Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Βουρκάρι και Λίμνη Κουμουνδούρου στο "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΗΝΑΑΤΤΙΚΗ 2014"


"Εν αρχή είναι ο λόγος" και η αρχή ήταν η προβολή και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλογικότητες (Φορέας Βουρκαρίου, Διαρκής Κίνηση και ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου) για την προβολή της οικολογικής αξίας των υγροτόπων "Βουρκάρι Μεγάρων" και "Λίμνης Κουμουνδούρου". Η συμβολή της "Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας" ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντική γιατί κατέγραψε την πλούσια αλλά και σπάνια ορνιθοπανίδα των δύο υγροτόπων που τους συμπεριέλαβε στον κατάλογο των υγροτόπων της Αττικής.
Η στήριξη του αιτήματος από το WWF να προστατευτούν και να αναδειχθούν οι δύο υγρότοποι εκτιμούμε ότι συνέβαλε στο να συμπεριληφθούν το "Βουρκάρι Μεγάρων" και η "Λίμνη Κουμουνδούρου" στο "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΗΝΑΤΤΙΚΗ 2014". Στο τέλος της παρουσίασης συγκεκριμένα αναφέρει:
"Για την αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών όγκων και την προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών της Αττικής, προβλέπεται, τέλος, εντός του 2010:
- η σύνταξη προδιαγραφών και η υπόδειξη περιοχών για προκήρυξη μελετών, στο πλαίσιο προγράμματος αναδασώσεων για τους ορεινούς όγκους της Αττικής. (σ.σ. μας αφορά λόγω Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου)
- δράσεις για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αποκατάστασης ανενεργών λατομείων. (σ.σ. μας αφορά λόγω Ποικίλου Όρους)
- δράσεις για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας νερού και δράσεις οικολογικής αποκατάστασης της λίμνης Κουμουνδούρου. (σ.σ. Μας αφορά άμεσα)
- η έκδοση αναστολής οικοδομικών εργασιών, η εκπόνηση μελέτης και η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του υγρότοπου Βουρκάρι στο Δήμο Μεγάρων.(σ.σ. μας αφορά άμεσα)"

(Ολόκληρη η παρουσίαση του προγράμματος ΕΔΩ)
Το "Πρόγραμμα ΑΘΗΝΑΑΤΤΙΚΗ 2014" όπως και το πρόγραμμα "ΑΤΤΙΚΗ SOS" (1994) ανεξάρτητα για τους λόγους που παρουσιάστηκαν, δίνουν τη δυνατότητα στους ευαισθητοποιημένους για το περιβάλλον πολίτες και τους περιβαλλοντικούς φορείς να το χρησιμοποιήσουν και να διεκδικήσουν την άμεση εφαρμογή του. Δεν είναι εξαγγελίες χωρίς αξία. Πρώτα απ΄ όλα είναι αποτέλεσμα αγώνων δικών μας και των συμπαραστατών μας.
Με αυτήν την έννοια κρίνουμε θετικά την κατάθεσή του, γιατί αποτελεί ένα ακόμα "εργαλείο" στα χέρια μας, και από εδώ και πέρα, θα τους τρελάνουμε με το να απαιτούμε "εφαρμόστε το πρόγραμμά σας"!!!

[Φωτογραφία της Δυτικής Αττικής από την τρίτη διαφάνεια της παρουσίασης του Προγράμματος. Διακρίνονται καθαρά α)Οι ορεινοί όγκοι Αιγάλεω - Ποικίλο β) Ο κόλπος της Ελευσίνας γ) Η Λίμνη Κουμουνδούρου δ) Το "χάος" στο βάθος της Αθήνας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: