Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

WWF προς ΕΕ και ΔΝΤ: Τα μέτρα για την ελληνική οικονομία φέρνουν (και) περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση!


Για τις συνέπειες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στο περιβάλλον έχουμε κατά καιρός κάνει αναρτήσεις στο blog. Να υπενθυμίσουμε και την εκδήλωση που είχαμε κάνει για το θέμα αυτό στο Παλατάκι. Διαβάστε ΕΔΩ κριτική για τον ΥΠΕΚΑ κ.Παπακωνσταντίνου "Μαύρα τα μαντάτα για το περιβάλλον... Ο ΥΠΕΚΑ κ.Παπακωνσταντίνου σε ρόλου δημίου", ΕΔΩ ρεπορτάζ για την εκδήλωση που διοργανώσαμε "Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο περιβάλλον"...

Και καλά εμείς στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. μπορεί να θεωρηθούμε "απροσάρμοστοι" στην πραγματικότητα, έρχεται όμως το WWF και επισημαίνει ότι:

Η πρωτοφανής κοινωνική κρίση που έχει προκληθεί στην Ελλάδα από τα μέτρα προσαρμογής της οικονομίας συνοδεύεται πλέον και από σοβαρή περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση.
Αυτό το συμπέρασμα υπογραμμίζει σε δυο εκτενείς επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόσο και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Στις επιστολές επισημαίνεται ότι με τα μέτρα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ακυρώνεται η μικρή αλλά σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στην περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος απαξίωσης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου, όχι πλέον από ένα απείθαρχο ελληνικό κράτος αλλά από την ίδια την Ε.Ε.
Οι σημαντικότερες επιπτώσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, όπως καταγράφηκαν από το WWF είναι επιγραμματικά οι εξής:
  • Βύθιση του Πράσινου Ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό
  • Αποδυνάμωση του συστήματος περιβαλλοντικών αδειών για έργα και δραστηριότητες
  • Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές
  • Άνευ όρων πώληση δημόσιας γης
  • Άνευ όρων αποδυνάμωση ή και κατάργηση των περιβαλλοντικών δημόσιων υπηρεσιών
  • Ενίσχυση της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων

Διαβάστε τη σχετική παρέμβαση του WWF ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: