Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Δύο ταινίες για την Ενέργεια και τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (9-18/3/2012)


Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε παρουσιάσει τις ταινίες με θέμα το Περιβάλλον και την Οικολογία που θα πάρουν μέρος στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΕΔΩ)
Σήμερα παρουσιάζουμε δύο ταινίες που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ και που έχουν ως θέμα την Ενέργεια (ΔΕΗ) και τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, θέματα που αρκετές φορές συνδέονται.

  • "Απαλλοτρίωση" του Μάνου Παπαδάκη. "Στη Δυτική Μακεδονία, σε μια έκταση 100.000 στρεμμάτων, αναπτύσσονται τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ που τροφοδοτούν με το «εθνικό μας καύσιμο» τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Τώρα έχει έρθει η σειρά για άλλους 10.000. Προκειμένου να εξασφαλιστεί με ηλεκτρική ενέργεια η ελληνική οικονομία, η ΔΕΗ απαντάει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Λειτουργεί για το κοινό συμφέρον, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και, επειδή το ρεύμα είναι αναγκαίο αγαθό, πρέπει να συνεχίσει να εξασφαλίζει με ηλεκτρική ενέργεια τους Έλληνες και να βοηθά την ανάπτυξη και ευημερία τους." Δείτε το trailer της ταινίας ΕΔΩ και περισσότερα στοιχεία για την ταινία ΕΔΩ.
  • "Toxic Crisis" του  Όμηρου Ευαγγελινού. "Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα της δομής της. Ενώ η κατάσταση είναι επείγουσα και χρήζει άμεσης αντίδρασης απ’ όλες τις πλευρές, όλα αυτά όχι μόνο μένουν στην αφάνεια λόγω της υπερ-προβολής της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, αλλά διαιωνίζονται και προωθούνται οι τακτικές που δημιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση, πολλές φορές μάλιστα υπό το πρόσχημα μιας –πανάκριβης – πράσινης ανάπτυξης, δυσχεραίνοντας χωρίς λόγο την έξοδο από την κρίση. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν πάρει διαστάσεις τέτοιες, ώστε σε θεμελιώδεις κοινωνικές παροχές, όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων, κρύβονται κίνδυνοι για τεράστια και μόνιμη υγειονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας". Στην ταινία καταθέτουν τις απόψεις τους  αρκετοί συναγωνιστές από την Πρωτοβουλία για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΟΣΥΝΑΤ) : Τάσος Κεφαλάς, Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, Βαγγέλης Στογιάννης, Θωμάς Μπιζάς κ.ά. Περισσότερα για την ταινία ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: