Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κυριακή 22/2/09: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα.



(η 3η φωτογραφία από το INDY - 2008)
Το ραντεβού ήταν στη στάση ΜΕΤΡΟ στο Κεραμικό. Εκεί συναντήθηκαν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Αθήνας, διέσχισαν με πορεία το Βοτανικό και σε λίγα λεπτά έφτασαν, μέσω της Αγίου Πολυκάρπου στον Ελαιώνα.
«Δεν περίμενα ότι είναι τόσο κοντά ο Ελαιώνα από το Γκάζι», «πραγματικά θα μπορούσε να γίνει το Μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας» ακούσαμε αρκετούς λένε. Όταν η πορεία έφτασε στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ είδαμε πολλά σκουπίδια, μπάζα κ.λπ. «Τι εμποδίζει τον Δήμο Αθηναίων να απομακρύνει τα μπάζα τώρα; Γιατί αφήνουν να απαξιώνεται ακόμα περισσότερο ο χώρος; Μήπως για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να διευκολύνουν τον κ.Βωβό να κάνει το Mall;» ήταν μερικά από τα ερωτηματικά που διατυπώθηκαν.
Με μεγάλη χαρά διαπιστώθηκε ότι οι ελιές και τα άλλα δενδρύλλια που είχε φυτέψει η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και οι πολίτες της Αθήνας πριν από έναν περίπου χρόνο (27/1/08) ήταν σε άριστη κατάσταση. Το καλοκαίρι τα πότιζε μια οικογένεια που ζει στην περιοχή. Αφού σκάλισαν τα υπάρχοντα μικρά δενδρύλλια, φύτεψαν νέα και στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα παρουσίασε τις θέσεις της για την πορεία την εξέλιξη της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το γήπεδο του ΠΑΟ, το κυκλοφοριακό αλαλούμ που θα προκύψει στην περιοχή σε περίπτωση που κατασκευαστούν το Mall και το γήπεδο του ΠΑΟ και τέλος αναλύθηκε γιατί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι βλαπτική για τους δημότες της Αθήνας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και εκφράστηκε η θέληση των πολιτών που πήραν μέρος στην ημέρα δράσης να υπερασπίσουν το χώρο του Ελαιώνα και να διεκδικήσουν να γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας.
Η Ημέρα Δράσης για τον Ελαιώνα ήταν αφιερωμένη στον αγωνιστή και διευθυντή του περιοδικού ΑΝΤΙ, Χρήστο Παπουτσάκη, ο οποίος τη δεκαετία του ΄80 είχε προβάλει την αναγκαιότητα να γίνει ο Ελαιώνας το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας και είχε κάνει στο χώρο το φεστιβάλ του περιοδικού.
Η ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα έκλεισε με διασκέδαση, άφθονο οίνο, σουβλάκια, γέλια και τραγούδια και με την αισιοδοξία ότι στο τέλος θα νικήσουμε….
Στην πορεία μάθαμε ότι αυτή την περίοδο γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ για τον Ελαιώνα. Ας ελπίσουμε ότι η προβολή του θα βοηθήσει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα «πιέσει» την κάθε λογής εξουσία και πως θα συμβάλει στο να γίνει ο Ελαιώνας το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας.

Κλικάρετε εδώ και αμέσως θα εισέλθετε στο blog του Ελαιώνα και θα διαβάσετε και άλλο ρεπορτάζ για την ημέρα δράσης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ενδιαφέροντα έπονται. Παράλληλα με το ντοκιμαντέρ – ξέρετε μήπως ποιος το κάνει; - εμφανίστηκε και μια πολύ καλή πρωτοβουλία (τουλάχιστον για όσους από εμάς ένοιωθαν πως κυριαρχεί ένας αυθαίρετος και στείρος μονόλογος σε αυτό το θέμα): http://e-rooster.gr/02/2009/1227. Αξίζει να παρακολουθήσετε τον πραγματικά σοβαρό διάλογο που έχει ξεσηκώσει.

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Παρακαλουθούμε τον διάλογο...
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στο ΣτΕ.
Ο κ.Κακλαμάνης το αμφισβητεί αυτό. Οι δηλώσεις του "ποιος θα συγκρατήσει τώρα του οπαδούς τους Παναθηναϊκού" και η αμφισβήτηση του δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στο ΣτΕ είναι χειρότερες από το αν κτηστεί ή όχι το Mall του κ.Βωβού.

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Συγνώμη αλλά δεν μπορούμε να αναφέρουμε το όνομα του σκηνοθέτη. Δεν γνωρίζουμε αν επιθυμεί να γνωστοποιηθεί...