Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του φιλολόγου, συγγραφέα, εκπαιδευτικού, αγωνιστή της Αριστεράς - Θανάση Κουδούνη

[ Ο Θανάσης Κουδούνης  με το δεξί χέρι στη μέση του (στην αριστερή γωνία) πήρε μέρος στην ακτιβίστικη ενέργεια που έγινε στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα  (20/9/2011) με αίτημα «Να λειτουργήσουν οι επτά έτοιμοι σταθμοί το ΜΕΤΡΟ». Ίσως στην τελευταία του συγκέντρωση, πέθανε στις 5/10/2011]
 
[Το τελευταίο βιβλίο του Θανάση Κουδούνη, δεν πρόλαβε να το "πάρει στα χέρια του". Κυκλοφόρησε λίγες μέρες μετά το θάνατό του. Λέγεται ότι τον αναζήτησε ο εκδότης και έτσι βρέθηκε ο Θανάσης νεκρός στο κρεβάτι του. Διαβάστε την παρουσίαση του βιβλίου του ΕΔΩ]

Παρουσίαση: Κώστας Φωτεινάκης

Στο πεζοδρόμιο/ μοίρασε τις μέρες του
αυτές που περάσανε/ σε ασκιά φθινοπώρου
στο βάθος/ του λιμενοβραχίονος
και σε οπτασίες ωραίες/ μες στις δεντροστοιχίες
δεκαοχτώ χρονών/ όσες τα χρόνια του κάποτε
Το πρώτο τζάμι/ ένας καθρέφτης
που πέρασε μέσα του/ ο φωτεινός ορίζοντας
με το άλογό του.
[Θανάσης Κουδούνης]

Για το φιλόλογο, το συγγραφέα, τον αγωνιστή της Αριστεράς +Θανάση Κουδούνη

Το Θανάση Κουδούνη μου τον σύστησε ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης ως συνεργάτη στο περιοδικό «προσανατολισμοί» που κυκλοφόρησε σε 20 τεύχη από το 1998-2002. Ο Θανάσης έγινε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού, είχε γράψει άρθρα για τον Λούκατς, το Νότη Περγιάλη κ.ά. Το άρθρο του για τον Περγιάλη δημοσιεύτηκε αργότερα στο βιβλίου που εκδώσαμε με τον Ελπιδοφόρο «Νότης Περγιάλης – Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» κ.ά.

Τα άρθρα του ο Θανάσης δεν τα έγραφε στον υπολογιστή, μου τα έδινε χειρόγραφα, με παραπομπές, σημειώσεις, διορθώσεις κ.λπ. Κάθε φορά που τα έγραφα στον υπολογιστή του τα έδινα να τα ελέγξει και κάθε φορά κάτι έβρισκε να διορθώσει, να επαναδιατυπώσει, να προσθέσει. Η αίσθηση που είχα ήταν ότι κανένα από τα άρθρα του δεν τα θεωρούσε ολοκληρωμένα. Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώθηκε όταν βλέποντας τη βιβλιογραφία του διαπίστωσα ότι το θέμα της «Ελληνικής Γραμματείας» το δούλευε συνεχώς : α) «Η αρχαία ελληνική γραμματεία κάτω απ’ το φως της ελληνικής μαρξιστικής σκέψης», 1992 β) Οι απαρχές της νεοελληνικής γραμματείας και λογοτεχνίας - Θεωρητικά και μεθοδολογικά προβλήματα», 1995  γ) «Αρχαία ελληνική γραμματεία», 2009 δ) «Αρχαία ελληνική γραμματεία» 2011 (αυτό το βιβλίο δεν πρόλαβε να το πάρει στα χέρια του. Κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά το θάνατό του από τις εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ).


Υπάρχουν παρόμοια θέματα που «δούλευε» συνεχώς ο Θανάσης όπως π.χ. για τον Λούκατς, τον Αλτσουσέρ  κ.ά .

Ο Θανάσης Κουδούνης συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ομπρέλα», «3η Χιλιετία» υπήρξε και μέλος της Συντακτικής της Επιτροπής,  Scripta manent, «προσανατολισμοί» κ.ά. και είχε κάνει πολλές ομιλίες σε διάφορους φιλολογικούς και λογοτεχνικούς συνδέσμους. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων καθώς επίσης o δεύτερος κατά σειράν αντιπρόεδρος στην Αθηναϊκή Εταιρεία Πολιτισμού.

Ο Θανάσης Κουδούνης συμμετείχε στο αριστερό συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και θεωρούσε τον εαυτό του Μαρξιστή. Ίσως η τελευταία συγκέντρωση που συμμετείχε να ήταν στην ακτιβίστικη ενέργεια που έγινε στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα  (20/9/2011) με αίτημα «Να λειτουργήσουν οι επτά έτοιμοι σταθμοί το ΜΕΤΡΟ», μεταξύ αυτών και της Αγίας Μαρίνας (πρώην Χαϊδάρι), λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου ο Θανάσης πέθανε.

Θα  θυμάμαι πάντα το «πατριωτάκι» μου (γεννηθήκαμε και οι δύο στην Καλαμάτα), το Θανάση Κουδούνη,  να κάθεται ήρεμος τις περισσότερες φορές μόνος του πρώτα στο καφεναδάκι στα σύνορα Αιγάλεω – Χαϊδαρίου και στη συνέχεια στο καφέ στο ύψωμα του πεζόδρομο της Καραϊσκάκη κοντά στην Πλατεία Ηρώων.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση της  «Αγωνιστικής Συνεργασίας- Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις – Β’ ΕΛΜΕ»
Διαβάστε ΕΔΩ για την εκδήλωση που διοργάνωσαν πρόσφατα οι φίλοι και συνεργάτες του Θανάση στο «καφέ ΟΠΕΡΑ»
Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του Θανάση Κουδούνη «Ο Γαλλικός Μάης, η Φιλοσοφία, ο Λ.Αλτσουσέρ»
Διαβάστε ΕΔΩ  τη βιβιοπαρουσίαση  του τελευταίου βιβλίου του «Αρχαία ελληνική γραμματεία» από το  Λουκά Θεοχαρόπουλο, μια παρουσίαση που δεν πρόλαβε να δει ο Θανάσης.


Κώστας Φωτεινάκης
Εκδότης του περιοδικού «προσανατολισμοί»

------------------
Εκδόσεις του Θανάση Κουδούνη (δεν περιλαμβάνεται η αρθρογραφία του)
1.       «Η αρχαία ελληνική γραμματεία κάτω απ’ το φως της ελληνικής μαρξιστικής σκέψης», 1992
2.       «Ο φιλολογικός Κορδάτος», 1993
3.       «Οι απαρχές της νεοελληνικής γραμματείας και λογοτεχνίας - Θεωρητικά και μεθοδολογικά προβλήματα», 1995
4.       «Η ποιητική δημιουργία του Βασίλη Κουρή» [σε συνεργασία με τον Π. Απέργη], 2000, «Δέκα φιλοσοφικά δοκίμια», 2006
5.       «Αρχαία ελληνική γραμματεία», 2009
6.       Ποιητικές συλλογές: «Ιστορικά, ήτοι ανθρώπινα», 2003, «Ποίηση», 2004, και «Ποιήματα», 2008
7.       «Αρχαία ελληνική γραμματεία», 2011. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: