Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Απολογισμός ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ 2017

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ σε δράση
1.1.2017-1.3.2018
Ο σύλλογος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ συνέχισε τη δράση του και το 2017 επικεντρώνοντας κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, στην επιμόρφωση των μελών του, στην συνεργασία με άλλους συλλόγους και στις δράσεις με μαθητές.
Έχει αποκτήσει εμπειρία, αναγνωρισμένο κύρος και σοβαρότητα, οργάνωση, στελέχη και συνεργάτες, έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προσπαθεί  να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην ύφανση του κοινωνικού ιστού της πόλης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι δράσεις που υλοποιούμε είναι πολυποίκιλες, όπως:

·     Εξορμήσεις στη φύση( Λίμνη Κουμουνδούρου, Ποικίλο, Πάρκο Τρίτση
·     Μουσική( Μουσικό Σχήμα Πορεία Δυτικά- συμμετοχή και οργάνωση εκδηλώσεων)
·     Ποίηση ( Ομάδα ποίησης- συμμετοχή και οργάνωση εκδηλώσεων)
·     Περιβάλλον (Μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας, ανακύκλωση, Κλιματοφύλακες, Στήριξη στο Δίκτυο αειφορίας της Γ΄Δ/νσης)
·     Επιμόρφωση των μελών μας  κυρίως στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών
·     Συνεργασία με εκπαιδευτικούς και σχολεία
·     Εμπλοκή μαθητών σε δράσεις μας ( διεθνής διαγωνισμός μαθηματικών, διαγωνισμός ποίησης διηγήματος,  στήριξη σε περιβαλλοντικά προγράμματα μαθητών)
·     Ευρωπαϊκές συνεργασίες
·     Συνεργασίες με άλλους συλλόγους
·     Εισροή μελών και από άλλες περιοχές – άρα άνοιγμα έξω από το Χαϊδάρι

Συνεργάζεται με άλλους φορείς όπως:
Οι Φίλοι της Φύσης , η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπαιδευτικών A.E.D.E Greece, το Δίκτυο Πολιτιστικής Αειφορίας , Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής, OCEAN, Περίπολο Αττικής,  Δήμος Χαϊδαρίου, Δήμος Αιγάλεω, e-Δράσε  κ.α. για την ανάδειξη των προβλημάτων της ευρείας περιοχής   με την  οργάνωση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων  αλλά και συμμετέχοντας σε διάφορες ακτιβίστικες δράσεις και διαμαρτυρίες.

Συνεργάζεται  με Πανεπιστημιακούς φορείς, με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας, με το Φορέα διαχείρισης στο Πάρκο Τρίτση και σε πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις με την Α/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση Γ΄ Αθήνας.

Συμμετέχει  σε αλληλέγγυες δράσεις , τα μέλη του είναι ενεργά και συμμετέχουν  σε δίκτυα αλληλεγγύης .

Προσπαθώντας να ενεργοποιήσει  τους κατοίκους της περιοχής μας υλοποιεί  το Ευρωπαϊκό CPP που είναι ένα διετές πρόγραμμα (2017-2019) στα πλαίσια του Erasmus+ KA2, εκπαίδευση ενηλίκων, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα ( ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ- Συντονιστής), η Ιταλία (Training2000  και  Nucleo di Protezione Civile Falchi Della Rover), η Γεωργία (Technical University) και η Τουρκία (Akdeniz University).
 Στόχος είναι:
1. Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (όπως ακραίων καιρικών φαινομένων, πλημμυρών, σεισμών, εργατικών ατυχημάτων κ.ά.), ώστε να  περιοριστούν οι επιπτώσεις τους.
2. Η καλύτερη κατάρτιση πολιτών και η πρακτική εξάσκηση σε εφαρμογές προληπτικών μέτρων και δράσεων, όπως και σε άμεσες αντιδράσεις ευθύς μετά την εκδήλωση τέτοιων καταστάσεων, που μπορεί να σώσουν ζωές και να επιταχύνουν  την ανάκαμψη των κοινωνιών.
3. Ο σκοπός μας είναι αφενός να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα  και αφετέρου να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες από πολίτες όλων των ηλικιών οι οποίοι να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε κάποιο ξαφνικό γεγονός.
Συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τις δράσεις ενάντια στα Τροχαία Εγκλήματα.

Επίσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την υλοποίηση κοινών δράσεων ( people4soil, Cleanupmed,Unesco κ.ά).

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας αναλυτικά ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: