Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη του Δήμου Ελευσίνας ενημερώνει για τους ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) στο Θριάσιο

[Το εξώφυλλο του βιβλίου "Έλευσις - Πέρασμα/ Δήμος Ελευσίνας, εργοστάσιο Κρόνος ΕΔΩ]

[....Όπως προκύπτει από τον πίνακα για το έτος 2010, η ΕΥΕΠ πραγματοποίησε 15 αυτοψίες σε εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που είναι εγκαταστημένες και λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου και της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, από τις οποίες οι 13 υποθέσεις ελέγχου έχουν ολοκληρωθεί και έχουν επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ότι μονάχα σε μια υπόθεση ελέγχου δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις (Αγκυροβόλιο Μεγάρων). 
Για το έτος 2011, και συγκεκριμένα μέχρι της 3/10/11, έχουν διενεργηθεί 14 έλεγχοι στην περιοχή του Θριασίου, από τους οποίους σε τρεις επιχειρήσεις έγινε σφράγιση των μηχανημάτων της εγκατάστασης ή του χώρου από την Π.Ε. Δυτικής Αττικής  και επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ 8 υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Επισυνάπτεται ο αναλυτικός πίνακας των διενεργηθέντων ελέγχων...] 
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
  1. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρισης είναι θεσμός που καθιερώθηκε από το νέο νόμο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που είναι γνωστός ως ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Η άποψή μας για το θεσμό είναι κατά αρχάς θετική με την προϋπόθεση ότι ο Συμπαραστάτης έχει αφενός μεν τη γνώση, την εργατικότητα, το κύρος αλλά παράλληλα τη διάθεση να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία αλλά ΚΑΙ να συγκρουστεί αν χρειαστεί με τα μεγάλα και τα μικρά συμφέροντα.  
  2. Ο θεσμός του Επιθεωρητή Περιβάλλοντος καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004. Η καθιέρωση ουσιαστικά "επιβλήθηκε", ή αν θέλετε ήταν υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της   Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Π.Δ. προέβλεπε ότι η υπηρεσία πρέπει να στελεχωθεί με  78 ειδικούς αλλά λειτουργεί από τότε με περίπου 40. Το αντικείμενο της ΕΥΕΠ είναι τεράστιο, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Μερικές από τις "υποχρεώσεις τους": ρύπανση, απορρίμματα, καμμένα δάση, αυθαίρετα κ.λπ. Η υπηρεσία λειτουργεί υποχρηματοδοτούμενη ενώ αντί να στελεχωθούν οι θέσεις που προβλέπονται με το ΠΔ του 2004, βάση του πρόσφατου νόμου για το ειδικό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων "καταργούνται όλες  οι θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί έως σήμερα", δηλαδή και οι 40 περίπου κενές θέσεις που προέβλεπε το Π.Δ. Άλλη μια "συνέπεια της οικονομικής και πολιτικής κρίσης σε βάρος του περιβάλλοντος" όπως τονίσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση για το περιβάλλον που διοργανώθηκε στο Χαϊδάρι (ΕΔΩ).
  3. Η αρχή: "Ο ρυπαίνων πληρώνει". Δεν συμφωνούμε με την αρχή αυτή γιατί "ο ρυπαίνων πληρώνει και εξακολουθεί να ρυπαίνει", αν πληρώσει και δεν μειωθούν τα πρόστιμα όπως συνηθίζεται. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι ώστε οι βιομηχανίες και όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και δράσεις να λειτουργούν χωρίς να προκαλούν ρύπους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν κάποιοι να ρυπαίνουν να καταβάλλουν υψηλά πρόστιμα και αν και σε αυτή την περίπτωση δεν συμμορφώνονται τότε οι επιχειρήσεις να κλείνουν. Δυστυχώς με τη διαδικασία Fast Track που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση οι προκαταρκτικοί έλεγχοι και μελέτες για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σχεδόν καταργούνται. Το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα, στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας» με τη διαδικασία του Fast Track υπονομεύεται. Ακόμα μια "συνέπεια της πολυεπίπεδης κρίσης..." 
Θα ακολουθήσει άρθρο με τίτλο "Πράσινη ανάπτυξη VS Αειφορίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: