέσιμα επιτρέπεται να περιέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»

2 σχόλια:

MARIAM είπε...

Μπάτε σκύλοι αλέστε!

Anastasios είπε...

Η απόλυτη εφαρμογή της "πράσινη ανάπτυξης".