Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

Νέα ρυπαντικά επεισόδια στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου τις «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου» | Οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

06.08.2016
Προς:
·         Ειδική Υπηρεσία  Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
·         Εισαγγελέα Περιβάλλοντος
·         ΕΛΠΕ Ασπροπύργου
·         Δήμο Ασπροπύργου
·         Δήμο Ελευσίνας
·         Δήμο Χαϊδαρίου
·         Περιφέρεια Αττικής (και Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής)

Νέα ζεστά ρυπαντικά επεισόδια στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου τις «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου»

Από τις 28 Ιουνίου 2016  παρατηρούνται νέες «δυσλειτουργίες» και συχνά ρυπαντικά επεισόδια στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου που συνεχίστηκαν την Πέμπτη 28 Ιουλίου και πιο πρόσφατα την Πέμπτη 4 Αυγούστου.
Ανατρέξαμε στα Δελτία Τύπου και στη Θεματική «Εταιρική Υπευθυνότητα» των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου αλλά δεν είδαμε καμία υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας για τα πρόσφατα ρυπαντικά επεισόδια ή «οπτικά φαινόμενα» ή «οπτικές εντυπώσεις» όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν συνήθως τα ΕΛΠΕ.
Υπογραμμίζουμε ότι ρυπαντικά επεισόδια και η δυσοσμία προερχόμενη από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου είναι συχνά φαινόμενα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, όχι μόνο του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Αττικής.

Οι υπεύθυνες καταγγελίες είναι διαχρονικά πολλές για τα ρυπαντικά επεισόδια και τη δυσοσμία1 από κατοίκους και κοινωνικούς φορείς της περιοχής2, χωρίς όμως να δίνονται αντίστοιχες υπεύθυνες απαντήσεις και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται εκείνα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων αλλά και της ασφάλειας των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζουμε το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στις 8 Ιουνίου 2015 στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων δύο κατά τη διάρκεια  γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου (shut down).

Η κατάσταση «δεν πάει άλλο στη Δυτική Αττική». Ρυπαντικά επεισόδια, δυσοσμία και εργατικά ατυχήματα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Συχνές πυρκαγιές, δυσοσμία και ρύπανση των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα από το ΧΥΤΑ Φυλής. Μήπως θα πρέπει να δεχθούμε ότι στη Δυτική Αττική «Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση3» και μάλιστα αδιαμαρτύρητα;

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξετάσουν τις υπεύθυνες καταγγελίες και να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Προφανώς μόνο τα πρόστιμα δεν είναι λύση. Χρειάζεται να είμαστε «Προμηθείς και όχι Επιμηθείς».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.       Παλαιότερες καταγγελίες στην ΕΥΕΠ α) 28/8/2007 αρ. πρωτ .11630) β)  15/10/2009 αρ.πρωτ. 15670  γ) 10/8/2010 αλλά και κατά τη διάρκεια της  ξενάγησης/ επίσκεψης του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Γιάννη Τσιρώνη στην Ελευσίνα (16 Μαρτίου 2016). | Κατάλογος ρύπων και εργατικών «συμβάντων» από το 2000 μέχρι το 2014 έχει δημοσιεύσει ο δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής στην ΕΦΣΥΝ 8/5/2015 ΕΔΩ
2.       ECOELEUSIS ΕΔΩ
3.       Στο βιβλίο του Τζων Μπελαμι Φόστερ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌΣ» υπάρχει μια αναφορά για τη μεταφορά αποβλήτων σε χώρες του τρίτου κόσμου "Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση".


Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο για το δίκαιο εμπόριο, Our World Is Not For Sale[3].

Δεν υπάρχουν σχόλια: