Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η πρώτη δασική πυρκαγιά άναψε νωρίς νωρίς φέτος στα Δυτικά/ Δεν έχει προετοιμαστεί ο μηχανισμός πυροπροστασίας κατάλληλα/ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΤΩΡΑ


[Φωτογραφία αρχείου: Όρος Αιγάλεω, Πυρκαγιά από τη Λ.Αθηνών. ΕΔΩ]

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, οι πυρκαγιές στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο προκύπτουν κατά μήκος των μεγάλων περιφερειακών οδών και από τις αστικές περιοχές που γειτνιάζουν με τις δασικές.
Η πρώτη πυρκαγιά στο Όρος Αιγάλεω έπιασε τη Δευτέρα το πρωί. 16/5/2011 κατά τις 11:00 στην περιοχή Σχιστό Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα Ι.Χ. έπιασε φωτιά κοντά στο δάσος, με αποτέλεσμα η φλόγα να επεκταθεί στα ξερά χόρτα και από εκεί στη δασική περιοχή προς το Βοτανικό Κήπο Διομήδους (κάηκε περίπου ένα στρέμμα).

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. εγκαίρως έχει επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν στα δασαρχεία της χώρας (16/4/2011 ΕΔΩ) την έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόληψη και τον συντονισμό.
Αξίζει να επισημάνουμε τη διαπίστωση του WWF:
"Για ακόμη μία χρονιά, η χώρα μας υποδέχεται την αντιπυρική περίοδο με λιγοστά ή παλιά όπλα στη φαρέτρα της: Οι υπάρχοντες πόροι δεν έχουν κατανεμηθεί εγκαίρως, η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ελλιπής, το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) παρουσιάζει ελλείμματα, η δασική έρευνα υστερεί, ενώ η ενημέρωση του κοινού ουσιαστικά απουσιάζει. Και ενώ η οικονομική κρίση υποφώσκει ως αιτία για την ελλιπή ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπροστασίας, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι μια σημαντική βελτίωση είναι δυνατή μόνο με συντονισμό και έγκαιρο προγραμματισμό." Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Για το Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες αιτίες που προκαλούν τις πυρκαγιές: Σκουπίδια, ξερά χόρτα, εγκληματικές ενέργειες οδηγών (πετάνε τσιγάρα) κ.λπ. κατά μήκος της Λ.Σχιστού, Λ. Αθηνών, Σχιστού Κορυδαλλού, Περιφερειακή Αιγάλεω και γενικά από την περιοχή Ασπροπύργου...

Καταθέτουμε πάλι τις προτάσεις μας. Είναι οι ίδιες με εκείνες που είχαμε παρουσιάσει στο διαδίκτυο πριν από δύο χρόνια. Διαβάστε ΕΔΩ. Λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί από τότε.

Επιμένουμε ότι η βασική αιτία των πολλών μικρών πυρκαγιών στο Όρος Αιγάλεω είναι τα σκουπίδια, τα ξερά χόρτα, τα τσιγάρα των οδηγών κ.λπ. Δυστυχώς κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια επαναλαμβάνουμε.
Καλούμε τους πολίτες να έχουν το νου τους. Εμείς ως σύλλογος θα εξακολουθήσουμε να επισκεπτόμαστε ακόμα συχνότερα το βουνό, πεζή και με ποδήλατα, για να εντοπίζουμε προβλήματα και να ενημερώνουμε τις υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: