…ευχαριστώ , σε αγαπώ μητέρα!
Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε από την Άννα Μαρία Τζάρβις Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια (1864-1948) η οποία δεν έκανε ποτέ δικά της παιδιά. Το 1905 χάνει τη μητέρα της. Ο θάνατός της τη συγκλονίζει και ξεκινά έναν αγώνα για να καθιερωθεί η «Ημέρα της Μητέρας» τιμώντας τη μητρότητα.
Για την Τζάρβις ήταν η μέρα που πήγαινες σπίτι για να περάσεις χρόνο με τη μητέρα σου και να την ευχαριστήσεις για όσα έκανε.
«Δεν έγινε για να εορταστούν όλες οι μητέρες. Ήταν για να εορταστεί η καλύτερη μητέρα που έχετε γνωρίσει ποτέ – η δική σου μητέρα – ως γιος ή ως κόρη». Γι’ αυτό η Τζάρβις επέμενε στον ενικό αριθμό «Mother’s Day» και όχι στον πληθυντικό «Mothers’ Day».
Η εμπορευματοποίηση της επετείου έκανε την Τζάρβις να ξεκινήσει έναν άλλο αγώνα, αυτή τη φορά για την κατάργηση της Ημέρας της Μητέρας. Στράφηκε ενάντια σε όλο τον εμπορικό κόσμο αλλά και σε όσους χρησιμοποιούσαν τη μέρα αυτή για να κάνουν εράνους.
Μάλιστα λέγεται ότι κάποια φορά ενώ η Άννα Τζάρβις έπαιρνε το δείπνο της σε εστιατόριο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όταν πρόσεξε ότι στο μενού προσέφεραν μια σαλάτα ειδικά για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας παρήγγειλε τη σαλάτα και όταν της την έφεραν την πέταξε παραδειγματικά στο πάτωμα, πλήρωσε κι έφυγε.
Στην Ελλάδα οι πρώτες αναφορές στην «Ημέρα της Μητέρας» μας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, όπου κάθε άνοιξη γινόταν μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη θεά Γαία, την επονομαζόμενη «Μεγάλη Μητέρα». Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι στις μέρες μας η Ημέρα της Μητέρας έχει χάσει, όπως και άλλες γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, το πραγματικό της νόημα.
Η Μητέρα είναι αυτή η οποία γεννά τη ζωή και την οδηγεί στην τελειότητα με αγάπη, στοργή, αυτοθυσία, αυταπάρνηση και αφοσίωση.
Δεν της αξίζει μια ημέρα το χρόνο με ένα κουτί γλυκά , ένα μπουκέτο λουλούδια.
Της αξίζει να εκφράζουμε καθημερινά στη γυναίκα που μας έδωσε τη ζωή, την αγάπη και το σεβασμό μας. Το σημαντικότερο δώρο που πρέπει να προσφέρουμε στη μητέρα είναι το συνεχές μας ενδιαφέρον.
Της αξίζει ένα τρυφερό χαμόγελο, ένα γλυκό φιλί, μια ζεστή αγκαλιά και ένα απλό ευχαριστώ και σε αγαπώ μητέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου