Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα "Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) της Δυτικής Αττικής" | Συμμετείχαν ο νέος Δήμαρχος κ.Μ.Σελέκος και ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Α.Μποζίκας

[Ο νέος Δήμαρχος του Χαϊδαρίου κ.Μιχάλης Σελέκος πρώτος αριστερά]

Παρουσιάσουμε το ΔΤ του ΥΠΕΚΑ για τη συνάντηση του Υπουργού κ.Μανιάτη με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αθήνας με θέμα το "Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) της Δυτικής Αττικής". 
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. ως σύλλογος με τοπική, περιφερειακή δράση, έχει θέσεις και προτάσεις για το σύνολο της Δυτική Αθήνας και θα παρακολουθήσει από κοντά, τόσο τη συζήτηση όσο και την διαμόρφωση των θέσεων της συμφωνίας.

---------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΚΑ

 Αθήνα, 6 Αυγούστου 2014
Γιάννης Μανιάτης: “Παρεμβαίνουμε ολοκληρωμένα στη Δυτική Αθήνα”
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, προήδρευσε σε σύσκεψη με θέμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) της Δυτικής Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπτυξης, Σωκράτης Αλεξιάδης, η Πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Βιβή Μπάτσου, οι Δήμαρχοι Αιγάλεω Καρδαράς Χρήστος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Φυλής Χρήστος Παππούς, οι Αντίδημαρχοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Μαρία Παναγιωτάκη, Πετρούπολης, Θανάσης Φιλιππου, Ιλίου Γιώργος Λιόσης, ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας, καθώς και στελέχη των Δήμων της Δυτικής Αθήνας και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).
Ο ΑΣΔΑ και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), που έχουν υπογράψει προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) στη Δυτική Αθήνα, έχουν στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικού σχεδιασμού στις περιοχές που παρουσιάζουν κρίσιμα και σύνθετα προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ποιότητας ζωής.
Με τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε στάδιο οριστικής διαμόρφωσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, από τις νέες Δημοτικές Αρχές των οκτώ Δήμων της Δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής, Χαϊδαρίου, Ιλίου), επιδιώκεται η βελτίωση των υποδομών και των βασικών κοινωνικών εξυπηρετήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, η ενσωμάτωση των λειτουργιών και των κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό και η καταπολέμηση του κοινωνικού διαχωρισμού.  Επιπλέον, επιδιώκεται η διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η γενικότερη κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση των πόλεων και των ευρύτερων αστικών περιοχών με μειονεκτικά χαρακτηριστικά.
Το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας περιλαμβάνει 60 δράσεις σε κατηγορίες με βάση το πεδίο εφαρμογής, το θεματικό ή γεωγραφικό χαρακτήρα, όπως η ασφάλεια, η ανάπτυξη και στήριξη της οικονομικής βάσης, η κοινωνική συνοχή, το κτιριακό απόθεμα, το περιβάλλον, η πολεοδομία και οι αστικές υποδομές.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:

“Πριν λίγες μέρες έγινε νόμος του κράτους το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, που αντιμετωπίζουμε με όραμα, αλλά και ρεαλισμό, τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο για το 30% του πληθυσμού της χώρας. Έχουμε ήδη δρομολογήσει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), για το Κέντρο της Πρωτεύουσας. Έχουμε σε εξέλιξη δύο μεγάλες παρεμβάσεις στην Αθήνα, του Φαληρικού Όρμου και της Πανεπιστημίου, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Αθήνας.

Δρομολογημένα είναι επίσης αρκετά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης το Προεδρικό Διάταγμα για τους ορεινούς όγκους. Με το Δήμαρχο Γ. Καμίνη ξεκινήσαμε μια νέα δράση που αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων και επικίνδυνων για την υγεία κτιρίων του κέντρου της Πρωτεύουσας, κάτι που πρέπει να δούμε και με τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο συντάσσεται η επόμενη προγραμματική περίοδος για την Πολιτική της Συνοχής 2014-2020, μας δίνει τη δυνάτοτητα να διαμορφώνουμε παράλληλα τόσο το χωροταξικό όσο και αναπτυξιακό μας σχέδιο. Είναι θετικό ότι έχουμε νέες εκλεγμένες Δημοτικές Αρχές, που σε συνάρτηση με το γεγονός ότι από τον Οκτώβρη θα έχουμε τη σύνθεση του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ, καθώς και τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με φρέσκιες ιδέες για νέες πρωτουβουλίες, με ολιστική προσέγγιση.

Έχουμε ανοίξει ταυτόχρονα πολλά θέματα και ξέρουμε ότι τόσο στην περίπτωση της Αθήνας, όσο και στην περίπτωση της Δυτικής Αθήνας, θα βρούμε πολλά προβλήματα κρυμμένα για χρόνια κάτω από το χαλί, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε".

Επισημαίνεται ότι ο πληθυσμός της περιοχής που περιλαμβάνει ο Αναπτυξιακός Συνδέσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), δηλαδή η περιοχή ΣΟΑΠ, είναι πάνω από 530.000 κάτοικοι, ενώ αναλυτικά οι κάτοικοι ανά περιοχή είναι: Αγ. Βαρβάρα 26.550, Καματερό 28.360, Αγ. Ανάργυροι 34.170, Αιγάλεω 69.950, Ιλιον 84.790, Περιστέρι 139.980, Πετρούπολη 58.980, Χαϊδάρι 45.640, Φυλή 2.940, Άνω Λιόσια 33.560, Ζεφύρι 9.450.

Δεν υπάρχουν σχόλια: