Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. 2007- 2017: Βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας


ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. 2007- 2017
Βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας
[σε μορφή e-magazine ΕΔΩ]


Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.) πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση στις 15 Φεβρουαρίου 2015. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει θα κλείσει στις αρχές του 2017  την πρώτη δεκαετία του Συλλόγου. Με αφορμή την εκλογοαπολογιστική συνέλευση θεωρήσαμε χρήσιμο να παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και ορισμένες από τις δράσεις του.

Β. Ο Πολιτικός -  Οικολογικός -  Πολιτιστικός – Κοινωνικός Χαρακτήρας του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Η Επιλογή του τίτλου «Οικολογικός» αντί του «Περιβαλλοντικός» έγινε γιατί ο όρος Οικολογία είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει τις κοινωνικές σχέσεις, την ανάπτυξη, την άμεση δημοκρατία κ.λπ. Ο σύλλογος αναπτύσσει τις δράσεις του με βάση το καταστατικό του, τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και  το πολιτικό φάσμα- εκτός από τους νεοναζί και τους Χρυσαυγίτες -, και δεν έχει προνομοιακούς συνομιλητές. Η βασική φιλοσοφία του συλλόγου περιγράφεται στο καταστατικό του από το οποίο παρουσιάζουμε ορισμένες θέσεις και βασικές αρχές:

·         «Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού. Για το λόγο αυτό και επειδή η φύση για πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμετωπίζει τέτοιας έκτασης απειλές, οφειλόμενες κυρίως στην εκτός ελέγχου εκβιομηχάνιση των ανθρώπινων κοινωνιών, στο κυνήγι του υπερβολικού κέρδους, στον υπερπληθυσμό, στη συγκέντρωση των ανθρώπων σε τεράστια αστικά κέντρα, στις εκρηκτικές ανισότητες ανάμεσα σε φτωχά και πλούσια έθνη, στον πόλεμο, και με δεδομένο ότι οι πόροι της γης είναι πεπερασμένοι με αποτέλεσμα η υπερεκμετάλλευση τους να οδηγεί στην υπονόμευση του μέλλοντος της ανθρωπότητας, και επειδή η υπεράσπιση του περιβάλλοντος αποτελεί καθήκον των πολιτών που απορρέει από την αξιοπρέπεια ιδρύουμε το σύλλογο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.» (άρθρο 1)
·         Έδρα του Συλλόγου είναι το Χαϊδάρι & χώρος δραστηριοτήτων όλος ο κόσμος (άρθρο 2).
·         Στόχοι (σύντομη παρουσίαση): Η ανάδειξη και προστασία των στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς καθώς και των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων. Η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών (πεζών και οχημάτων)  στην πόλη και η διάδοση της αντίληψης για την καθιέρωση ήπιων μέσων κυκλοφορίας. Η με κάθε μέσο προάσπιση της ειρήνης στον κόσμο (άρθρο 3).
·         Η συνεργασία και η κοινή δράση με άλλους συλλόγους και φορείς με κοινούς στόχους. Για την διευκόλυνση και την προώθηση των γενικότερων και ειδικών σκοπών του συλλόγου συμμετέχουμε σε Ομοσπονδίες, Δίκτυα Πολιτών, Επιτροπές Αγώνα, Διεθνείς Οργανισμούς  κτλ. με οικολογικό, περιβαλλοντικό, φυσιολατρικό, αθλητικό κτλ χαρακτήρα. (άρθρο 3).
·         «Οι άνθρωποι, η φύση και ο πολιτισμός πάνω από τα κέρδη» (άρθρο 3)

Με βάση τις ανωτέρω αρχές αναπτύσσουμε δράσεις και καλούμε όποιον/α συμφωνεί να συμμετάσχει στο σύλλογο.

[Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη «ανακαλύψαμε» στη Γερμανία το χαμένο και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Προκοπίου «Δαφνί -  Παναγία η Χρυσοδαφνιώτισσα». Προβολή στο Παλατάκι 58 χρόνια μετά την πρώτη προβολή στο ΑΣΤΥ (15/1/2011). Πανελλήνιο πολιτιστικό, ιστορικό γεγονός με μεγάλη δημοσιότητα.]

Γ. Συνεργασίες – Κοινές Δράσεις -  Πρωτοβουλίες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
1.    Ο σύλλογος συνεργάστηκε με τους εξής φορείς και Πρωτοβουλίες Πολιτών: Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, Α.Ο. ΠΗΓΑΣΟΣ, Θεσσαλική Γη, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αφαίας, Κινηματογραφική Λέσχη Χαϊδαρίου, ECOELEUSIS, Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, Όμιλος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Πετρούπολης, MONUMENTA, ΘΡΙΑ Ασπροπύργου, Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Περιβάλλοντος, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Πολιτιστικός Σύλλογος Δυτικής Αττικής, Επιτροπή Πολιτών για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, SOS Τροχαία Εγκλήματα, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Χαϊδαρίου, ΕΣΗΕΑ, Συντονιστικό Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ), Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις Ακτινοβολίες, Ορνιθολογική, Φορέας Βουρκαρίου  Μεγάρων, Σύλλογος Πυργουσίων Χίου «Το Πυργί», ΜΙΚΡΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ, OCEAN, WWF, Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών (ΑΕDE).
2.    Συμμετείχε στη δημιουργία α) του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων και Ενεργών Πολιτών β) του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece γ) της Πρωτοβουλίας Πολιτών το ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ δ) στο ΧΑΪΔΑΡΙ - Αντιφασιστικό ΜΠΛΟΚ15 ε) του Δικτύου Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας.
3.    Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά κ.ά κινήματα α) ALTER SUMMIT β) Κοινωνικό Φόρουμ γ) STOP TTIP CETA.
4.    Μέλη του συμμετέχουν α) στην Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα β) Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) κ.ά.
5.    Συνεργασία με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ακράτας κ.λπ.
6.    Συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο α) Naturefriends International/ NFI β) Italian Training2000
7.    Με σχολεία και εκπαιδευτικούς για θέματα τοπικής ιστορίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Δ. Δράσεις (συνοπτική παρουσίαση):


Ο σύλλογος ανέπτυξε ή συμμετείχε σε δράσεις για την προστασία του Φυσικού και του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος, την ψυχαγωγία, την επιμόρφωση κ.λπ. Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έκανε παρεμβάσεις σε δασαρχεία, Υπουργεία, Δήμους κ.ά. δημόσιες υπηρεσίες. Πολλές από τις παρεμβάσεις έγιναν αντικείμενο ερωτήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (Μονή Δαφνίου, Ιερά Οδός, Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο, Δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Λίμνη Κουμουνδούρου, Σταθμοί ΜΕΤΡΟ, ΜΠΛΟΚ15 Στρατοπέδου Χαϊδαρίου κ.λπ) και αρκετές φορές οι δράσεις μας προβλήθηκαν τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ όσο και από την τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και έντυπα Πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Εκδώσαμε δεκάδες ψηφίσματα, προσυπογράψαμε κείμενα συμπαράστασης και συμμετείχαμε στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, να γίνει το αεροδρόμιο του Ελληνικού Μητροπολιτικό Πάρκο, ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ, ενάντια στην επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) κ.λπ.
Ο σύλλογος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΤ με Αριθμό Μητρώου 1575, στον οποίο από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έχουν καταγραφεί 80 δράσεις!

Δ.1 Ορισμένες από τις δράσεις/παρεμβάσεις:
1.    Έγγραφη αναφορά μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα (2007) να αυξηθεί το πράσινο στην Αττική, να δημιουργηθούν νέα πάρκα και να διασωθούν οι ελεύθεροι χώροι (Ελληνικό, Ελαιώνας, πρώην Στρατόπεδα κ.λπ) ως αντιστάθμισμα για την απώλεια του πράσινου. Η αναφορά του Συλλόγου κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος εκείνης της περιόδου.
2.    Συμμετοχή στην ημερίδα στο ΤΕΕ «Τα βουνά της Αττικής εκπέμπουν SOS» (17/10/2007)
3.    Οικολογική – Πολιτιστική – Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μεσολόγγι (Μάρτιος 2008)
4.    Συμμετοχή στην Πυροπροστασία/ Δασοφύλαξη στο Ποικίλο Όρος (2007-2010)
5.    Συμμετοχή στην εκστρατεία για ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους (Ιανουάριος 2009). [3,5 τόνοι τρόφιμα από το Χαϊδάρι στους «Γιατρούς του Κόσμου»]
6.    Συμμετοχή στους νικηφόρους αγώνες (2008-2010) για να μη πραγματοποιηθεί ο Περιφερειακός δρόμος σύνδεσης Δαφνίου – Δάσους.
7.    Παρεμβάσεις με άλλους φορείς για τη σιδηροδρομική γραμμή «Ικονίου – Ασπροπύργου» και τις επιπτώσεις που θα είχε στο οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω -  Ποικίλου (2008 – 2010).
8.    Συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στο λιμάνι του Σκαραμαγκά (2008 – 2009).
9.    Ενέργειες για να μη πραγματοποιηθεί το Rally Acropolis στο Ποικίλο Όρος (Μάρτιος 2008). Επιστολή προέδρου της ΕΛΠΑ κ.Δεσποτόπουλου προς τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. που ακυρώνει τη διαδρομή στο βουνό για να μη επιβαρυνθεί η κατάστασή του.
10.  Παραγωγή του ντοκιμαντέρ «ΔΥΤΙΚΑ της ΑΘΗΝΑΣ» (2008)
11.  Καταγγελίες για την κατασκευή και τη λειτουργία «νεροτσουληθρών» σε δασική και αρχαιολογική περιοχή στο ύψος του Σκαραμαγκά (2008 – 2010).
12.  Ημερίδα «Περιβάλλον – Άνθρωπος -  Ακτινοβολίες» (Φεβρουάριος 2009)
13.  Παρεμβάσεις με επιτυχία για την ακύρωση του ιστορικού Rally στην Πάρνηθα (Νοέμβριος 2010).
14.  Πρόγραμμα ξεναγήσεων «Γνωρίζω την πόλη μου και την προστατεύω» (2008-2010) (Μονή Δαφνίου, Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, Παλατάκι – Κτήριο Γύζη, Ιστορικό Μουσείο ΨΝΑ Δρομοκαϊτείου, Ελευσίνα, Λίμνη Κουμουνδούρου, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας, ΜΠΛΟΚ15, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κ.λπ). Πρώτη επίσκεψη/ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου (5/10/2008)  μετά το σεισμό του 1999.
15.  Πρόγραμμα ορεινών πεζοποριών (2008-2011)
16.  Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη «ανακαλύψαμε» στη Γερμανία το χαμένο και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Προκοπίου «Δαφνί -  Παναγία η Χρυσοδαφνιώτισσα». Προβολή στο Παλατάκι 58 χρόνια μετά την πρώτη προβολή στο ΑΣΤΥ (15/1/2011). Πανελλήνιο πολιτιστικό, ιστορικό γεγονός με μεγάλη δημοσιότητα.
17.  Θέατρο Δρόμου για την προβολή του αιτήματος «Να λειτουργήσει ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή μας» (2011)
18.  Προβολές ταινιών μικρού μήκους στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη (2011).
19.  Ανακοίνωση υπέρ της λειτουργίας αποκεντρωμένων μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο Χαϊδάρι και σε όλη την Ελλάδα (17/6/2011) σε πλήρη αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη του Δήμου και σχεδόν ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
20.  Ειδική αφίσα και εκστρατεία για να απογραφούν στο Χαϊδάρι οι μόνιμοι κάτοικοι «Σ΄ αυτή την απογραφή ψηφίζω Χαϊδάρι» (2011).
21.  Εκδήλωση με θέμα «Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο Περιβάλλον», Ομιλήτρια η κα Ιωάννα Κουφάκη, (24/10/2011).
22.  Κατάθεση υπομνήματος στο Δήμο Χαϊδαρίου με θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός Δήμου Χαϊδαρίου 2011 – 2014» (23/11/2011).
23.  Αλληλεγγύη στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας (Νοέμβριος 2011).
24.  Παρέμβαση «Να διατηρηθεί η σιδηροδρομική γραμμή στα Μέγαρα» (22/2/2012)
25.  Στηρίζουμε την Παγκόσμια εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων «Προστατέψτε την Πολιτιστική Κληρονομιά από τις περικοπές» -  «Τα Μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις» (14/3/2012)
26.  Εθελοντικός καθαρισμός του Άλσους Δαφνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος (3/6/2012)
27.  Συμμετοχή στην εκδήλωση στην Ελευσίνα με θέμα «Το Περιβάλλον στην εποχή του μνημονίου» (6/5/2013)
28.  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού (6 Ιουνίου 2013)
29.  Συμμετοχή στο ALTER SUMMIT/ Εναλλακτική Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κινημάτων (7,8 Ιουνίου 2013)
30.  Συμπαράσταση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης μας για να μη κλείσουν τα δύο Ψυχιατρεία, το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» και να λειτουργεί με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές το Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ (2013-2014)
31.  Συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στη λειτουργία των δύο Στρατοπέδων Συγκέντρωσης Μεταναστών στην περιοχή (2014).
32.  Συμμετοχή στο «Δίκτυο Ακτές – Ώρα Μηδέν» και συνδιοργάνωση της υποδοχής στην Ελευσίνα του Μαραθωνοδρόμου «240 χλμ για τον Αιγιαλό» (8/7/2014).
33.  «Καταδικάζουμε την απάνθρωπη δολοφονία σκύλου στο Χαϊδάρι» (22/8/2014)
34.  «Φθινοπωρινή βόλτα στο Χαϊδάρι» ξενάγηση αρχαιολόγων στη Μονή Δαφνίου (18/10/2014)
35.  Ξενάγηση στο Ιερό της Αφροδίτης, Ιερά Οδό, Λίμνη Κουμουνδούρου, Ακτή Σκαραμαγκά της ομάδας ΜΙΚΡΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ (31/10/2014).
36.  Διοργάνωση επισκέψεων/ ξεναγήσεων/ πεζοποριών με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Βουνού και Εδάφους από 30/11 -  14/12/2014 στην Πεντέλη, Ποικίλο Όρος, Λαύριο (ημερήσια εκδρομή).
37.  Παρουσίαση του προγράμματος SAVIC (8/12/2014)
38.  Προβάλλουμε συνεχώς με ειδικές αφίσες του συλλόγου την αιμοδοσία στην πόλη μας. Μέλη μας είναι τακτικοί αιμοδότες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. υλοποίησε δεκάδες ακόμα εκδηλώσεις και δράσεις, υλοποιώντας το πρόγραμμα SAVIC (Δ.1- 37)  σε συνεργασία με τον Ιταλικό οργανισμό Training 2000. Οι δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος περιγράφονται στο κεφάλαιο Ε.

Δ.2  Μόνιμες παρεμβάσεις -  εκδηλώσεις κάθε χρόνο:
1.    Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης [22 Μαρτίου]. Ανάγνωση ποιημάτων, ζωντανή μουσική, προβολή διαφανειών.
2.    Για την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων [2 Φεβρουαρίου]. Επίσκεψη στη Λίμνη Κουμουνδούρου.
3.    Για την κλιματική αλλαγή [κάθε Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα]
4.    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος [5 Ιουνίου, τριήμερες ή μονοήμερες εκδηλώσεις]
5.    Πρωτομαγιά [Προβολή του αιτήματος «το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης]
6.    Παγκόσμιες Ημέρες Βουνού, Εδάφους, Μάνας Γης κ.λπ.
7.    Blog Action Day (Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των bloggers για ένα συγκεκριμένο θέμα)
8.    Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων [18 Μαΐου]

Ε. Πρόγραμμα SAVIC 
Από 1.1.2013-30.8.2015 ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ υλοποιεί το  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Senior, με  θέμα: «Seniors as volunteers in communities  (SAVIC
To πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τον ιταλικό οργανισμό Training 2000.
To SAVIC είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην επικοινωνία των λαών, δίνοντας στους ενήλικες την ευκαιρία συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις να παίξουν ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία.
Για την καλύτερη επικοινωνία των μελών, Iταλών και Ελλήνων έχει δημιουργηθεί μια πολύ ενεργή και δραστήρια ομάδα στο facebookSAVIC ”, το  blog  του προγράμματος
http://seniors-in-communities.blogspot.it/ και μια πλατφόρμα MOODLE στην οποία οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν online μαθήματα στα αγγλικά, ιταλικά, και ελληνικά .
Για να αποκτήσουν  τα μέλη μας περισσότερη άνεση στην επικοινωνία οργανώσαμε 10 workshops για τη χρήση Web 2.0  . Από  24 Αυγούστου μέχρι 13 Σεπτέμβρη, για 21 ημέρες 6 Ιταλοί επισκέφθηκαν τη χώρα μας και συμμετείχαν σε κοινές δράσεις με μέλη και φίλους του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Από 1-21 Οκτωβρίου 6 μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ ανταπέδωσαν  την επίσκεψη στην Ιταλία συμμετέχοντας  σε εθελοντικές δράσεις στην περιοχή του Marche ( Ανκόνα).

ΣΤ. Οικονομικά
Ο σύλλογος δεν έχει χορηγούς. Οι δράσεις του βασίζονται στην εθελοντική  προσφορά και τις προσφορές των μελών, των συνεργατών και των φίλων  του.
Ο σύλλογος έχει ΑΦΜ και υποβάλει φορολογικές δηλώσεις.

Ζ. Ενημέρωση - Έντυπα
Αξιοποιούμε τα μέσα κοινωνική δικτύωσης για την προβολή των θέσεων του συλλόγου, την ενημέρωση, την επικοινωνία των μελών και των φίλων μας.
Στο blog xpolis έχουν γίνει 2.500 αναρτήσεις με διάφορα θέματα. Οι επισκέπτες στο blog είναι 235.000 άνθρωποι οι οποίου έχουν «ξεφυλλίσει» 390.000 σελίδες.
Έχουμε εκδώσει α) Την ποιητική συλλογή «Αναζητώντας τους ποιητές της πόλης μας» (2 εκδόσεις) β) Ενημερωτικά έντυπα.

Ε. Η συμμετοχή των μελών του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στο Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece.
O OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ από το 2007. Πολλά μέλη του συμμετέχουν στο Δ.Σ., στην οργάνωση και στη λειτουργία του Δικτύου. Το Ε.Δ. ΦτΦ είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends International (1895), μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΣΤ. Ανανέωση -  Ανάδειξη στελεχών στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ
Ο σύλλογος ανανεώνεται συνεχώς και αναδεικνύει νέα στελέχη.

Ζ. Βασικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο 2015-2017
Συνεχίζουμε με βάση τις θεμελιώδης αρχές του καταστατικού (Β’), διευρύνοντας τις συνεργασίες με φορείς και Δίκτυα πολιτών εντός και εκτός Ελλάδος (Γ΄), εμπλουτίζοντας τις παρεμβάσεις και τις παρεμβάσεις μας (Δ, Δ1, Δ2), δίνοντας προτεραιότητα στην Περιβαλλοντική επιμόρφωση και στην ανάδειξη νέων στελεχών. Νέες δράσεις ως κατευθύνσεις:

1.    Μαθητικός διαγωνισμός ποίησης και διηγήματος.
2.    Ανάδειξη και προβολή των Χαϊδαριωτών και τους έργου τους που έχουν σχέση με τις επιστήμες και τα γράμματα.
3.    Προετοιμασία για το γιορτασμό των «70 Χρόνων Δήμου Χαϊδαρίου».
4.    Έκδοση Πολιτιστικού/ Ιστορικού οδηγού του Χαϊδαρίου.
5.    Σηματοδότηση του Βόρειου κλάδου της Ιεράς Οδού από την Αφαία στη Λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου)
6.    Εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα.
7.    Εκδρομές – ξεναγήσεις με σκοπό την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη γνώση σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία.
8.    Πνευματικά παιχνίδια (σκάκι κ.λπ)
9.    Ελεύθερη διακίνηση – ανταλλαγή βιβλίων.
10.  Δημιουργία ομάδας νεολαίας.
11.  Κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις ειδικού ενδιαφέροντος (Οικολογία, Ιστορία, Γράμματα, Τέχνες κ.λπ).
12.  Διεύρυνση των συνεργασιών με οργανώσεις, φορείς και Πρωτοβουλίες Πολιτών με παρόμοιο με τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος.
13.  Ενίσχυση της συνεργασίας με τους ΦτΦ/NFGR καθώς και διεύρυνση των συνεργασιών και με άλλες διεθνείς οργανώσεις.
14.  Επιμόρφωση, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ενδιαφερομένων μελών και φίλων του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: