ΠΗΓΗ ΕΡΤ
[Η κα πρόεδρος του «Αττικού Τύμβου» Ξανθίππη Παπαναστασίου – Πατμανίδου είναι κάτοικος Χαϊδαρίου]
------------------------
[Η κα πρόεδρος του «Αττικού Τύμβου» Ξανθίππη Παπαναστασίου – Πατμανίδου είναι κάτοικος Χαϊδαρίου]
------------------------
Όπως κάθε χρόνο, μια σημαντική τελετή για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, θα διεξαχθεί στον Αττικό Τύμβο, μέσα στην περιοχή του νοσοκομείου «Σωτηρία» στην Αθήνα.
Την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 11πμ, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση, από τον όμιλο μνήμης εκτελεσμένων αγωνιστών εθνικής αντίστασης 1941-1952, «Αττικός Τύμβος».
Ο Όμιλος Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών 1941-1952 «ο Αττικός Τύμβος» ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση των ονομάτων των εκτελεσμένων στο Γουδί και άλλες φυλακές της Αττικής για την συμπλήρωση του μαρτυρολογίου των αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης και την απόδοση τιμής στην υπέρτατη θυσία των πεσόντων για την Ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την Εθνική ενότητα και συμφιλίωση έχοντας συμπληρώσει το Μνημείο με τα ανευρεθέντα ονόματα των εκτελεσμένων από τα στρατεύματα Κατοχής και τους συνεργάτες τους.
Για να γίνει κατανοητή η ιστορική διάσταση των δύσκολων χρόνων τόσο της κατοχής, όσο και της μετεμφυλιακής περιόδου, αναδημοσιεύουμε από παλαιότερη ομιλία της προέδρου του «Αττικού Τύμβου» Ξανθίππης Παπαναστασίου – Πατμανίδου, ένα μικρό απόσπασμα:
«Όλοι όσοι βρίσκονται γραμμένοι σε αυτά τα ατσάλινα βιβλία, μετά την εκτέλεσή τους και την μεταφορά τους στο Γ. Νεκροταφείο, με το φορτηγό του Δήμου με τον αριθμό 111, ρίχτηκαν σε λάκκους με ένα αριθμό και όχι πάντα, χωρίς όνομα. Η αναζήτηση του ονόματος στο γραφείο του νεκροταφείου σήμαινε ειδοποίηση της Αστυνομίας και παρακολούθηση όλης της οικογένειας με τις γνωστές συνέπειες.
Πολλών αγωνιστών οι γονείς δεν πρόλαβαν να δουν την τιμητική αυτή αποκατάσταση. Εμείς όμως τα μικρά αδέλφια τους όπως και πολλοί συναγωνιστές τους το βάλαμε σαν σκοπό να τους βγάλουμε από την απόλυτη αφάνεια και να τους φέρουμε στο φως της μέρας και της νύχτας και να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τι έγινε και τι γίνεται σ’ αυτό τον τόπο, να γνωρίσουν τι είδους άνθρωποι ήταν αυτοί.
Από τις 27-12-1998 που με την βοήθεια υλική και ηθική της εξαιρετικής, τότε Δημάρχου Ζωγράφου, φίλης κ. Φωτεινής Σακελλαρίδη στήθηκε η μαρμάρινη αναμνηστική στήλη και μετά πέντε χρόνια στις 9-11-2003 αποκαλύφτηκαν τα 370 ονόματα των εκτελεσμένων κατά τον Εμφύλιο έως σήμερα που γίνονται τα αποκαλυπτήρια των ονομάτων των εκτελεσμένων αγωνιστών από τα στρατεύματα Κατοχής και τους συνεργάτες τους, χρειάστηκε πολύς αγώνας από πολλούς ανθρώπους για την ολοκλήρωση αυτού του σύνθετου Μνημείου….
Ευχόμαστε ο χώρος αυτός να γίνει πόλος έλξης για τους νέους και τις νέες που αναζητούν την αλήθεια μιας εποχής και τόπος όπου θα ανανεώνουν την πίστη τους σε ιδανικά που ενέπνευσαν αυτούς που έπεσαν για την τιμή και την αξιοπρέπεια τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου