Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η ανακοίνωση των Γερμανών προαναγγέλει την εκτέλεση 200 Κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 βγαίνει σε δημοπρασία | Στρατόπεδο Χαϊδαρίου - Καισαριανή - Πρωτομαγιά 1944

Το τυπωμένο αποσπασμα από εφημερίδα της εποχής, διαστάσεων 110Χ111 χιλιοστών, βγαίνει στη δημοπρασία από τον οίκο ΒΕΡΓΟΣ στις 10 Νοεμβρίου 2016 [ΕΔΩ].
Τιμή: 250-350 Ευρώ.
Η ανακοίνωση των Γερμανών προαναγγέλει την εκτέλεση 200 Κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944. Οι εκτελεσθέντες ήταν κρατούμενοι και  μεταφέρθηκαν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην Καισαριανή για εκτέλεση.  Γνωστή και η υπόθεση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο οποίος αρνήθηκε να εξαιρεθεί από την εκτέλεση και στη θέση του να πάει κάποιος άλλος.
Τι γράφει η ανακοίνωση των Γερμανών:
----------------------------------
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΙΠΤΕΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ ΣΑΣ.

Ο γερμανικός στρατός ανακοινεί:
Εις τας 27-4-44 εφόνευσαν Κομμουνισταί αντάρται κατόπιν υπούλου επιθέσεως παρά τούς Μολάους έναν Γερμανόν στρατηγόν και τρεις εκ των συνοδών του. Κατά την επίθεσιν ταύτην ετραυματίσθησαν αρκετοί Γερμανοί στρατιώται.

Ως αντίποινα απεφασίσθη:
1) Η εκτέλεσις 200 Κομμουνιστών την ημέραν της 1-5-1944.

2) Η εκτέλεσις όλων των ανδρών, οι οποίοι θα ανευρεθούν υπό των γερμανικών στρατιωτικών τμημάτων επί της οδού Μολάων - Σπάρτης, εκτός της περιοχής των χωρίων.

Ως αντίποινα διά το έγκλημα τούτο εξετέλεσαν τα ελληνικά εθελοντικά σώματα 100 Κομμουνιστάς ιδία πρωτοβουλεία.

Ο ελληνικός λαός πρέπει επί τέλους να εννοήση, ότι δεν αρκεί απλώς να κατακρίνουν οι ορθώς σκεπτόμενοι κύκλοι τα εγκλήματα των ανταρτών, αλλ’ ότι είναι ανάγκη διά της στάσεως των και δια της πράξεως να αντιταχθούν εις την μειονότητα των εγκληματιών ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: