Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010
Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ποικίλο και στο Όρος Αιγάλεω
[Από το blog ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ]
[Από το blog του Ομίλου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό στην Πετρούπολη το ΠΟΙΚΙΛΟ]
Πριν καλά καλά μπει το καλοκαίρι έχουν προκύψει μπορεί και δέκα μικροπυρκαγιές στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε με ακρίβεια ούτε τον αριθμό, ούτε τους λόγους που προέκυψαν, ούτε την έκταση των πυρκαγιών. Υποθέτουμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα διαθέτει τα παραπάνω στοιχεία.
Πως προκαλούνται οι πυρκαγιές και οι φωτιές γενικότερα: Πρέπει να συνυπάρξουν τρία στοιχεία α) Η προς ανάφλεξη ύλη (χόρτα, ξύλα, δένδρα, σκουπίδια κ.λπ) β) Οξυγόνο (αυτό υπάρχει πάντα) γ) Σπινθήρας (ακόμα και αυτανάφλεξη) που σε ορισμένες περιπτώσεις προέρχονται από καταπατητές της δημόσια γης. Με άλλα λόγια δεν προκύπτει πυρκαγιά στην τύχη. Αν δεν υπάρχει ένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουμε τις προϋποθέσεις να προκύψει πυρκαγιά.
Ποια είναι η κατάσταση στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχει η εξής κατάσταση: α) Σκουπίδια σε δασικούς και άλλους δρόμους (Περιφερειακή Αιγάλεω, Λ.Σχιστού, Λ.Αθηνών, Πολυβολεία , Κέντρο Μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Σχιστό κ.λπ) β) Ξερά χόρτα κατά μήκος των Λεωφόρων Αθηνών και άλλων εισόδων του Βουνού γ) Έλλειψη προετοιμασίας του μηχανισμού πυροπροστασίας όλο το χρόνο και πριν την αντιπυρική περίοδο (υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι).
(Επισκεφτείτε το blog της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου για να διαπιστώσετε την παραπάνω κατάσταση. Εμείς «βαρεθήκαμε» κάθε χρόνο να φωτογραφίζουμε την ίδια κατάσταση)
Οι υπεύθυνοι για την πυροπροστασία του Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο: α) Για την καταγραφή των προβλημάτων τα Δασαρχεία Αιγάλεω, Πειραιά και Πάρνηθας (ένα μικρό βουνό, τρία δασαρχεία) β) Ο ΑΣΔΑ για το Ποικίλο και ένα τμήμα του όρους Αιγάλεω και ο Πειριβαλλοντικός Σύνδεσμος γ) Μερικώς οι Δήμοι (για τον εντοπισμό των πυρκαγιών) δ) Οι πολίτες (με την έννοια ότι δεν πρέπει να επιβαρύνουν το βουνό με σκουπίδια, μπάζα και να είναι προσεχτικοί π.χ. να μη πετάνε τσιγάρα κ.λπ.) ε) Η πυροσβεστική για την κατάσβεση με στήριξη από Δήμους και ΑΣΔΑ.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τον μηχανισμό πυροπροστασίας μέχρι σήμερα (4/6/2010): α) Τα Δασαρχεία είναι αποδυναμωμένα από προσωπικό, πόρους και αρμοδιότητες. Β) Ο ΑΣΔΑ δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση κονδυλίων από την περιφέρεια για να αναθέσει σε εργολάβο την κοπή των ξηρών χόρτων σε περιοχές του βουνού που δέχονται πιέσεις. Με δικά του μέσα προσπαθεί να απομακρύνει κάποια μπάζα γ) ΑΣΔΑ και Δήμοι δεν έχουν προσλάβει ακόμα έκτακτο προσωπικό για την πυροφύλαξη (σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες). Ένα άλλο θέμα είναι ότι στο παρελθόν προσλαμβάνονταν έκτακτοι για πυροφύλακες αλλά υπήρχαν περιπτώσεις που οι Δήμοι χρησιμοποιούσαν κάποιους απ΄ αυτούς σε άλλες υπηρεσίες (κυρίως στην καθαριότητα) δ) Η πυροσβεστική τρέχει να σβήσει φωτιές και όχι να προλάβει αναφλέξεις. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πυρκαγιών στο παρελθόν η πυροσβεστική δεν γνώριζε το βουνό (μορφολογία, εισόδους, τοπωνύμια κ.λπ)
Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι α) Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις πρόκλησης πυρκαγιών β) Ότι δεν υπάρχουν σημαντικά έργα όλο τον προηγούμενο χρόνο πρόληψης των πυρκαγιών γ) Ο μηχανισμός πυρόσβεσης και πυροπροστασίας δεν είναι επαρκής και σίγουρα δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπάρχουν τυχαίες πυρκαγιές και σαφώς υπάρχουν σοβαρές ευθύνες του μηχανισμού προφύλαξης και πυρόσβεσης.
Εμείς, όπως όλες τις ημέρες του χρόνου και όχι μόνο της αντιπυρική περίοδο θα είμαστε σε επιφυλακή και με περιπολίες θα καταγραφούμε τα προβλήματα και θα ενημερώνουμε τους αρμόδιους, αυτό όμως δεν είναι αρκετό…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου