Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αυξημένη κινητικότητα για τη διεκδίκηση από το Δήμο Χαϊδαρίου 220 μπαζωμένων στρεμμάτων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


[Η θάλασσα μπαζώνεται για να αποτελέσει τμήμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά]

[Ο Βασιλεύς Παύλος και ο πρώτος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σταύρος Νιάρχος]

Μετά τη δημοτική κίνηση Χαϊδαρίου «πολίτες σε δράση» και ο Δήμος Χαϊδαρίου διεκδικεί τα 220 μπαζωμένης θάλασσας από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να περιέλθουν στο Δήμο.
Το θέμα άνοιξε πολιτικά το 1998 από τα στελέχη της δημοτικής κίνησης "Διαφάνεια, Ανάπτυξη, Δημοκρατία" με επικεφαλής τον Κώστα Ασπρογέρακα, αλλά τεκμηριώθηκε τεχνικά, νομικά, και οικονομικά τον Ιούλιο του 2009 από τη δημοτική κίνηση "πολίτες σε δράση" με επικεφαλής το Δημήτρη Βίτσα (συμμετείχε στην κίνηση Ασπρογέρακα). Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε την πρόταση που παρουσιάστηκε ακριβώς έξω από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (στο χώρο του μπάσκετ)από τον κ.Γιώργο Τερζάκη (Πολιτικό Μηχανικό) τον Ιούλιο του 2009.
Αμέσως μετά παρουσιάστηκε στην εφημερίδα "Το Χαϊδάρι ΣΗΜΕΡΑ".
Στις 19 Δεκεμβρίου 2009 στάλθηκε από τους ΠσΔ επιστολή με την πρόταση στον Πρωθυπουργό κ.Γιώργο Παπανδρέου κλικάρετε ΕΔΩ και λίγες ημέρες αργότερα, στις 23/12/2009 ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία, κλικάρετε ΕΔΩ.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Δημήτρης Μαραβέλιας έστειλε επιστολές στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με την οποία, αξιοποιώντας προφανώς την νομική - τεχνική τεκμηρίωση των ΠσΔ, "ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις παράνομες διαδικασίες επιχωμάτωσης της ακτής από τα Ναυπηγεία, καταλαμβάνοντας αυθαίρετα 220 στρέμματα που ανήκουν στον Δήμο, στερώντας με αυτόν τον τρότπο εδώ και τέσσερις δεκαετίες την στοιχειώδη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας τονίζει στις επιστολές του την αναγκαιότητα του χώρου για την πόλη του Χαϊδαρίου και τους ζητά να γίνουν κοινωνοί και συναγωνιστές στην προσπάθεια που ξεκινάει ο Δήμος για την επανάκτηση των 220 στρεμμάτων, που παράνομα καταλαμβάνουν τα Ναυπηγεία."

Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

Το θέμα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας την περίοδο αυτή που οι Γερμανοί έχουν πρακτικά "εγκαταλείψει" το ναυπηγείο Σκαραμαγκά και έχουν προτείνει στην κυβέρνηση (πρώην και νυν) να το διαχειριστούν μαζί με μια εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι.
(Θα επανέλθουμε για το θέμα)

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Πολύ επιτυχημένη η φώτο με τον Γλύξμπουργκ και τον Νιάρχο. Απεικονίζει την ελληνική πραγματικότητα. Τις διαχρονικές "συναλλαγές" του ελληνικού κομπραδόρικου κεφαλαίου (μαουνιέρηδες, τσιφλικάδες, καταπατητές κ.ο.κ.) με την εκάστοτε εξουσία. Ένα από τα θύματα της οι εργάτες των ναυπηγείων, αλλά και η ίδια η περιοχή του Σκαραμαγκά. Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που κατάντησε όπως κατάντησε.

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Η φωτογραφία έχει τη δική της σημειολογία...
Αυτή που περιγράφεις...
Σε μικροκλίμακα το ίδιο συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο.