Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Καλλικράτης το σχέδιο Διοικητικής Μετταρύθμισης - Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών - Τι θα γίνει με τους Δήμους Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας?


[Παρθενώνας: Έργο του Ιταλού ζωγράφου Βικέντιου Λάντζα (1822 - 1902) που διέπρεψε στην Ελλάδα]

Το όνομα του αρχιτέκτονα Καλλικράτη αντί «Καποδίστριας ΙΙ» επέλεξε να δώσει τελικά η κυβέρνηση στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης.
Η επιλογή αυτή έγινε για σημειολογικούς και επικοινωνιακούς λόγους γιατί η προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση που είχε το όνομα "Καποδίστριας Ι" και αφορούσε την ενοποίηση κοινοτήτων είχε δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις.
Ως γνωστό ο Καλλικράτης με τον Ικτίνο, αρχιτέκτονες την εποχής του Περικλή, είχαν σχεδιάσει και κατασκευάσει τον Παρθενώνα. Ο Καλλικράτης μάλιστα είχε κατασκευάσει τα Μακρά Τείχη που ένωναν την Αθήνα με τον Πειραιά (460 – 450 π.Χ.)
Το σχέδιο παρουσιάστηκε επίσημα στις 10/1/2010 από τον υπουργό Εσωτερικών κ.Ραγκούση το οποίο χαρακτήρισε ως «Επαναστατικό για την αυτοδιοίκηση».
Τα βασικά σημεία του «Καλλικράτη»:
1. Καταργούνται οι Νομαρχίες.
2. Δημιουργούνται 13 Περιφέρειες – Ο Περιφερειάρχης εκλέγεται (Σημείωση: σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουμε δύο βαθμούς αιρετής αυτοδιοίκησης. Αιρετός Νομάρχης και αιρετός Περιφερειάρχης δεν γίνεται σύμφωνα με το Σύνταγμα).
3. Προβλέπονται συνενώσεις Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Από 1034 Δήμους προβλέπεται να έχουμε περίπου 370.
4. Επαναφέρεται το 50%+1 για την εκλογή δημάρχων (σήμερα η δημοτική αρχή εκλέγεται με το 42%)
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) έχει επεξεργαστεί πρόταση για τη συνένωση των Δήμων, την οποία πρόταση του ΙΤΑ με μικρές τροποποιήσεις θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε την πρόταση του ΙΤΑ.

Για την Αθήνα προβλέπονται συνενώσεις μικρών δήμων, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας από τους μικρότερους Δήμους είναι της Αγίας Βαρβάρας ο οποίος σε παλαιότερη συζήτηση είχε προταθεί να ενωθεί με το Χαϊδάρι. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν τελικά η πρόταση αυτή ισχύει σήμερα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου συνεδριάζει τη Δευτέρα 11/1/2010 με θέμα «Ερωτήσεις – Ανακοινώσεις» και ως πρώτο θέμα έχει «Ενημέρωση για το Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ» το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνας, 18-20 Ιανουαρίου 2010. Κλικάρετε ΕΔΩ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: