Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Συνάντηση του Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου με υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού για την συντήρηση και αποκατάσταση των «Γύζη» και «Παλατάκι» | Παρέμβαση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Νοέμβριος 2014

Φωτ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέρες Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 2011 [ΕΔΩ]

Διαβάζουμε σε τοπικά έντυπα, προφανώς από Δελτίο Τύπου του Δήμου (28/1/2014):

"Συνάντηση του Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου με υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού για την συντήρηση και αποκατάσταση των «Γύζη» και «Παλατάκι»

Σήμερα Τετάρτη 28/1/2015, συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος ,οι Αντιδήμαρχοι Αθλητισμού, Παιδείας και Πολιτισμού Νίκος Καραγιάννης, Τεχνικής Υπηρεσία Ηλία Βαρυτιμιάδη και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας,μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τον υπεύθυνο του για την συντήρηση κτηρίων κ.κ. Γιάννη Χάσκαρη. 

Το θέμα συζήτησης ήταν η συντήρηση των κτηρίων «Γύζη» και «Παλατάκι», με την συνάντηση να καταλήγει στην ανάγκη ολοκληρωμένου ελέγχου των κτηρίων τις επόμενες μέρες, καθώς και στην απόφαση για άμεση συντήρηση και αποκατάσταση τους."
--------------------------------------------
Αισιοδοξούμε ότι η συνάντηση μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και του ΥΠΠΟΤ να έχει συνέχεια και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των κτηρίων και των έργων που φιλοξενούν.

Υπενθυμίζουμε την Επιστολή που ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είχε στείλει στη Δημοτική Αρχή με την πρόταση να ενημερωθεί το ΥΠΠΟΤ: 

7/11/2014
Προς
1. Δήμο Χαϊδαρίου
2. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης
3. Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών
4. Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
5. Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτικές Παρατάξεις

Κοινοποίηση: ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Κτήριο Γύζη [Τέσσερις Εποχές] - Ακτή Σκαραμαγκά
Όπως είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. αναπτύσσει δράσεις που έχουν σχέση με το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μία από τις σημαντικές δράσεις μας είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή της τοπικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Δεν είναι η ώρα για να παρουσιάσουμε τις παρεμβάσεις μας για την Ιερά Οδό, τη Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου), τη Μονή Δαφνίου, το ΜΠΛΟΚ15 κ.λπ.



Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να σας μεταφέρουμε τις διαπιστώσεις μας και τις απόψεις μας για το Κτήριο Γύζη [Τέσσερις Εποχές] και την Ακτή Σκαραμαγκά, μετά τις πρόσφατες επισκέψεις και ξεναγήσεις που συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς.

ΚΤΗΡΙΟ ΓΥΖΗ (Τέσσερις Εποχές]

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σε συνεργασία με την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων συμμετείχε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στη «Φθινοπωρινή Βόλτα» στη Μονή Δαφνίου, Παλατάκι, Κτήριο Γύζη (Τέσσερις Εποχές).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην ισόγεια αίθουσα του Κτηρίου Γύζη, που «φιλοξενεί» το μοναδικό στον κόσμο έργο του μεγάλου ζωγράφου με τεχνοτροπία «φρέσκο», διαπιστώσαμε τόσο εμείς (για μια ακόμα φορά) όσο και οι επισκέπτες αρχαιολόγοι τις σημαντικές φθορές που έχει υποστεί η τοιχογραφία «Τέσσερις Εποχές».


Γνωρίζουμε ότι την Άνοιξη του 2014 πραγματοποιήθηκε ένα «μονωτικό» έργο μικράς κλίμακας, γύρω από την αίθουσα για την συγκράτηση των υδάτων, όπως είχε υποδειχθεί εδώ και χρόνια. Γράφαμε τότε ότι «Το έργο μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζονται και αφυγραντήρες και συχνός εξαερισμός.»


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν α) ότι υπάρχει μεγάλη υγρασία στο χώρο β) ο χώρος δεν αερίζεται όπως θα έπρεπε και γ) την ύπαρξη «σφηκοφωλιών» στην εσωτερικό τοίχο (εμείς ως μη ειδικοί δεν τις είχαμε παρατηρήσει) με αποτέλεσμα τη ΦΘΟΡΑ της τοιχογραφίας «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ».

Η πρόταση που υποβάλλουμε προς το Δήμο Χαϊδαρίου για το κτήριο Γύζη είναι η εξής:

1. Να αερίζεται καθημερινά ο χώρος και να τοποθετηθούν «σίτες» σκούρου χρώματος στα στρογγυλά παράθυρα της αίθουσας.

2. Να λειτουργεί αφυγραντήρας.

3. Να γίνει απεντόμωση του χώρου.
4. Να ενημερωθεί το ΥΠΠΟ για τις φθορές και να προγραμματίσει εργασίες συντήρησης της τοιχογραφίας (ενδεχομένως με το ίδιο συνεργείο που ανέλαβε τη συντήρηση και την ανάδειξη της τοιχογραφίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: