Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Δράσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ στο πλαίσιο του προγράμματος CPP

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου , ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ συντονίζει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ με θέμα : «Developing Skills in Dealing with Emergencies: Civil protection for people » CPP .
To CPP είναι ένα διετές πρόγραμμα (2017-2019) στα πλαίσια του Erasmus+ KA2, εκπαίδευση ενηλίκων, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα ( ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ- Συντονιστής), η Ιταλία (Training2000  και  Nucleo di Protezione Civile Falchi Della Rover), η Γεωργία (Technical University) και η Τουρκία (Akdeniz University).
Ο σκοπός μας είναι αφενός να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα ,να έρθουμε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες  με σκοπό την  εκπαίδευση και  προετοιμασία των πολιτών στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων δημιουργώντας εθελοντικές ομάδες πολιτών, τόσο ενηλίκων όσο και νέων, σε συνεργασία με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ υλοποίησε διάφορες δράσεις:
Α. Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και οδηγιών πρακτικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες. https://sway.com/vICB63ZPP2sPkuni?ref=Link
Β. Μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ ( Σ. Δημητρίου, Γ.Καραδήμα, Μαρία και Ιωάννα Μπουρδάκη, Θ.Ορεινός, Δ. Σκούφη , Α.Χατζημηνάς) συμμετείχαν  ενεργά και με ενθουσιασμό στις παρακάτω δράσεις.
1. Ενημέρωση στα 3 Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Χαϊδαρίου:
Σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου  ενημερώσαμε τα μέλη των 3 ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου για την πολιτική προστασία. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με προσοχή τις παρουσιάσεις από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής και την πρόεδρο του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ Σ. Δημητρίου- Ψαρρού . Ακολούθησε  συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τόνισε για όλα τα αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας που πρέπει να ληφθούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού, για να προστατευθούν οι ορεινοί όγκοι καθώς και το περιαστικό και αστικό πράσινο από τον κίνδυνο πυρκαγιών και καταστροφής στο Χαϊδάρι. Ευχαριστούμε το προσωπικό των ΚΑΠΗ και την Μαρία Δημουλά για τη συνεργασία.

  Φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ
2. Βιωματικό εργαστήριο με θέμα  την πολιτική προστασία στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων- Σκαραμαγκά στις 20 Ιουνίου 2018 ( ημέρα του πρόσφυγα).
Προκειμένου να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες ενημέρωσης για την πολιτική προστασία , η Σοφία Δημητρίου - Ψαρρού, επισκέφθηκε το χώρο, μίλησε με τους αρμόδιους και κατέληξε πως υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε σε 3 σημεία.
Α. Στο κολύμπι ( η θάλασσα στο Σκαραμαγκά είναι ακατάλληλη για κολύμπι)
Β. Στους κινδύνους από πυρκαγιά
Γ. Στην ασφαλή κυκλοφορία στην Εθνική οδό
Στη συνέχεια τα 6 μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ  μέσα σε ένα όμορφο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης έπαιξαν με τους μικρούς φίλους, ζωγράφισαν, περπάτησαν, τους μίλησαν για τη θάλασσα του Σκαραμαγκά, την ασφαλή διέλευση στους δρόμους, τον κίνδυνο από πυρκαγιά. Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη του Κέντρου Φιλοξενίας και τους μεταφραστές για τη συνεργασία τους . Σημειωτέον ότι συμφωνήσαμε και τους υποσχεθήκαμε να ξαναπάμε με καινούριες δράσεις . Φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ
Γ. Θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η δράση «Δημιουργία Δικτύου Πολιτών για την πολιτική προστασία στο Χαϊδάρι»  σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου και τον οργανισμό OCEAN και σας καλούμε να συμμετέχετε. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας http://www.oiko-polis.com
Με τη συνεργασία ειδικών θα οργανώσουμε τρία (3) βιωματικά σεμινάρια-βιωματικά εργαστήρια  πολιτικής προστασίας στοχευμένα στη  Διαχείριση Φόβου και Συναισθημάτων και με ιδιαίτερη  προσέγγιση στο θέμα της πολιτικής προστασίας.
Σε αυτά θα κληθούν να συμμετέχουν μαθητές, νέοι, εκπαιδευτικοί, τοπικές αρχές, εκπρόσωποι τοπικών σωματείων και ομάδων κ.α. με τη συμβολή ειδικών σε θέματα πολιτικής προστασίας και ψυχολογικής στήριξης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: