Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, απέκτησε το διατηρητέο και ιστορικό κτήριο | Το πρώτο Κοινοτικό Κατάστημα και εν συνεχεία το πρώτο Δημαρχείο του Χαϊδαρίου

[Το ιστορικό πρώτο Κοινοτικό Κατάστημα και Δημαρχείο του Χαϊδαρίου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση της αγοράς του. Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το Δήμο μας και αν και είναι ακόμα νωρίς καταθέτουμε την πρόταση όταν τελικά αποκτηθεί, συντηρηθεί κ.λπ. να γίνει το Ιστορικό Μουσείο της Πόλης. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά διατηρητέα κτήρια στην πόλη μας, όπως το κορυφαίο κτήριο του "Καλούμενου" (Στρ.Καραϊσκάκη και Σάμου), τα οποία και αυτά θα πρέπει να αποκτηθούν από το Δήμο μας. Άντε λοιπόν και συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου για την απόκτηση του κτηρίου.]
--------------------
Από την ιστοσελίδα του Δήμου Χαϊδαρίου:

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, απέκτησε το (ανωτέρω) διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χρ. Περραιβού και Ιεράς Οδού, το οποίο έχει συνδεθεί με την ιστορική διαδρομή της πόλης μας, δεδομένου ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως το πρώτο Κοινοτικό Κατάστημα και εν συνεχεία, το πρώτο Δημαρχείο του Χαϊδαρίου.

Ειδικότερα :
  • το αποκτηθέν κτίριο, λόγω των αρχιτεκτονικών του στοιχείων αλλά και της ιστορικότητάς του, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο, σύμφωνα με την αριθμ.13048/2002 Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 650/Δ/01-08-2002).
  • Στο πλαίσιο της αρ. πρωτ. 884/2013 Πρόσκλησης του «Πράσινου Ταμείου» για την υποβολή προτάσεων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα : «Απόκτηση και Διαμόρφωση ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και Διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις - 2013» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 του Προγράμματος, ο Δήμος Χαϊδαρίου υπέβαλε πρόταση, σύμφωνα με την αριθμ. 97/2013 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απευθείας αγορά και απόκτηση του εν λόγω Διατηρητέου κτιρίου.
  • Η πρόταση αυτή, έγινε δεκτή από το «Πράσινο Ταμείο» και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα η χρηματοδότηση ύψους 124.000 €, για την αγορά του κτιρίου και ήδη το κτίριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου μας.
Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Δήμος Χαϊδαρίου κινείται προς αναζήτηση νέας χρηματοδότησης, ώστε να ανακατασκευαστεί το κτίριο, στην προσπάθεια για την «επιβίωση» του σημαντικού αυτού κληροδοτήματος και τη διάσωση ενός κομματιού της ιστορικής και αρχιτεκτονικής μας ταυτότητα

ΠΗΓΗ: SITE του Δήμου Χαϊδαρίου ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Ξερόλας Γρανάζης είπε...

Νομίζω πως δεν είναι καθόλου νωρίς για την πρόταση ίδρυσης/στέγασης του ιστορικού μουσείου της πόλης. Δεν είμαι ειδικός, αλλά φαντάζομαι πως ο έγκαιρος προσανατολισμός για τη χρήση ενός κτιρίου θα θέσει και τους όρους για τη συντήρησή του. Στη διαμόρφωση των εκθέσων του μουσείου (ή έστω σε κάποιες) θα μπορούσαν να εμπλακούν και μαθητές των σχολείων της πόλης.