Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ 9, ΜΑΪΟΥ 2015 ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ: "ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ 200 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944"


 Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ 200 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944

ΣΑΒΒΑΤΟ 9, ΜΑΪΟΥ 2015 ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1944: Διακόσιοι ακροναυπλιώτες - κομμουνιστές οδηγούνται από το ναζιστικό στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η πιο μαζική εκτέλεση στην Ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας

9 ΜΑΪΟΥ 1945: Η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και η λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.

Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας βρίσκονται σημαντικά ιστορικά μνημεία, με εξαιρετική σημασία για την Πατρίδα μας, όπως το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα του Λαού μας.

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και την λήξη του πολέμου στην Ευρώπη, τον Μάιο, τιμώντας και αναδεικνύοντας τη συμβολή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφεριακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας διοργανώνει το Σάββατο, 9 Μαϊου μία Ημέρα Πολιτισμού, Ιστορικής και Αντιφασιστικής Μνήμης που περιλαμβάνει: επίσκεψη και περιήγηση στο ιστορικό Μπλοκ 15 του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου, κατάθεση στεφάνου και μουσική θεατρική παράσταση.

Το Σάββατο 9, Μαϊου 2015, τιμάμε τους ηρωικούς νεκρούς του Μεγάλου Εθνικοαπελευθερωτικού Αντιφασιστικού αγώνα, την Εθνική μας Αντίσταση και ιδιαίτερα τα 71 χρόνια της ματοβαμμένης εκείνης Πρωτομαγιάς του 1944, όπου 200 Πρωτοπόρα Παλληκάρια, Κομμουνιστές, Πολιτικοί Κρατούμενοι της Ακροναυπλίας και της Ανάφης, υποδέχτηκαν το θάνατο με τραγούδι και χορό και μετέτρεψαν το Στρατόπεδο – κολαστήρι του Χαϊδαρίου σε κάστρο αδούλωτο της Εθνικής μας Αντίστασης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ, 2015

18.00μ.μ: Ιστορικός περίπατος στο ναζιστικό Στρατόπεδο – κολαστήρι του Χαϊδαρίουκαι στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου την περίοδο 1943-1944. Μια συνάντηση για να αντισταθούμε σ’ όλους εκείνους που θέλουν να ξεχαστεί η ιστορία αγώνων και θυσιών

19.00 μ.μ: Κατάθεση μνήμης μπροστά στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου

20.00μ.μ: Θεατρική παράσταση και μουσικά δρώμενα στο αίθριο αμφιθέατρο του Χαϊδαρίου. Η ομάδα πείρα(γ)μα και ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος με την ορχήστρα του ζωντανεύουν μουσικοθεατρικά το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων».

Το Ναπολέοντα Σουκατζίδη ερμηνεύει ο Γιάννης Καρούνης, τη Χαρά η Ειρήνη Μελά.

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αγγελική Κασόλα 
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ευτυχία Μαρία Ροδοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξης Βάκης
Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα

Η παράσταση, που ήδη διανύει μία επιτυχημένη πορεία και παίζεται από το Μάρτιο στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ, στο Νέο Κόσμο, ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας και της αριστεράς όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ). 

Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος που εδώ και χρόνια έχει δώσει το στίγμα του με διαχρονικά τραγούδια θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον Επιτάφιο – Επιφάνεια των Μίκη Θεοδωράκη – Γιάννη Ρίτσου, καθώς και τραγούδια από την «Καταχνιά» των Χρήστου Λεοντή – Κώστα Βίρβου... Θα τον συνοδεύει μικρή λαϊκή ορχήστρα...

Η ομάδα πείρα(γ)μα, από τη γέννησή της το 2008 μέχρι και σήμερα επιμένει να επιβιώνει ως ανεξάρτητη και συνεργατική επαγγελματική θεατρική ομάδα έχοντας μέχρι τώρα στο ιστορικό της 10 παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Επιμένει να κάνει ένα λαϊκό, διαδραστικό και πολιτικό θέατρο καταργώντας τον 4ο τοίχο της σκηνής που να βασίζεται πάνω στην τέχνη του ηθοποιού και της επίκοινωνίας του με το κοινό. Επιμένει ότι μέγιστος σκοπός της είναι η εμψύχωση των θεατών της αλλά και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις παράλληλες δράσεις της. Ότι η θέση της θεατρικής τέχνης είναι μέσα στην κοινωνία κι αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε αυτός ο διάλογος να έχει διάρκεια και να παράγει κοινές δράσεις...

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ: Το ραδιόφωνο που ακούει... www.stokokkino.gr
--------------------------

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και διεκδίκησης το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που  διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά παρακολούθησε τη Δευτέρα 4/5/2015 τη θεατρική παράσταση στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ - πραγματικά ήταν εξαιρετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: