Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος για το σχολ. έτος 2019- 2020 i.Μαθητών Δημοτικού, ii. Μαθητών Γυμνασίου, iii. Μαθητών Λυκείου



ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
6ου Μαθητικού Διαγωνισμού  Ποίησης και Διηγήματος για το σχολ. έτος 2019- 2020
i.Μαθητών Δημοτικού, ii. Μαθητών Γυμνασίου, iii. Μαθητών Λυκείου

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο είδη του λόγου:
Ποίημα , Διήγημα ή Παραμύθι σε γραπτό λόγο ή ψηφιακή αφήγηση.
Μπορείτε λοιπόν να δημιουργείστε είτε ατομικά είτε συλλογικά.
Ημερομηνία λήξης 10.5.2020.
Αναλυτικά:
i. Μαθητών Δημοτικού, ii. Μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου
α. Διήγημα ή ποίημα με Ελεύθερο Θέμα.
β. Διήγημα με Φανταστικό Θέμα ή Παραμύθι με Ελεύθερο Θέμα.
γ. Ιστορία Flash Fiction (Ιστορία μικρού μήκους) με Ελεύθερο Θέμα.

Εδώ υπάρχει το υλικό από τους 5 προηγούμενους διαγωνισμούς.    

Στόχοι Διαγωνισμού:
1.    Σύνδεση και αλληλεπίδραση του σχολείου με την τοπική κοινωνία
2.    Δημιουργική έκφραση των εφηβικών ανησυχιών μέσα από γλωσσικούς και καλλιτεχνικούς κώδικες επικοινωνίας
3.    Καλλιέργεια της αγάπης για τη λογοτεχνία στους νέους ανθρώπους
4.    Προώθηση των μαθητών προς την ενασχόληση με την τέχνη του γραπτού λόγου σε έντυπη και ψηφιακή  μορφή και τη δημιουργική γραφή.
5.    Καλλιέργεια  δημιουργικής αλληλεπίδρασης των νέων με τον κοινωνικό τους περίγυρο, μέσω της  καλλιτεχνικής γλωσσικής έκφρασης
6.    Καλλιέργεια των καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών ενδιαφερόντων των μαθητών με την αξιοποίηση των  ψηφιακών δωρεάν εργαλείων
7.    Καλλιέργεια  των  ψηφιακών  γραμματισμών

 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Δικαίωμα συμμετοχής: Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων  όλων των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ,  και ΛΥΚΕΙΩΝ της Ελλάδας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:

Όροι Διαγωνισμού:
1.   Τα ποιήματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους σαράντα (40) στίχους και τα διηγήματα τις έξι (06) δακτυλογραφημένες σελίδες Α4 και να έχουν τη γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος γραμμάτων 12 και διάστιχο 1,5).
2.   Οι ψηφιακές αφηγήσεις (βίντεο) μπορούν να αποτελούν έργο συν- εργασίας ομάδας μαθητών.  Θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στο youtube.com, να αντιγραφεί ο σύνδεσμος για το συγκεκριμένο βίντεο και να επικολληθεί στη φόρμα συμμετοχής. Όλες οι υποβολές πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Εικόνες, ταινίες, ήχοι και άλλες πηγές πολυμέσων μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν έχουν παραχθεί από τον συμμετέχοντα, εάν ο συγγραφέας έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του ή αν είναι ελεύθερα προσβάσιμες πηγές όπως το ClipArt. Αν χρησιμοποιηθεί μουσική υπόκρουση πρέπει να είναι πρωτότυπη ή να έχει δωρεάν άδεια χρήσης για μη εμπορικούς σκοπούς.
3.   Τα έργα που θα εμπεριέχουν λέξεις και φράσεις υβριστικού, ρατσιστικού, προσβλητικού περιεχομένου  ή  κριθεί από την οργανωτική επιτροπή ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν  στο πλαίσιο ενός μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού, θα αποκλείονται.

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ – ΕΚΘΕΣΗΣ | ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ:
1.Ημερομηνία κατάθεσης:  Μέχρι 10 Μάη 2020.
2.Τα έργα θα υποβληθούν αποκλειστικά και μόνο μέσω της πλατφόρμας.
Κανένας άλλος τρόπος αποστολής δεν θα γίνει αποδεκτός.
[Τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται].

Τα έργα θα υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0Q6HOEjgisWIr-d_wsFl__JYtdz3fV8lwAk4P5-5BC3ngow/viewform?vc=0&c=0&w=1
(Θα πρέπει να «κατεβάσετε» το έγγραφο στην επιφάνεια εργασίας του
ΗΥ σας και να «ανοίξετε» την ηλεκτρονική φόρμα με ctrl + clik με το ποντίκι σας. Αν δεν ανοίγει ο σύνδεσμος, μπορείτε να τον αντιγράψετε με copy + paste στην γραμμή διευθύνσεων του browser. Σε όλη τη διάρκεια της καταχώρησης των απαντήσεων στη φόρμα, θα πρέπει να έχετε ενεργή τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μόλις ολοκληρώσετε την επεξεργασία της φόρμας πατάτε «Υποβολή» και η εργασία σας έχει αποσταλεί στην οργανωτική επιτροπή.
 Αν για οποιοδήποτε λόγο, αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνείτε με την κ. Σ. Δημητρίου Ψαρρού  στο 6909283795, ή στο σταθερό 2105814168 ή στο e- mail: oikopolis2007@gmail.com

 ΒΡΑΒΕΙΑ
1.    Έπαινος στα βραβευθέντα έργα (2 βραβεία ποίησης, 2 βραβεία διηγήματος, 2 βραβεία στο διήγημα με φανταστικό θέμα, 2 βραβεία - βίντεο αντίστοιχα σε κάθε βαθμίδα).
2.    Βεβαίωση συμμετοχής σε όσους μαθητές συμμετέχουν στο διαγωνισμό
3.    Έκδοση ηλεκτρονικού βιβλίου με τα βραβευμένα  έργα , όπως έγινε με τους προηγούμενους 5 διαγωνισμούς.

 Οργανωτική Επιτροπή - Πληροφορίες για το Μαθητικό Διαγωνισμό

1. Σοφία Ψαρού -  Δημητρίου: Πτυχιούχος χημικός. Εργάσθηκε για 28 χρόνια σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (2005-2010). Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά και λίγα Ισπανικά.
Έχει μεγάλη εμπειρία στα Ευρωπαϊκά προγράμματα . Οργανώνει σεμινάρια- ημερίδες- βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά. Είναι πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και συμμετέχει ενεργά σε πολλούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Συμμετέχει και οργανώνει εθελοντικές δράσεις και δράσεις αλληλεγγύης. Είναι διαχειρίστρια και συντονίστρια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και έχει οργανώσει τους 5 προηγούμενους διαγωνισμούς ποίησης διηγήματος.
2. Παρασκευή Σοφού: Γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1952 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Είναι πτυχιούχος του τμήματος ψυχολογίας-  παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διορίστηκε ως φιλόλογος αρχικά στην Πτολεμαΐδα και κατόπιν στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ασχολήθηκε με πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, θεατρικών, αλληλεγγύης, συγγραφής βιβλίων  (η Οδύσσεια σε κόμικς, τα παιδία παίζει) κ.τ.λ. Τα τρία τελευταία χρόνια συμμετέχει στην ομάδα ποίησης του συλλόγου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις.
3. Ανδρέας Χατζημηνάς: Πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών το 1990. Msc στην Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1993). Εκπαιδευτικός Πληροφορικής  στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για 25 χρόνια. Τα τελευταία έξι χρόνια συντονίζει  περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου του και υλοποιεί περιβαλλοντικά προγράμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει εργαστεί σε σχολεία ενηλίκων με μεγάλη εμπειρία σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήταν διαμεσολαβητής στο πρόγραμμα SCENE (ένα ευρωπαϊκό έργο Commenius) για την παιδαγωγική αξιοποίηση της μεθόδου PBL (Problem Based Learning) σε δύο ομάδες καθηγητών και διευθυντών. Μέλος του ΔΣ του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Συμμετέχει ενεργά σε όλους τους διαγωνισμούς που υλοποιούνται στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.

 Προστασία προσωπικών δεδομένων
Για το σκοπό αποκλειστικά του διαγωνισμού, ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ θα τηρήσει αρχείο με τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας, τάξη και επωνυμία σχολείου, στοιχεία επικοινωνίας (Mails, Τηλέφωνα, Διευθύνσεις).
Τα στοιχεία, ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολείο που θα αφορούν τους διακριθέντες (τα 2 πρώτα βραβεία ανά κατηγορία) θα δημοσιευτούν στη δημόσια ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθώς και για την έκδοση του e-book από τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Σε περίπτωση που κάποιος/α από τους συμμετέχοντες δεν επιθυμεί  να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα αξιολογηθεί το έργο του.

Εξουσιοδότηση
Οι διακριθέντες παραχωρούν στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ τα δικαιώματα δημοσίευσης των στοιχείων τους  και της διάδοσης του έργου τους στο e-book  για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: