Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

“Όχι σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Χαϊδάρι”, και από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

 “Όχι σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Χαϊδάρι”

“Για την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας, αντιστεκόμαστε σε μονάδα φυσικού αερίου στο Χαϊδάρι”

ΟΛΟΙ στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής.

2 Απριλίου, 11.30, Πλατεία Δημαρχείου

 

Ως ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ καλούμε όλους να βγουν στον δρόμο την Κυριακή, να φωνάξουμε “Όχι” στα σχέδιά τους για μονάδα φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία.
“Όχι” σε κάθε χρήση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων ολόκληρης της Αθήνας.
Απέναντι από τη Μονάδα Καυσίμων του στρατού, δίπλα στο διυλιστήριο απέναντι από τον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια περιοχή πολύ επιβαρυμένη, όπου ένα ατύχημα δε θα απειλήσει το Χαϊδάρι -θα απειλήσει τη μισή Αθήνα. Αυτή η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση και υποβάθμιση. Αυτή τη μονάδα θέλουν να τη βάλουν στην έξοδο των Στενών του Δαφνίου -ακριβώς στο ‘παράθυρο’ της Δυτικής Αθήνας”.

Είναι ευρέως γνωστό ότι διεθνώς αποφεύγεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων. Και αυτό διότι υφίσταται κίνδυνος διαρροής αερίου από τον σταθμό και τα πλοία που τον εφοδιάζουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή.


 


Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένου να διατηρείται στις πλωτές αποθήκες το φυσικό αέριο σε υγρή μορφή υπό θερμοκρασία -162οC, απαιτείται η χρήση εκατοντάδων τόνων ψυκτικού υλικού, το οποίο σε περίπτωση διαρροής του καταστρέφει ολοσχερώς το θαλάσσιο περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες για το υδάτινο (και όχι μόνο) οικοσύστημα της περιοχής.
Υφίσταται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και εκρήξεως από διαρροή εντός του σταθμού, με τις συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος να περιγράφονται ως απολύτως καταστροφικές από ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής άποψης.


Ατυχήματα σε σταθμούς αποθήκευσης LNG, όπως ενδεικτικά στο λιμάνι Skikda της Αλγερίας το 2004 που στοίχισε τη ζωή σε 27 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 72, στην Ουάσιγκτον το 2014, στις εγκαταστάσεις του Hammerfestκαι του Tjeldergodden στη Νορβηγία στις 28 Σεπτεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα, καθώς και στην εγκατάσταση Freeport στο Τέξας των ΗΠΑ προ ολίγων ημερών (14.6.2022), αποδεικνύουν ότι τέτοιου τύπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη κι όταν υλοποιούνται βάσει των ισχυόντων κάθε φορά περιβαλλοντικών όρων και λειτουργούν με τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας – ακόμη και σε πολύ προηγμένες τεχνολογικά χώρες με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση τέτοιων μονάδων – εξακολουθούν να ενέχουν κίνδυνο ενός καταστροφικού ατυχήματος.


Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, καθώς και η σημαντική και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσω της καθημερινής χρήσης μεγάλης ποσότητας τοξικών ουσιών και της άντλησης μεγάλου όγκου θαλάσσιων υδάτων, αλλά και μέσω της έκλυσης μεθανίου κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου, η υ
ποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής αξίας της ευρύτερης περιοχής, η οποία βρίσκεται στον άξονα της Αρχαίας Ιεράς Οδού και προστατεύεται ως ιστορικός τόπος.
Το θέμα αφορά  όλο το Λεκανοπέδιο, μια και η χωροθέτηση των εγκαταταστάσεων στην είσοδο της κοιλάδας του Δαφνιού είναι δυσμενέστατη. Είναι κοινή διαπίστωση ότι πολλά πρωινά έρχεται έντονη οσμή από το Θριάσιο, την οποία οι περισσότεροι Χαϊδαριώτες αποδίδουν στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το Ποικίλο προστατεύει την Αθήνα (και το Χαϊδάρι) από την αέρια ρύπανση της μεγάλης βιομηχανικής ζώνης του Θριάσιου Πεδίου. Αυτή η βεβαιότητα έχει ανατραπεί οριστικά πια, μετά την έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του Δήμου Χαϊδαρίου το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Όλα τα ανωτέρω, τελικά, έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας (σωματικής και ψυχικής) των κατοίκων της περιοχής Χαϊδαρίου.





Η ανάλογη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιου τύπου ενεργειακές μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο σε περίπτωση οιασδήποτε εχθρικής ενέργειας καθιστώντας και την ευρύτερη περιοχή στόχο (επιθέσεις τον Απρίλιο και Οκτώβριο 1987 στις ιρανικές πλωτές εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Reshadat).


Στο Χαϊδάρι η απόσταση είναι 0 km.


Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ συμμετέχει στη  μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Χαϊδαριώτικου λαού την Κυριακή, 2/4/2023 στην πλατεία του Δημαρχείου και  καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις αποφασιστικά  και να προασπίσουμε τα συμφέροντα της Δυτικής Αθήνας και τα δικαιώματα των κατοίκων της για ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση, αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: