Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

"City Farmer" "Urban agriculture"/ H μικρογεωργία στην καρδιά των πόλεων. Η περίπτωση του Χαϊδαρίου/


[Αυτός ο κήπος είναι επάνω στη Λ.Αθηνών. Απίστευτο; Σε δύο περίπου στρέμματα υπάρχουν τα πάντα, όλο το χρόνο]

[Σε 200τμ. έχουν καλλιεργηθεί ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κ.λπ. Ευτυχώς το πότισμα γίνεται από πηγάδι - Παύλου Μελά]

[Σταφύλια σε κήπο στο Χαϊδάρι]

[Ρόδια στον ίδιο κήπο]

Σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται ένα κίνημα για την καλλιέργεια μικρών χώρων μέσα στις πόλεις, ακόμα και δημόσιων χώρων. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά οι βασικότεροι είναι τρεις: α) Υγιεινής διατροφής β) Οικονομικοί γ) Απασχόλησης - Δημιουργίας - Ήπιας Άθλησης. Το κίνημα αυτό λέγεται "City Farmer" "Urban agriculture". Οι παραγωγοί επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες ακόμα και προϊόντα από την παραγωγή τους, αν είναι από την ίδια πόλη.
Δείτε μία σχετική ιστοσελίδα στο Internet με πληροφορίες για την μικρογεωργία στις πόλεις ΕΔΩ.

Στο Χαϊδάρι υπάρχουν αρκετές οικογένειες που έχουν κήπους στις αυλές των σπιτιών τους (να δούμε πόσο θα αντέξουν ακόμα στην πρόσκληση της αντιπαροχής) που καλλιεργούν ντομάτες, κρεμμύδια, μελιτζάνες, πιπεριές και άλλα είδη, διατηρούν κληματαριές και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και κότες. Το ίδιο έχουμε παρατηρήσει και στο Αιγάλεω. Φυσικά οι άνθρωποι που καλλιεργούν τους κήπους τους, δεν συμμετέχουν συνειδητά στο παγκόσμια κίνημα που περιγράψαμε παραπάνω, όμως τα κίνητρα (α,β,γ) είναι τα ίδια.

Στην Αγγλία αλλά και στην Αυστραλία αναπτύσσεται ένα κίνημα που διεκδικεί τη χρήση δημόσιων χώρων για να τους καλλιεργήσει και να ζήσει. Λέτε να το δούμε και στη χώρα μας; - Δεν το γνωρίζουμε, πάντως υπάρχουν σχετικές προτάσεις. Δείτε μία ΕΔΩ.. Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα το νερό για πότισμα είναι πολύ ακριβό και κάνει ασύμφορη την καλλιέργεια στην πόλη. Οι κήποι της φωτογραφίας στο Χαϊδάρι ποτίζονται από πηγάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: