Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Daniel Tanuro: "Ο ανέφικτος πράσινος καπιταλισμός" /L'impossibile capitalismo verde



Με αφορμή την οικονομική κρίση (είναι πολυεπίπεδη και όχι μόνο οικονομική) τόσο αυτοί που τη δημιούργησαν όσο και κάποιοι άλλοι που "ζητούν" ένα  "γλυκόπιοτο μαγικό μαντζούνι"  για να την αντιμετωπίσουν ευαγγελίζονται  μια "Πράσινη ανάπτυξη", εγκαταλείποντας το όρο Αειφορία (αν και αυτός έχει υπονομευτεί από την κακή χρήση) που έχει καθιερωθεί στο Σύνταγμα της χώρας και που έγινε προσπάθεια να τον αντικαταστήσουν με τον όρο "Βιώσιμη ανάπτυξη".
Στη χώρα μας λοιπόν μιλώντας για "Πράσινη ανάπτυξη" μιλάνε κυρίως για το πρόγραμμα HELIOS για την ενέργεια και τη Διαχείριση των απορριμμάτων (καύση - ΕΔΩ). Για τα θέματα αυτά όμως "Πράσινη Ανάπτυξη VS Αειφορίας" θα μιλήσουμε σύντομα...


Σήμερα αναρτούμε το εξώφυλλο του βιβλίου του  Daniel Tanuro: "Ο ανέφικτος πράσινος καπιταλισμός", δεν έχει εκδοθεί στη γλώσσα μας, παρουσιάζουμε τον  συγγραφέα και μία συνέντευξη που έχει δώσει με αφορμή την έκδοση του βιβλίου.


Ο Daniel Tanuro είναι Τεταρτοδιεθνιστής (αυτό που αποκαλούμε εμείς Τροτσκιστής), ένας από τους θεωρητικούς του Οικοσοσιαλισμού και ιδρυτής της ΜΚΟ "Climat et justice socate" (Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη) 
Στη συνέντευξη που σας προτείνουμε να διαβάσετε ο Daniel Tanuro, συγγραφέας του βιβλίου "Ο ανέφικτος πράσινος καπιταλισμός" επιστρέφει στο θέμα της εγγενούς ασυμβατότητας του καπιταλισμού με τους οικολογικούς κύκλους και τις βασικές αρχές του Οικοσοσιαλιστικού σχεδίου δράσης. 
Αξίζει να προσέξουμε μεταξύ των άλλων ότι Tanuro αντιπροτείνει τον όρο κλιματική ανατροπή αντί του καθιερωμένου "κλιματική αλλαγή". 

Σας συστήνουμε να διαβάσετε (και αν μπορείτε να την μεταφράσετε στα Ελληνικά) το πρόσφατο άρθρο του Daniel Tanuro  Foundations of an ecosocialist strategy ΕΔΩ
Περισσότερα για τον ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΕΔΩ.


Κώστας Φωτεινάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  του Daniel Tanuro  ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

Τάσσος είπε...

Πράσινη ανάπτυξη είναι να πηγαίνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος στην Κίνα και να εκθέτει στην China Investment Corporation (CIC), τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί για τους κερδοσκόπους η πράσινη πολιτική στην Ελλάδα, στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και στη διαχείριση των αποριμμάτων.