Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Δεν θα επιτρέψουμε την τρίτη ταφή της αρχαίας Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι - Ιστορικό Παρεμβάσεων του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Χάρτης του αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού - Ο Χάρτης αυτός περιέχεται στο βιβλίο "John Travlos: Bildlexiokon zur Topographie des antiken Attika", έκδοση του Deutsches Archailogisches Institut, 1988.
Το βιβλίο αυτό δεν υπήρχε στην Ελλάδα, το ανακαλύψαμε σε παλαιοβιβλιοπωλείο της Ευρώπης το παραγγείλαμε, το πληρώσαμε ακριβά και από εκεί είναι ο συγκεκριμένος χάρτης, σελ.181... 
Περισσότερα ΕΔΩ

Θύμα της  πολιτικής λιτότητας η κατάχωση της Ιεράς Οδού. Διαβάστε το άρθρο της 
Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΙΑ ΕΔΩ

Για τα θέματα ιστορίας (Ιερά Οδός, Μονή Δαφνίου, Επανάσταση '21, Εθνική Αντίσταση -Στρατόπεδο Χαϊδαρίου/ ΜΠΛΟΚ15) ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει κάνει παρεμβάσεις, εκδηλώσεις κ.λπ. Σήμερα δεν θα επεκταθούμε σε όλες τις δράσεις για τη διατήρηση και προβολή των ιστορικών ιχνών της περιοχής μας, θα επικεντρωθούμε  στα τμήματα της Ιεράς Οδού που διέρχονται από το Δήμο Χαϊδαρίου και έχουν σχέση μόνο με τη κατάχωση.
Σύμφωνα με αρκετούς νομικούς "η κατάχωση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, που αναδεικνύει τον εν μέρει αναχρονιστικό, χαρακτήρα της κείμενης πολιτιστικής νομοθεσίας" (Νόμος και Φύση ΕΔΩ). Αυτή τη θέση έχουμε και εμείς, καθώς και άλλα κινήματα πολιτών,  και την έχουμε διατυπώσει σε σχετικές συναντήσεις και ημερίδες.
Τώρα ας παρουσιάσουμε τις "τρεις ταφές της Ιεράς Οδού" στο Χαϊδάρι, που μας θυμίζουν το σύγχρονο γουέστερν "Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα (2005).

- Δείτε την πρώτη κατάχωση στην Ιερά Οδό στην κατωτέρω φωτογραφία και διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ - στο ύψος του 9ου Δημοτικού.

δεύτερη κατάχωση της Αρχαίας Ιεράς Οδού και του λαξευμένου αγωγού έγινε στο Άλσος Δαφνίου, κοντά στο πρώτο "πέλμα" (βάθρο) της γέφυρας του τρένου (2009) -Φωτογραφίες κατωτέρω και  ΕΔΩ 


[ανωτέρω Φωτ. Διαρκής Κίνηση]

[Εδώ καταχώθηκε η Ιερά Οδός για να τοποθετηθεί το πρώτο βάθρο της γέφυρας του τρένου, κοντά στο ρέμα]


-Η συζήτηση για την τρίτη ταφή της Ιεράς Οδού ξεκίνησε στις 24 Μαΐου του 2011 ΕΔΩ. Με απόφασή του κατακαλόκαιρο 18 Αυγούστου ο ΥΠΠΟΤ κ.Γερουλανος αποφασίζει την κατάχωση του Δυτικού Τμήματος μήκους 150μ.  

[Ιερά Οδός στο ύψος της Αφαίας Σκαραμαγκά, πριν τη γέφυρα του Σχιστού, ακριβώς δίπλα στο Copa Copana. Αυτό είναι το τμήμα της Ιεράς Οδού που έχουν εξαγγείλει την "τρίτη ταφή"]

Τι έκανε ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. για την ""τρίτη ταφή".
- Έστειλε επιστολή 1/7/2011 χωρίς όμως να πάρει καμία απάντηση. Διαβάστε ΕΔΩ ΕΔΩ. Την επιστολή αυτή την κοινοποίησε σε κόμματα, δημοτικά συμβούλια, ΜΜΕ κ.λπ.
- Ενημέρωσε την τοπική κοινωνία με σειρά αναρτήσεων στα blogs.

.... και έφτασε η 3 Απριλίου 2013, που ο αναπληρωτής Υπουργός  Πολιτισμού ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπέγραψε μια απόφαση για την ολοκληρωτική τρίτη ταφή της Ιεράς Οδού. Συγκεκριμένα ο κ.Τζαβάρας αποφάσισε και διάταξε  την κατάχωση και του ανατολικού τμήματος της Ιεράς Οδού :
"Την διατήρηση σε κατάχωση των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του Πάρκου Αναψυχής Χαϊδαρίου, στην περιοχή Σκαραμαγκά, Δήμου Χαϊδαρίου, Περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα του ανατολικού τμήματος, μήκους 140μ. περίπου, της αποκαλυφθείσας αρχαίας Ιεράς Οδού, ως προσωρινό μέτρο προστασίας του μνημείου και με τους ακόλουθους όρους:
1. Να προηγηθεί η κάλυψη των αρχαιοτήτων με γεωύφασμα, διαβαθμισμένο υλικό και 3Α, σύμφωνα με τις υποδείξεις και την άμεση επίβλεψη της Γ΄ ΕΠΚΑ.
2. Το μνημείο να υποδηλωθεί επιφανειακά σε όλο του το μήκος και να σημανθεί με ενημερωτική πινακίδα, σύμφωνα με τις υποδείξεις και την άμεση επίβλεψη της Γ΄ ΕΠΚΑ"

Ο κ.Τζαβάρας  δεν εξηγεί τους λόγους της κατάχωσης του τρίτου τμήματος της Ιεράς Οδού, όμως η τοπική κοινωνία (όχι όλη, αλλά όσοι πολίτες ασχολούνται με τα κοινά και είναι ψηλιασμένοι) 
πιστεύει ότι υπάρχει εξήγηση και αυτή είναι "η συνέχιση της λειτουργίας του Copa Copana".

Εμείς καλούμε τους ενεργούς πολίτες:
  • να αντισταθούμε και να βάλουμε φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για την τρίτη ταφή της αρχαίας Ιεράς Οδού.
  • να μην παραμείνουμε  "Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα/ περιμένοντας, ίσως, κάποιο θάμα" (Κώστας Βάρναλης).

--------------------

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν αμφιβάλουμε ότι για την Ιερά Οδό υπήρξαν, ή  ότι εξελίσσονται και άλλες παρεμβάσεις και δημοσιεύσεις, από άλλους φορείς, άτομα ή ΜΜΕ, εδώ όμως καταγράφουμε τις δικές μας ενέργειες.


Κώστας Φωτεινάκης
Γραμματέας του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Πρόεδρος των Φίλων της Φύσης
Ερευνητής της τοπικής ιστορίας Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: