Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Παρασκευή (27/8) και Σάββατο (28/8) εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση των πόλεων Χαϊδάρι -Villeneuve d´ Ascg


[Τα σήματα των δύο πόλεων]


Η αδελφοποίηση των πόλεων «Χαϊδάρι» «Vileneuve d´ Ascg» προετοιμάστηκε από τον Επίτιμο Πρόξενο κ.Κωνσταντίνου Τουρνάκη από το έτος 1998. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου με την υπ.αριθ. 639/ 21-12–2000 απόφασή του ενέκρινε και τυπικά την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Τα πρωτόκολλα αδελφοποίησης υπογράφτηκαν στη γαλλική πόλη (13/1/2001) και στο Χαϊδάρι (25/8/2001) από τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου Κυριάκο Ντηνιακό και το Γάλλο ομόλογό του.
Η πόλη Villeneuve d´ Ascg βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία και έχει 65.000 κατοίκους. Είναι μια νεανική και ζωντανή πόλη, αφού στεγάζει τρία πανεπιστήμια με 50.000 φοιτητές, και παράλληλα μια πράσινη πόλη που σέβεται το περιβάλλον, τα δικαιώματα των πεζών και όσων επιθυμούν να αθληθούν. Διαθέτει πλούσιες αθλητικές εγκαταστάσεις για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, ενθαρρύνει τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό και γι΄ αυτό το λόγο περίπου το 1/3 των κατοίκων αθλείται συστηματικά.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων τα πρώτα χρόνια της αδελφοποίησης ήταν ιδιαίτερα στενές, ωστόσο θα πρέπει να διευρυνθούν και να αποκτήσουν ποιοτικότερα και μονιμότερα χαρακτηριστικά. Ο Δήμος της πόλης Vileneuve d´ Ascg εκδίδει ένα καλαίσθητο μηνιαίο περιοδικό με το οποίο έρχεται σε τακτική επικοινωνία με τους κατοίκους της πόλης. Ο τίτλος του περιοδικού είναι la Tribune – LE MAGAZINE DES VILLENEUVOIS.

Στις 9 Μαΐου 2009 παρουσία του Δημάρχου Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια και αντιπροσωπίας παραγόντων της πόλης μας εγκαινιάστηκε η «Πλατεία Χαϊδαρίου» στην πόλη Vileneuve d´ Ascg. Το γεγονός προβλήθηκε από τον τοπικό τύπο, η δε ελληνική αντιπροσωπία έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τη φιλοξενία.
Σε ανταπόδοση της ονοματοθεσίας ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει καλέσει αντίστοιχη αντιπροσωπία της Γαλλικής πόλης. Την Παρασκευή 27/8//2010 θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφασίσει να κάνει επίτιμο δημότη το Δήμαρχο της πόλης Villeneuve d´ Ascg. Το Σάββατο το πρωί, στις 11:00, θα γίνει τελετή εγκαινίων της πλατείας Villeneuve d´ Ascg, που είναι μπροστά από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Έτσι το Χαϊδάρι θα έχει τρία Γαλλικά ονόματα οδών και πλατειών:
1) Οδός «Σατωβριάνδου» προς τιμή του Γάλλου πολιτικού και περιηγητή που περιέγραψε, μεταξύ των άλλων, λεπτομερώς τη διαδρομή Ελευσίνας – Αθήνας, μέσω της αρχαίας Ιεράς Οδού (23 Αυγούστου 1806).
2) Οδός «Φαβιέρου» προς τιμή του Γάλλου συνταγματάρχη που πολέμησε μαζί με τον Καραϊσκάκη στη «Μάχη του Χαϊδαρίου», 1826.
3) Την πλατεία «Villeneuve d´ Ascg» προς τιμή της αδελφοποιημένης πόλης.

Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις προς τιμή της αντιπροσωπίας και θα έχει επαφές μαζί της. Θα δωρίσει α) το Ιστορικό Λεύκωμα «Χαϊδάρι – Τόπος και Άνθρωποι» στο οποίο υπάρχει και Γαλλική μετάφραση βασικών θεμάτων του βιβλίου, λόγω της αδελφοποίησης β) το «Λεξικό των Ελληνικών Λέξεων της Γαλλικής Γλώσσας».
Επίσης θα προτείνουμε ένα κοινό πρόγραμμα ανταλλαγής εφήβων των δύο πόλεων που έχει επεξεργαστεί η Αντιπρόεδρος του συλλόγου και υπεύθυνη προγραμμάτων κα Σοφία Δημητρίου.
Σε μία εποχή που το τοπικό γίνεται παγκόσμιο και το παγκόσμιο τοπικό, οι λαοί και ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να γνωριστούν και να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας, της ανεργίας κ.λπ. Παράλληλα πρέπει να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις και να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της ειρήνης και της προόδου της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: