Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μετά από 58 χρόνια προβλήθηκε ΤΟ ΔΑΦΝΙ -ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ, η πρώτη ταινία τέχνης στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου


[ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ]


[Ο αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κ.Θεόδωρος Αδαμόπουλος (πρώτο πλάνο) και ο κ.Γιώργος Προκοπίου (δεύτερο πλάνο) γιος του δημιουργού της ταινίας]


[Λίγο πριν την προβολή - Διακρίνεται ο π.Γεώργιος Φραγκιαδάκης]


[Οι θεατές και οι φιλότεχνοι στην ουρά για την προβολή]


[Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μαρία Μπουρδάκη
-------

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 διακόσιοι θεατές παρακολούθησαν σε δύο παραστάσεις στο Παλατάκι Χαϊδαρίου τη βραβευμένη ταινία τέχνης του Άγγελου Προκοπίου «ΤΟ ΔΑΦΝΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ». Μεταξύ των θεατών ήταν οι: Θεόδωρος Αδαμόπουλος (αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος), Γεώργιος Προκοπίου (πρώην καθηγητής στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, γιός του δημιουργού της ταινίας Άγγελου Προκοπίου), Νίκος Θεοδοσίου (σκηνοθέτης - συγγραφέας), π.Γεώργιος Φραγκιαδάκης (ιερέας που είχε λειτουργήσει στην Μονή Δαφνίου 1993 και 1997), Κυριάκος Ντηνιακός (πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου), Νίκος Παναγιωτάτος (Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χαϊδαρίου), Πέτρος Καραβίτης (Πρόεδρος του ΔΑΟΧ), καθηγητές και φοιτητές της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, Μπάμπης Σιαφάκας (φύλακας της Μονής) μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Χαϊδαρίου, Εκπρόσωποι διαφόρων συλλογικοτήτων της πόλης.

Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και έτσι η εκδήλωση – προβολή έγινε δύο φορές, η μία μετά την άλλη. Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει φάκελο που διανεμήθηκε στους θεατές ο οποίος περιείχε: το πρόγραμμα της ταινίας στην προβολή στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ (αναπαραγωγή του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. από το πρωτότυπο 29/3/1953), την μετάφραση της Κατερίνας Σταθακοπούλου (από τα αγγλικά στα ελληνικά), την ομιλία –έρευνα του Κώστα Φωτεινάκη (ερευνητή της τοπικής ιστορίας και προέδρου του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου), την απάντηση του δημιουργού της ταινίας Άγγελου Προκοπίου στην κριτική που δέχτηκε για την ταινία (Γιατί δημιουργήσαμε ΤΟ ΔΑΦΝΙ), τους στίχους του τραγουδιού ΣΕΡΓΙΑΝΙ που κάνει αναφορά στην Παναγία τη Χρυσοδαφνιώτισσα και το νερό του Δαφνίου), Χρονικό – Ιστορικό της Μονής Δαφνίου (από τον ερευνητή – συλλέκτη Γιάννη Ιγγλέση).

Ο Κώστας Φωτεινάκης στην αρχή της ομιλίας ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην προβολή της ταινίας και στην εκδήλωση, μετέφερε το κοινό στο κινηματογραφικό κλίμα της εποχής και παρουσίασε αναλυτικά τους συντελεστές της ταινίας.
Ο πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ευχαρίστησε τους: Θεόδωρο Αδαμόπουλο (που βοήθησε στο να βρεθεί η ταινία στο Βερολίνο), Κατερίνα Σταθακοπούλου (μετάφρασε με άριστο τρόπο την ταινία από τα αγγλικά στα ελληνικά), Παναγιώτη Σμυρνή (δημιούργησε του υπότιτλους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα), Μάριο Βόντα (Γραφίστα - Δημιουργό της πρόσκλησης), Γιάννη Ιγγλέση (για τα δύο πληροφορικά ταμπλό με θέμα τη Μονή Δαφνίου που ετοίμασε για την εκδήλωση) τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που στήριξαν την εκδήλωση, τα ΜΜΕ και τους bloggers για την προβολή της ανεύρεσης της ταινίας και της εκδήλωσης.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Κώστας Φωτεινάκης υπογράμμισε:
«Κυρίες και κύριοι,
Ενώ ο Άγγελος Προκοπίου και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την ταινία το 1951 για να προβάλλουν διεθνώς τον ελληνικό και τον βυζαντινό πολιτισμό, την ιστορία μας και το Αττικό τοπίο, η πολιτεία στις μέρες μας ελάχιστα πράττει για το ΔΑΦΝΙ. Η Μονή Δαφνίου που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO (1992) έχει εγκαταλειφτεί τα τελευταία χρόνια στη τύχη της. Ο σεισμός του 1999 την βρήκε «λαβωμένη» από τον προηγούμενο σεισμό του 1981 και έτσι ανυπεράσπιστη υπέστη σοβαρές ζημιές. Προσωπικά από το 2003 έχω πιέσει για να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης, και στη συνέχεια μέσω του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου με έγγραφα και με ερωτήσεις στη βουλή συμβάλλαμε στο να γίνει επισκέψιμος ο προαύλιος χώρος (5/10/2008) και το εσωτερικό του Καθολικού (29/5/2009) σε συνθήκες εργοταξίου, δηλαδή με σκαλωσιές.

Οι εργασίες συντήρησης στο Καθολικό έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα συνεχιστούν και κυρίως πότε θα αποπερατωθούν. Στις 20 Μαΐου 2010 οι εφημερίδες σχολιάζουν: «Έκπληκτη στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου, η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη διαπίστωσε πως το Δαφνί έχει «παγώσει». «Είναι δυνατόν στην κατάσταση που το άφησα το 2004, στην ίδια κατάσταση να το βρίσκω;», αναρωτήθηκε. «Θα το µαζεύουµε το µνηµείο ...»
Η σημερινή προβολή της ταινίας ΤΟ ΔΑΦΝΙ, εκτός από την καλλιτεχνική, ιστορική και συναισθηματική της αξία, εγκαινιάζει ένα δεύτερο κύκλο ευαισθητοποίησης, όχι της διεθνούς κοινότητας αυτή τη φορά, αλλά της ελληνικής πολιτείας για να συνεχιστούν άμεσα οι εργασίες στήριξης και συντήρησης της Μονής Δαφνίου «για να μη το μαζέψουμε το μνημείο».

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Τζίνα Σούλη και ο Κώστας Φωτεινάκης (τελευταία φωτογραφία). Μετά το τέλος των προβολών εκφράστηκε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για να επαναληφθεί η προβολή της ταινίας σε σχολεία και ιερούς ναούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: