Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Τα πάρκα είναι οι ανάσες της πόλης (4) | Πάρκο Νεολαίας, ΘΕΑΘΗΝΑΙ στο Χαϊδάρι | Πρόχειρα φτιαγμένο και ρημαγμένο | Να γίνει Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο

[Δενδροφύτευση στο Πάρκο Νεολαίας από μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Χαϊδαρίου. Ο πρώην Γυμνασιάρχης και μέλος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.  Αποστόλης Ψαρρός κάνει και μαθήματα δενδροφύτευσης]


Πάρκο Νεολαίας - ΘΕΑΘΗΝΑΙ (πρώην καφετέρια)

Το Πάρκο Νεολαίας έχει έκταση περίπου 60 στρέμματα, βρίσκεται  στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, στο ΒΑ τμήμα του Δάσους Χαϊδαρίου. Η χρήση της ανωτέρω έκτασης παραχωρήθηκε στο Δήμο Χαϊδαρίου  από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) το 1988. Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) ανέλαβε αρχικά τη διαμόρφωση του χώρου (λιθόστρωτους διαδρόμους, αναβαθμίδες, δενδροφυτεύσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής, μικρό γκολφ) καθώς και την κατασκευή μιας  ξύλινης λυόμενης  κατασκευής, η οποία λειτούργησε το αναψυκτήριο Θεαθήναι. Το όνομα «Θεαθήναι» προέκυψε από διαγωνισμό που διεξήγαγε ο Δήμος Χαϊδαρίου.
Στο χώρο έχουν γίνει δενδροφυτεύεις από τον ΑΣΔΑ με ελάχιστα αποτελέσματα, η δε δενδροφύτευση που έγινε από σχολεία της περιοχής τον Οκτώβριο του 2008, με την παρουσία του τότε Υφυπουργού κ.Κηλτίδη, έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους.

ΘΕΑΘΗΝΑΙ
Η λυόμενη ξύλινη κατασκευή που «φιλοξένησε» το αναψυκτήριο ΘΕΑΘΗΝΑΙ  έγινε, χωρίς πολεοδομική άδεια, παράνομα, σε μια περιοχή του Ποικίλου Όρους που προστατεύεται με το ν.2742/95 (αρ.21).
Το ΘΕΑΘΗΝΑΙ εδώ και μήνες έχει εγκαταλειφθεί, τώρα δεν λειτουργεί, και έτσι επιπρόσθετα με την ήδη υπάρχουσα εγκατάλειψη, η περιοχή συνολικά έχει απαξιωθεί. Η ξύλινη κατασκευή κινδυνεύει να γίνει καύσιμα για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Προτάσεις για το Πάρκο Νεολαίας και το ΘΕΑΘΗΝΑΙ
Με δεδομένα ότι:
1.    Η λυόμενη ξύλινη κατασκευή δεν έχει πολεοδομική άδεια, και ούτε πρόκειται να αποκτήσει, γιατί βρίσκεται σε περιοχή προστασίας του Βουνού Ζώνη Α’ ν.2742/99, αρ.21 και άρα δεν πρόκειται για να νοικιαστεί για οποιαδήποτε χρήση (με τα δεδομένα του σήμερα)
2.       Η περιοχή του Πάρκου Νεολαίας εντάσσεται στη Ζώνη Α’ και είναι δασική.

Η αρχική πρόταση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. διαμορφώνεται ως εξής:
1.    Να αξιοποιηθεί η λυόμενη ξύλινη κατασκευή και ο περιβάλλον χώρος από το Δήμο σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους περιβαλλοντικούς συλλόγους ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και δασικής αναψυχής.
2.       Να γίνει συντήρηση των διαμορφώσεων του Πάρκου Νεολαίας
3.       Να υπάρξει άμεσα φωτισμός
4.       Να μην απαξιωθεί ο χώρος και να μην εγκαταλειφθούν οι διαμορφώσεις που έχουν γίνει με χρήματα του Ελληνικού λαού (ή χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ).

Οποιαδήποτε άλλη πρόταση για αξιοποίηση του χώρου υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Περιβαλλοντικό καθεστώς προστασίας της περιοχής, να μην έρχεται σε αντίθεση με τους πολεοδομικούς νόμους, να υπάρχει συμμόρφωση με τους όρους παραχώρησης χρήσης από το Τ.Ε.Θ.Α. και να εξασφαλιστεί ρητά και κατηγορηματικά η σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: