Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τάσος Λύτρας: "Το Φως και τα Σχήματα στο Αττικό Τοπίο. Η περίπτωση του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου"

[1. Χρώματα και περιγράμματα]

[2. Το ίδιο τοπίο (όπως στη φωτ.1) διαφορετική ώρα της ίδιας ημέρας]

[3. Διάδρομοι φωτός στον κόλπο της Ελευσίνας]

[4. Στα χρώματα του δειλινού (α)]

[5. Στα χρώματα του δειλινού (β)]

[6. Γεωμετρικά σχήματα]

[7. Ανάγλυφες παραστάσεις]

[8. Αρμονικές γραμμές]

[9. Ασημένιο τοπίο]

Το φώς στο Αττικό Τοπίο

 Στις 18 Μαρτίου 1887 ο Κ. Κοντόπουλος υπέβαλε για πολλοστή φορά υπόμνημα στην κυβέρνηση για τη διάσωση των υψωμάτων της Αθήνας και της φυσικής ομορφιάς τους από τη λατόμευση και την οικιστική επέκταση.
Το τελευταίο αυτό υπόμνημά του το απεύθυνε στον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη και ζήτησε την ψήφιση νόμου με τον οποίο οι πετρώδεις κορυφές των υψωμάτων, των λόφων και των βουνών της Αττικής θα χαρακτηρίζονταν εθνική κτήση και θα απαγορεύονταν η λατόμηση και ο συνοικισμός τους.
Στο υπόμνημά του προσάρτησε ένα άρθρο του Γάλλου ακαδημαϊκού Victor Gerbuliez το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1863, με τίτλο «Τα πέριξ των Αθηνών». Στο άρθρο αυτό ο Gerbuliez, μεταξύ άλλων, προβάλλει την χάρη των γραμμών, το πολυειδές των χρωμάτων και την εναρμόνια ποικιλία των σχημάτων, που περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του κόσμου, τα συναντάς στην Αττική, της οποίας τα βουνά περιγράφει «ψιλά πάσης βλαστήσεως». Η καλλονή του τοπίου στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, κατά την περιγραφή του άρθρου, ανανεώνεται συνεχώς από την μεταβολή των χρωμάτων υπό την επίδραση του φωτός και κάθε φορά αποκαλύπτει νέες τοποθεσίες και θεάσεις.
Το τοπίο αυτό σώζεται ακόμη στην Αττική γη και είναι γνωστό ότι πολλοί ξένοι κάθε χρόνο την επισκέπτονται κι ανεβασμένοι στην Ακρόπολη ή καθήμενοι στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο παρατηρούν τις εναλλαγές των χρωμάτων και των σκιασμάτων ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα.
Για το τοπίο αυτό νέα σχέδια βεβήλωσης ετοιμάζονται από τους εντολοδόχους των σύγχρονων κατακτητών και τους επίδοξους συνδαιτημόνες τους, που ονοματίζουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την λεηλασία του ελληνικού λαού «πράσινη ανάπτυξη».
Θα τους επιτρέψουμε;

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες από το Αιγάλεω - Ποικίλο
 Τάσος Λύτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: