Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Το ΥΠΕΚΑ καλεί τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας για εξηγήσεις. Η ΕCOELEUSIS ζητά Έκτακτη Επιθεώρηση SEVESO!


Ύστερα από τις καταγγελίες που δέχθηκε για το σοβαρό πρόβλημα παραμόρφωσης του αντιδραστήρα της μονάδας Νο 32 (FLEXΙCOΚER) του διυλιστήριου Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, η Δ/νση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ πραγματοποίησε αυτοψία στην μονάδα τη Τετάρτη 5/2/14.

Ήδη, με έγγραφό της, καλεί τους υπεύθυνους του διυλιστηρίου να της παράσχουν άμεσα έγγραφη ενημέρωση για το πρόβλημα, την αιτία του και την ημερομηνία εντοπισμού του. Επιπλέον, ζητεί από την εταιρεία δήλωση για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας της μονάδας, καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία επιτήρησής της, τα μέσα προστασίας και τα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω εξέλιξης του προβλήματος. Τέλος, παραγγέλλει και την πραγματοποίηση σεναρίου ατυχήματος που πρέπει να περιλαμβάνει: θραύση του περιβλήματος του αντιδραστήρα, αποτύπωση των ζωνών επιπτώσεων, απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται βάσει του σεναρίου για την προστασία των εργαζομένων, του παρακείμενου κρίσιμου εξοπλισμού και των γειτονικών εγκαταστάσεων.

Με δεδομένο ότι η Δ/νση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ αποτελεί και την Αδειοδοτούσα Αρχή, από το ανωτέρω έγγραφο είναι πασιφανή τα εξής:

Α) Η εταιρεία απέκρυψε το πρόβλημα από την Αδειοδοτούσα Αρχή αλλά και τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Β)Το σοβαρό περιστατικό (παραμόρφωση με πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα) ήταν απρόβλεπτο από την πολυδιαφημισμένη Μελέτη Ασφάλειας της εγκατάστασης η οποία δεν συμπεριελάμβανε παρόμοιο σενάριο ατυχήματος!

Καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα δυσλειτουργιών, βλαβών και αστοχιών του εξοπλισμού με κινδύνους για την ασφάλεια της εγκατάστασης αλλά και της γειτνιάζουσας περιοχής, η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS, ήδη από τις αρχές του έτους, με έγγραφότης προς την Δ/νση Εγκατάστασης Πετρελαιοειδών, είχε ζητήσει πληροφόρηση για πιθανές επιθεωρήσεις ή αυτοψίες που είχαν πραγματοποιηθεί στην εγκατάσταση από τον Οκτώβρη του 2012 έως σήμερα. Μάλιστα ζητούσαμε να πληροφορηθούμε «αν κατόπιν των πιθανών αυτοψιών προέκυψαν ευρήματα και υπεδείχθησαν νέα μέτρα ή ετέθησαν νέοι όροι για την λειτουργία του διυλιστηρίου», χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε παραλάβει απάντηση γι’αυτά.

Ήδη, μετά και τα τελευταία γεγονότα η ΕCOELEUSIS έχει υποβάλλει εγγράφως αίτημα για τη διενέργεια ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ στην εγκατάσταση κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 της ΚΥΑ 12044/613 (SEVESO II).

Είναι πρόδηλη η μεθόδευση της εταιρείας να αποφύγει το -εκτός των άλλων- κοστοβόρο σταμάτημα λειτουργίας (SHUTDOWN) της προβληματικής μονάδας Νο 32 (FLEXICOKER), η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει παρουσιάσει σωρεία δυσλειτουργιών, απρόβλεπτων από τις «άριστες και εγκεκριμένες Μελέτες» που θα εγγυώνταν -τάχατες- την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης και τη μείωση των ρύπων!

Φανερά ενοχλημένη η Διοίκηση των ΕΛΠΕ από την αποκάλυψη των συμβάντων και την δημοσιοποίηση του θέματος αναγκάστηκε να διανείμει (6/2/14) σε περιορισμένο αριθμό και μικρής εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης «Διευκρινιστική ανακοίνωση». Σκόπιμα καθησυχαστική -όπως αναμενόταν- και γεμάτη αντιφάσεις η ανακοίνωση, μέσω της οποίας η εταιρία αυτοανακηρύσσεται ως «η μόνη αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης», προκαλώντας θυμηδία και πετυχαίνοντας τελικά το αντίθετο. Θαυμάστε την!

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί τεχνικού προβλήματος στο Διυλιστήριο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ στην Ελευσίνα. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ως η μόνη επίσημη και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, διαβεβαιώνουν κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας του κοινού που να συνδέεται με τη λειτουργία του Διυλιστηρίου Ελευσίνας. Συγκεκριμένα: Το εν λόγω τεχνικό πρόβλημα δεν αποτελεί εξαιρετικό γεγονός για βιομηχανικές εγκαταστάσεις αυτού του μεγέθους και πολυπλοκότητας. Η λειτουργία του Διυλιστηρίου Ελευσίνας δεν έχει επηρεαστεί εξ αιτίας του τεχνικού προβλήματος. Το θέμα αντιμετωπίζεται πλήρως από τους άρτια εκπαιδευμένους και έμπειρους ανθρώπους των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και με πρώτη προτεραιότητα πάντα την ασφάλεια, η οποία αποτελεί βασική αρχή του Ομίλου. Στο έργο τους αυτό, οι άνθρωποι των ΕΛΠΕ συνεπικουρούνται από εξειδικευμένους Έλληνες και ξένους τεχνικούς συμβούλους, όπως πανεπιστημιακοί φορείς αλλά και η ExxonMobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, της οποίας η υπερσύγχρονη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί στο Διυλιστήριο Ελευσίνας. Η Διοίκηση και οι άνθρωποι των ΕΛΠΕ λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί πλήρως, με ταχύτητα και ασφάλεια, ενώ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΕΚΕ-ΔΑ, ΚΕΠΕΚ, Δήμος Ελευσίνας κ.λπ.). Προκαλεί θλίψη και απορία το γεγονός ότι, επιχειρείται να δοθεί δυσανάλογη έκταση και βαρύτητα σε ένα κοινό τεχνικό πρόβλημα, δημιουργώντας αίσθηση ανησυχίας στους πολίτες των όμορων περιοχών με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. 

Γεράσιμος Στανίτσας / Διευθυντής Επικοινωνίας Ομίλου»

Ούτε από τους ίδιους τους εργαζόμενούς τους δεν έγιναν πιστευτά τα ΕΛΠΕ καθώς την επομένη (7/2/14) με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΠΕ προειδοποίησε την εταιρεία ότι «επιφυλάσσεται ως προς την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός του» για το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας της εγκατάστασης.

Πληθαίνουν οι ρητές αναφορές στο ζήτημα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων στις τελευταίες ανακοινώσεις του Σωματείου το οποίο προετοιμάζει απεργίες για τις «μνημονιακές» προτάσεις της Διοίκησης στα θέματα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του Εσωτερικού Κανονισμού:

«Βάζουν σε κίνδυνο την ασφαλή και ήρεμη λειτουργία των μονάδων αφού με αυτές τις προτάσεις διαλύουν την απαραίτητη ηρεμία και συγκέντρωση των εργαζομένων» (23/1/2014).

«Οι συνάδελφοι στα συγκροτήματα θα χρειαστεί να καταβάλλουν πολύ κόπο για την ασφαλή κατάσταση των μονάδων σε όποια φάση βρεθούν» (8/2/2014).

Τέλος, σε πλήρη άγνοια για το σοβαρό συμβάν φαίνεται πως κήρυξαν αυτή την φορά, τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και το Σωματείο, την Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας που δια του Δημάρχου της δεν χάνει την ευκαιρία να κομπάζει για την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Διοίκηση των ΕΛΠΕ και με το Σωματείο, που ακολουθώντας πολιτική ανοιχτών θυρών …σχεδόν προσκαλούν το Δήμαρχο να επισκέπτεται το διυλιστήριο κάθε φορά που εκείνο αντιμετωπίζει πρόβλημα για να το επιλύσουν από …κοινού(!) Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η «άρρηκτη» σχέση με το Σωματείο (κατηγορείται ενίοτε για φιλοεργοδοτική συμπεριφορά) ήταν το πρόσχημα που εφευρέθηκε για να εμφανίζεται ο Δήμαρχος «στο πλάϊ» των εργαζομένων-ψηφοφόρων περίπου ως εγγυητής της εργασίας τους η οποία «απειλείται» από όσους αγωνίζονται κατά της ρύπανσής του και απαιτούν την ασφαλή του λειτουργία! Το «οργίλο» ομόφωνο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου, δημοτική «καταγγελτική» πομφόλυγα προεκλογικής διάρκειας, δεν περιελάμβανε καμία επίσκεψη των κατοίκων στην πύλη του διυλιστηρίου. Ώδινεν όρος και έτεκε μυν… Την ίδια χρονική στιγμή ο Δήμαρχος Μάνδρας δεν ανησυχεί! Μήπως το Δημοτικό Συμβούλιο ή οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών πρέπει να του το υπενθυμίσουν;

ΠΗΓΗ: ECOELEUSIS

Δεν υπάρχουν σχόλια: