Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΚΚΕ: Ερώτηση για τη λήψη μέτρων για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της Δυτικής Αθήνας | Πάρνηθα - Όρος Αιγάλεω, Ποικίλο - Πάρκο Τρίτση


Ερώτηση για τη λήψη μέτρων για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της Δυτικής Αθήνας κατέθεσαν προς τους υπουργούς εσωτερικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη,Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Στη Δυτική Αθήνα βρίσκονται ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, το Όρος Αιγάλεω-Ποικίλο Όρος και το Πάρκο Α. Τρίτσης, που είναι πνεύμονες πρασίνου, σημαντικοί για όλο το λεκανοπέδιο.

Η πολιτική της Ε.Ε που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση των δασών, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους [σ.σ. διάβαζε σχόλιο στο τέλος]. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την παραχώρηση της αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας σε ιδιωτική εταιρεία με κόστος 410.000 χιλ. ευρώ.

Στα προαναφερόμενα βουνά και στο Πάρκο Τρίτση εντοπίζονται σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις, σχετικά με τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων και την πυροπροστασία τους.

Πιο συγκεκριμένα, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας υπάρχουν κενά σε μόνιμο προσωπικό που απασχολείται με τον καθαρισμό του δάσους, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, την κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών και κρουνών υδροληψίας.

Στο Όρος Αιγάλεω-Ποικίλο Όρος η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί και είναι εκτός λειτουργίας οι δύο δεξαμενές ανοικτού τύπου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Από τις δεξαμενές που είναι τοποθετημένες περιμετρικά και χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό οχημάτων, μόνο δυο είναι λειτουργικές. Επιπλέον οι δασικοί δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, γεγονός που δυσχεραίνει την προσβασιμότητα.

Στο Πάρκο Α. Τρίτσης υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, εξαιτίας της μη αποψίλωσης και της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας. Επίσης, τα στάσιμα νερά των λιμνών του πάρκου αποτελούν εστία μόλυνσης για τους επισκέπτες του.

Την ίδια στιγμή η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, υποχρηματοδότηση, ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν για:

Να εξασφαλισθούν πόροι, προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επίγεια και εναέρια μέσα για να καλυφθούν αποτελεσματικά οι τρεις σημαντικές για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής εκτάσεις;

Την έκτακτη επιχορήγηση των δήμων που γειτνιάζουν με τις προαναφερόμενες εκτάσεις;»
-------
Σχόλιο για την Πάρνηθα συνεργάτη μας δασολόγου: 
"...ανατέθηκαν εργολαβικά έργα αντιπυρικής προστασίας. Δηλαδή καθαρισμοί, αραιώσεις κλπ. Εδώ και δεκαετίες, η Δασική Υπηρεσία δεν διαθέτει εργάτες ώστε να κάνει τέτοια έργα δια αυτεπιστασίας και με διαγωνισμούς αναθέτει τις διάφορες εργασίες (αναδασώσεις, αντιπυρικά, διάνοιξη δρόμων κλπ) σε εργολήπτες δημοσίων δασοτεχνικών έργων.
Είναι σαν να καταγγέλλουμε ότι πηγαίνει σε ιδιωτική εταιρεία η παιδεία, αν ο ΟΣΚ (υπάρχει άραγε ακόμα;) αναθέσει σε εργολάβο το να χτίσει ένα σχολείο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: