Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια ημέρα ποίησης


Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

Το 2020  η Ομάδα Ανάγνωσης Ποίησης έχει μεγάλο πένθος! Χάσαμε ένα πολύ αγαπημένο μέλος μας, την Ειρήνη Μπουρολιά!
Καλό ταξίδι, Ειρήνη μας! Θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας!
Σε κάθε συνάντηση, σε κάθε εκδήλωση θα μας λείπεις, θα μας λείπεις πολύ! Δυσαναπλήρωτο το κενό! Σε ευχαριστούμε για την παρουσία σου και τη συμμετοχή σου στην Ομάδα μας από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της.
Σε ευχαριστούμε για όλα τα ποιήματα που τόσο ωραία απήγγειλες! Σε ευχαριστούμε για τη φιλία και την αγάπη που μας έδωσες! Ζεις μέσα στην ψυχή μας και την καρδιά μας! (Από τη Φ. Ορφανουδάκη).
Η φετινή μας εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη και θα είναι μόλις ξεπεράσουμε την κρίση του ιού.
Όμως η ομάδα ανάγνωσης ποίησης του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ συνεχίζει τη δράση της. Τη Δευτέρα, 22 Μάρτη θα έχει διαδικτυακό αφιέρωμα στην ποίηση. Θα διαβάσουμε ποιήματα και θα ανταλλάξουμε ιδέες.
 Παγκόσμια μέρα της ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου από το 2008, διοργανώνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:
To 2008 εκδώσαμε φυλλάδιο με τίτλο «ΝΑΙ στην Ποίηση – ΟΧΙ στην Εκποίηση». Το 2009 εκδώσαμε Ανθολόγιο ποίησης με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τους ποιητές της πόλης μας». Στο ανθολόγιο παρουσιάσαμε δείγματα από το έργο 25 συμπολιτών μας και παράλληλα διοργανώσαμε ποιητική – μουσική εκδήλωση στο Παλατάκι.Το 2010 επανεκδώσαμε ηλεκτρονικά το Ανθολόγιο της προηγούμενης χρονιάς, προσθέτοντας πέντε ποιητές. Σύνολο αυτή τη φορά 27 Χαϊδαριώτες ποιητές, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 «Ελληνίδες ποιήτριες - Από τη Σαπφώ στη Δημουλά», 2016 "Αφιέρωμα στον Αναγνωστάκη", 2017 «Ποίηση και προσφυγιά»,2018 ,2019.
Μπορείτε να δείτε στην εικόνα όλες τις εκδηλώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: