Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου της Φλώρας Ορφανουδάκη: «Η απεργία της φαντασίας»




Εδώ το βίντεο από την εκδήλωση


«’’Τα πάντα εκτός απ’ την αλήθεια’’, είναι η φράση με την οποία ξεκινά το Οι Φυλακές της Παιδικής μας Ηλικίας της Alice Miller, περιγράφοντας όχι μόνο το κρυφτούλι μας με τις πληγές των παιδικών μας χρόνων, αλλά –τελικά- και το κρυφτούλι που παίζουν οι κοινωνίες του ‘’πολιτισμένου κόσμου’’, όπως η ελληνική και η πολιτικοκοινωνική της ‘’πραγματικότητα’’,  όταν έρχονται αντιμέτωπες με τους συμβιβασμούς και τις αλλοτριώσεις της ενηλικίωσης.
Η Φλώρα Ορφανουδάκη τολμά να επιστρέψει στην αλήθεια, όπως φιλτράρεται από την Μνήμη και την Μυθιστορία. Ίσως γι’ αυτό η Φαντασία να απεργεί. Γιατί ό,τι είναι ή συμβολίζει μια αλήθεια ‘‘δεν χωρά στα παραμύθια’’.
Η ηρωίδα της Φλώρας ανεξαρτητοποιείται, γεννά την συγγραφέα, όπως το μήλο γέννησε τον Παράδεισο, την νοσταλγία για την χαμένη ουτοπία. Μια νοσταλγία που αρνείται να εκχωρήσει όμως την θέση της στην παραίτηση. Κι ίσως γι’ αυτό, όπως γράφει η συγγραφέας,‘ ‘πληρώνει διόδια κάθε τόσο στη
µέσα χώρα – σε αίμα κι εδώ το νόμισμα. Για να µη νοµίσει κανείς ότι η µέσα χώρα είναι φτηνή’’» Ε. Κ.

Το Βιβλίο Η Απεργία της Φαντασίας της Φλώρας Ορφανουδάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Harmony and Creativity και παρουσιάζεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, Καραϊσκάκη και Παύλου Μελά τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου , ώρα 7.30 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Αγγελική Πεχλιβάνη, φιλόλογος-ποιήτρια

Βιβή Μαρκεσίνη , μέλος της ομάδας ανάγνωσης ποίησης

Αποσπάσματα θα διαβάσουν  μέλη της ομάδας - ανάγνωσης ποίησης του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

Τη συζήτηση συντονίζει η Ελένη Μπάστα, μέλος της ομάδας ανάγνωσης- ποίησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: