Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Δράσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για το περιβάλλον

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ , Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το περιβάλλον οργανώνει τον Ιούνιο διάφορες δράσεις:


1. Επίσκεψη στη Σαλαμίνα- Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο-Επιδράσεις στο περιβάλλον. θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

2. Στις 9 και 16 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Διομήδειο Κήπο στο Χαϊδάρι οργανώνει μέσα στο Βοτανικό Κήπο δραστηριότητες σχετιζόμενες με την πυροφύλαξη, με στόχο την ενημέρωση και τη δημιουργία Δικτύου εθελοντών πυροπροστασίας.

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου σε συνεργασία με το Διομήδειο Βοτανικό Κήπο σας καλούμε να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες σχετιζόμενες με την πυροφύλαξη, με στόχο την ενημέρωση και τη δημιουργία Δικτύου εθελοντών πυροπροστασίας.
Αυτή η δράση υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+ VOLinACT το οποίο συντονίζει ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Για πληροφορίες για το πρόγραμμα https://volinact.com/el/

 Ο σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο εθελοντών οι οποίοι θα συμβάλουν στην πυροπροστασία δασικών περιοχών ορατών από το Διομήδειο Κήπο.
Εκτός από την ενημέρωση που αφορά περισσότερο σε βραχυπρόθεσμα οφέλη σχετικά με την προστασία του γενικού πληθυσμού από τις δασικές πυρκαγιές, μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση ικανού αριθμού πολιτών και η κατάρτισή τους σε θέματα προφύλαξης και, ενδεχομένως, παροχής βοήθειας προς πυροσβεστικές υπηρεσίες, που θα επιτρέψει τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων.

Γι’ αυτό, θα οριστεί και η διεξαγωγή πυροφυλάξεων – εκπαιδεύσεων σε πυροφυλάκιο ατο Διομήδειο κήπο την επόμενη Τετάρτη,  οπότε όσοι από τους συμμετέχοντες στην ενημερωτική εκδήλωση το επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δεύτερη δράση.
Η επιμόρφωση θα συνδυάζει θεωρία και πράξη. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τα μέλη μας ώστε να γνωρίσουν τα προβλήματα της περιοχής και να μάθουν πως θα συμβάλλουν στην προστασία της από πυρκαγιές.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή για ενήλικες άνω των 18 ετών και χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης .

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ.

 Καλούμε επίσης, εκπροσώπους τοπικών σωματείων και ομάδων, υπαλλήλους του Δήμου Χαϊδαρίου από τις υπηρεσίες Καθαριότητας – Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να συμβάλλουν στην ανταλλαγή απόψεων.

 Πρόγραμμα:

9 Ιουνίου 2021, 7.30 μ.μ.- 9.30 μ.μ. στο Διομήδειο Κήπο

Ομιλητής- Συντονιστής ο Γεώργιος Νικολακάκης:

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακό στις Επικοινωνίες και Ηλεκτρονικά. Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε εκπαιδευτής, υπεύθυνος της ομάδας δασοπυρόσβεσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΑΣΑ του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής. Είναι εκπαιδευτής BLS (Basic Life Support) και εκπαιδευτής στον οργανισμό KIDS SAVE LIVES". Είναι Εθελοντής στο Πυροσβεστικό Σώμα. Όποιος επισκεφτεί τον Βοτανικό Κήπο και θελήσει να πάει μια βόλτα στο βουνό, θα έχει δίπλα του τον Γιώργο Νικολακάκη

 19:15-19:30 Προσέλευση στο ΚΠΕ του Διομήδειου Κήπου – Εγγραφές

19.30-19.40 Χαιρετισμός και παρουσίαση του Βοτανικού κήπου από τον προϊστάμενο του Κήπου κ.Σούλιο Στέλιο

19.40-19.50 Χαιρετισμός από την πρόεδρο του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ Σοφία Ψαρρού Δημητρίου- παρουσίαση του προγράμματος VOLinACT.

19:30-20:15 Παρουσίαση για τις δασικές πυρκαγιές- Σημασία των εθελοντών στην πυροφύλαξη

20:15-21:00 Επίδειξη στο πεδίο (στο Διομήδειο κήπο). Μέσα Ατομικής Προστασίας στη Δασοπυρόσβεση-Χρήση Αντλίας Νερού-Αντιπυρική Σκηνή

21:00-21:30  Θα ακολουθήσει συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απαντηθούν ερωτήματα

 16 Ιουνίου 2021, 7.30 μ.μ.- 11.00 μ.μ.

19:15-19:30 Προσέλευση – Συγκέντρωση στην είσοδο του κήπου
19:30-20:15 Πεζοπορία στο Ανατολικό Πυροφυλάκιο του Διομήδειου Κηπου
20:15-22:30 Δοκιμαστική πυροφύλαξη. Ασκήσεις αναγγελίας φωτιάς, τοπογραφία, επικοινωνία με ασύρματο
22:30 – 23:00 Πεζοπορία - Επιστροφή στην κεντρική είσοδο του Διομήδειου Κήπου

Οργάνωση ομάδων για πυροφύλαξη στο Διομήδειο Κήπο. Η οργάνωση των ομάδων θα γίνει ανάλογα με τις δεξιότητες των εθελοντών, τις ανάγκες του κήπου και τη διαθεσιμότητα των εθελοντών.Ο σκοπός μας είναι το Δίκτυο εθελοντών να συμμετέχει στην πυροπροστασία του Διομήδειου Κήπου και της ευρύτερης περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: