Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017|Οι προοπτικές της σήμερα κι αύριο



Ο Οικο.πολι.ς στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) είναι μια παγκόσμια ημέρα εορτασμού των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών. Η ημέρα σηματοδοτεί επίσης μια πρόσκληση για δράση για την επιτάχυνση της ισότητας των φύλων.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Δηλαδή 8.840 εβδομάδες, 62.050 ημέρες ή 1.489.200 ώρες.
Σύμφωνα με τα  παραπάνω στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η ανισότητα υπάρχει και στην εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική εκπροσώπηση, όμως ο δείκτης που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί πιο αργά από όλους είναι η οικονομική ισότητα.

Η Ελλάδα έχει επίσης οικονομική ανισότητα, καθώς για κάθε ένα ευρώ που βγάζουν οι γυναίκες, οι άνδρες βγάζουν 1,75 ευρώ και έτσι η ισότητα θα έρθει σε 169 χρόνια. Εξάλλου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες. Σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν.

Φέτος, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Γυναικών, αποφάσισε να αφιερώσει την ημέρα στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών.

Παρόλο που τα πράγματα κινούνται σιγά σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, η ισότητα των φύλων δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κερδίζουν λιγότερα χρήματα σε θέσεις εργασίας ίσης αξίας και παλεύουν για να βρεθούν θε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Φέτος, η επιτροπή για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων αποφάσισε να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην οικονομική τους χειραφέτηση.

Τιμώντας την Ημέρα, σας θυμίζουμε ορισμένες μόνο από τις πιο σπουδαίες εκείνες γυναίκες, οι οποίες δρώντας "μπροστά από την εποχή τους", ξεχώρισαν, διέπρεψαν, κυριάρχησαν και αξίζει να θυμόμαστε.

Σαπφώ,  Κλεοπάτρα, Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν,  Ιωάννα της Λωραίνης, Ελισάβετ Ι, Ποκαχόντας, Αικατερίνη Β' ή Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, Τζέιν Όστιν, Μάργκαρετ Φούλερ, Χάριετ Μπίτσερ Στόου , Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, Έμιλι Ντίκινσον,  Έμελιν Πάνκχερστ, Μαρί Κιουρίκ, Έλεν Κέλερ, Κοκό Σανέλ,  Άννα Έλινορ Ρούσβελτ, Αμέλια Έρχαρτ, Σιμόν ντε Μποβουάρ , Μητέρα Τερέζα, Ντόροθι Χόντγκιν, Ρόζα Παρκς, Ιντίρα Γκάντι, Έβα Περόν, Μέριλιν Μονρόε,  Άννα Φρανκ , Όντρεϊ Χέπμπορν, Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα, Μπεναζίρ Μπούτο, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας,  Μελίνα Μερκούρη και πολλές άλλες.

Πηγές: http://reports.weforum.org/
           http://www.europarl.europa.eu/committees/en/femm/2017.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: