Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα.... Μπροστά στην απειλή για μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων κατά 25% η κυβέρνηση και η τρόικα υποχώρησαν.../ Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος


Θυμάστε την ανακοίνωση, την ανάρτηση και την συνάντηση που είχαμε ακριβώς πριν μια εβδομάδα σε διάφορα blogs σχετικά με την προγραμματισμένη αύξηση των εισιτηρίων κατά 25% στις αρχές του 2013?  - Αν δεν θυμάστε πατήστε ΕΔΩ και δείτε την πρόσκληση για την προηγούμενη Πέμπτη.

Στη συνάντηση λοιπόν στις 8/11/2012 βγάλαμε μια νέα ανακοίνωση (δημοσιεύεται παρακάτω) με την οποία προβάλλαμε συγκεκριμένα αιτήματα, κρίναμε την αδικαιολόγητη αύξηση (συνολικά 135%) σε τέσσερα χρόνια κ.λπ.
Η ανταπόκριση από φορείς, πολίτες, επιβάτες ήταν τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση μπροστά στο διογκωμένο κύμα διαμαρτυρίας και τους σχεδιαζόμενους πρωτότυπους ακτιβισμούς έκανε πίσω...
Διαβάστε την ανακοίνωση της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

------------------

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για φθηνή μετακίνηση στα ΜΜΕ»

Κινηματική παρέμβαση κατά της αύξησης  των εισιτηρίων το 2013
Συνάντηση για συντονισμό: [ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ]
Τετάρτη  21/11/2012, 7:00μ.μ,
 Στέκι Μεταναστών - Τσαμαδού 13, Εξάρχεια

Σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου μέχρι το Μάρτιο του 2013 ο ΟΑΣΑ θα αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου για όλα τα μέσα από 1,40 σε 1,75.
Η τιμή του εισιτηρίου για τα Τρόλεΐ, Τραμ, Λεωφορεία θα αυξηθεί από 1,20 σε 1,50.
Με άλλα λόγια μπορεί η τιμή να αυξάνει αριθμητικά 0,30 – 0,35 Ευρώ στην πραγματικότητα όμως η αύξηση είναι 25%, αύξηση που δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη υπηρεσία ή προϊόν απ΄ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε.
Υπενθυμίσουμε ότι οι τιμή των εισιτηρίων μέχρι το Μάιο του 2008 ήταν 0,50 Ευρώ για να εκτιναχτεί  στα  0,80 Ευρώ και με συνεχείς αυξήσει να φτάσει στα 1,75 Ευρώ στις αρχές του 2013. Παράλληλα μειώθηκε  ο χρόνος μετακίνησης από 120 λεπτά σε 90λεπτά. Στην πραγματικότητα η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο ΜΕΤΡΟ υπερδιπλασιάστηκε και ξεπέρασε το 135% σε τέσσερα χρόνια!!!!

Η νέα μεγάλη ποσοστιαία αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 25% (υπερπενταπλάσια του εγχώριου πληθωρισμού) πλήττει δυσανάλογα τα μικρά  και μεσαία εισοδηματικά στρώματα τα οποία είναι σε συντριπτική πλειοψηφία και οι χρήστες των ΜΜΜ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα θα είναι αυτά που θα υποστούν τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες από το «νέο μνημόνιο», για αυτούς το κόστος μεταφοράς στα ΜΜΜ γίνεται δυσβάσταχτο.
Το κόστος μετακίνησης των εργαζομένων στα ΜΜΜ  θα ξεπερνάει το 10% του μισθού τους.

Η αύξηση πλήττει όλους τους επιβάτες που κινούνται με τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τους νέους. Παράλληλα η αυξημένη τιμή στα ΜΜΕ δεν θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα Ι.Χ. , τουλάχιστον στις μικρές αποστάσεις. Δηλαδή η αύξηση του 25%  στην τομή των εισιτηρίων είναι ταυτόχρονα και μια αντιοικολογική επιλογή της κυβέρνησης των μνημονίων.

Απαιτούμε:
·         Καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ
·         Δωρεάν μετακίνηση στους ανέργους,  στα παιδιά και στους νέους μέχρι 21 ετών.
·         Ειδικά οικογενειακά  οικονομικά εισιτήρια που θα είναι φθηνότερα από την τιμή των δύο εισιτηρίων.

Με βάση τους προηγούμενους αγώνες και παρεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί α) από πολίτες της Δυτικής Αθήνας (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. – ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ –Περιβαλλοντικός Περιστερίου)  http://metrodyt.blogspot.gr/2011/09/2092011.html για τη μη λειτουργία των επτά σταθμών του ΜΕΤΡΟ (3 Δυτικά και 4 Νότια  ήταν να παραδοθούν το 2009 και λόγω της πολιτικής διαπλοκής με τη Siemens θα καθυστερήσουν τουλάχιστον 4 χρόνια) – 20/9/2011 β)  από κινήσεις και συλλόγους για τα δικαιώματα των πεζών, ποδηλατών, ΑΜΕΑ για ασφαλή μετακίνηση προτείνουμε τα εξής:
1.       Να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με διάφορα μέσα και τρόπους για την αύξηση των εισιτηρίων
2.       Να πιεστούν πολιτικά με ερωτήσεις βουλευτών, δημοσιεύματα, άρθρα ανακοινώσεις, Δελτίου Τύπου
3.       Να πραγματοποιηθούν ακτιβίστικες παρεμβάσεις στους τερματικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και στο Σύνταγμα
Πρωτοβουλία για φθηνή μετακίνηση στα ΜΜΜ
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Νέοι Φίλοι της Φύσης
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου
Πανελλήνιος Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»
Πρωτοβουλία «Διεκδικούμε το ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ»]
 ---------------------------
Διαβάστε ΕΔΩ την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης Δεν εφησυχάζουμε... ένα νέο κίνημα πεζών, ποδηλατών, επιβατών και πολιτών για την Οδική ασφάλεια αναπτύσσεται... Ας είμαστε συντονισμένοι και αποφασισμένοι για νέους αγώνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: