Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ρεπορτάζ από τη Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί - Κυριακή 24.09.2023

 





Με επιτυχία, με πολύ κέφι και χορό, και με μεγάλη και ελεύθερη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 24 Σεπτεμβρίου 2023 η εκδήλωση μνήμης με θέμα τη Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε με αφορμή τα 70 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της Γιορτής του Κρασιού από τον Ελληνική Περιηγητική Λέσχη το 1953 και με σκοπό να προβάλλει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου/ ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας & Πολιτισμού Δυτικής Αττικής, υπό την αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης καθαρίστηκε, βάφτηκε  και αναδείχθηκε το παλιό πατητήρι της Γιορτής Κρασιού, από εθελοντές των συνδιοργανωτών, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα τοπόσημο για το Χαϊδάρι.

Την εκδήλωση άνοιξε και καλωσόρισε τους επισκέπτες η Ελένη Μπάστα (μέλος του Δ.Σ. του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.) και κάλεσε τους εμπλεκομένους στη διοργάνωση να απευθύνουν χαιρετισμό, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

·       Σοφία Ψαρρού -  Δημητρίου (Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.).

·       Κώστας Φωτεινάκης (Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και ερευνητής της τοπικής ιστορίας)

·       Βαγγέλης Ντηνιακός (Δήμαρχος και Υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου με το συνδυασμό «Χαϊδάρι Ξανά»)

·       Γιάννης Ιγγλέσης (αρχιτέκτων, συλλέκτης, ερευνητής της τοπικής ιστορίας κ.λπ)

Η εκδήλωση περιλάμβανε α) Έκθεση παλιών ντοκουμέντων από τη Γιορτή Κρασιού  (φωτογραφίες, αφίσες, αναμνηστικά αντικείμενα κ.λπ), β) δωρεάν προσφορά κρασιού και κέρασμα γ) χορό από το συγκρότημα  του Κέντρου Λαογραφίας & Πολιτισμού Δυτικής Αττικής με πρόεδρο τον κ.Γιώργο Καλογράνα με τη συμμετοχή του κοινού.








Ευχαριστούμε πολύ όλες και όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Επίσης ευχαριστούμε όλες και όλους που βοήθησαν στην εκδήλωση. Την Ελένη, τη Δροσιά , τη Βιβή, την Αναστασία, το Θοδωρή, τη Δήμητρα και πολλούς ακόμη.

Απόσπασμα από την ομιλία της Σοφίας Δημητρίου:

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ!
Καλημέρα σας
Καλώς ήρθατε μαζί μας σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ.
Θα ήθελα να ξέρετε πως αυτό είναι μόνον μια αρχή.

Ξεκινήσαμε με την ανάδειξη του χώρου.




Αλλά έχουμε πολλά βήματα ακόμη να κάνουμε. Ετοιμαστείτε για πιο ενεργές δράσεις . Δώστε και στον εαυτό σας ένα ρόλο.
Μήπως ήλθε η ώρα να αναβιώσουμε τη Γιορτή του κρασιού μου είπε την Άνοιξη ο Κώστας Φωτεινάκης .Αμέσως είπαμε ΝΑΙ από τον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

Με επίκεντρο το Τουριστικό Περίπτερο στο Δαφνί, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού από το 1954 διοργάνωνε εδώ τη Γιορτή του Κρασιού, η οποία είχε μεγάλη προβολή και αναδείχθηκε σε σημαντικό τουριστικό γεγονός, καθώς πλαισιωνόταν από λαογραφικές εκδηλώσεις και φολκλορικά στοιχεία.

«Εις το Βακχικό αυτό πανηγύρι το οποίον ήρχισεν εις τας 9 Σεπτεμβρίου και ετελείωσε την 13ην Οκτωβρίου, παρήλασαν 60.543 άτομα, τα οποία κατηνάλωσαν 31.400 οκάδες οίνου.

Η γιορτή του κρασιού ήταν για την πόλη το μεγαλύτερο γεγονός που έφερνε μια διαφορετική άποψη για το Χαϊδάρι και οφείλουμε να εργασθούμε όλοι για την αναβίωσή του, με άλλο στυλ φυσικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής μας.

Στον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ μας αρέσει να αναδεικνύουμε την τοπική ιστορία, τα έθιμα της πόλης μας. Αλλά όχι μόνον αυτό. Τα  τελευταία γεγονότα μας επηρέασαν πάρα πολύ και πήραμε κάποιες αποφάσεις. Φωτιές, πλημμύρες, βιομηχανικά ατυχήματα, κατολισθήσεις. Είναι ανάγκη να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και το φυσικό μας πλούτο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ: Πρόβλεψη, προετοιμασία , ενημέρωση, και όλα μαζί ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.

Τα Μνημεία μας είναι ανοχύρωτα μπροστά στις φυσικές καταστροφές;
Η φωτιά, ο σεισμός, οι πλημμύρες μπορεί να σβήσουν την πολιτιστική κληρονομιά;

Ερωτήματα τα οποία ως χθες απορρίπτονταν, ενώ σήμερα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Οι πλημμύρες θα ακολουθήσουν, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, άλλωστε δυστυχώς αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι πλήττονται κάθε χρόνο από αυτές. Τα φυσικά φαινόμενα δεν πρόκειται να εκλείψουν. Το ζητούμενο είναι πώς αντιμετωπίζονται. Γιατί τα μέσα σήμερα δεν λείπουν.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, εμείς σαν πολίτες;

 Ο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ όπως και οι ΦΙΛΟΙ Της ΦΥΣΗς , Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής και άλλοι αντίστοιχοι οργανισμοί, η AEDE,  Δίκτυο Πολιτιστικής Αειφορίας προσπαθούμε να ενεργοποιούμε τα μέλη μας και ένα μικρό βήμα είναι η οργάνωση εκδηλώσεων με ανάδειξη της παράδοσής μας.

Αλλά φτάνει αυτό; Χρειαζόμαστε κάτι πιο μεγάλο.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι αλληλένδετα και πάνε μαζί.

Τι σκεφτόμαστε όμως τώρα σαν ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και σας θέλουμε να είστε μαζί μας.

1.  Σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε αυτό το χώρο κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς , το Δήμο Χαϊδαρίου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

2.  Ο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ υλοποιεί από το 2017 Ευρωπαϊκά προγράμματα για τις φυσικές καταστροφές. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων έχουμε δημιουργήσει πολύ υλικό σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς από την Ευρώπη το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους.
Ενδεικτικά αναφέρω:
1. Yλικό για τις φυσικές καταστροφές
2. Οδηγίες αυτοπροστασίας από πλημμύρες

3.Σεισμοί:   Μαθαίνοντας για τους σεισμούς

4. Οδηγός επιβίωσης για οικογένειες και σχολεία

5. Υλικό για εθελοντές που θέλουν να μάθουν μέσω δωρεάν εκπαίδευσης με ηλεκτρονικό μάθημα στον τομέα της πυροπροστασίας.
6.Πώς αντιμετωπίζω τις φυσικές καταστροφές. Ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.: Ανθεκτικές κοινότητες μέσω της ευαισθητοποίησης και της ετοιμότητας κατά των κινδύνων πυρκαγιάς, πλημμυρών και κατολισθήσεων , το READY4DISasters.

To υλικό υπάρχει και μπορούμε να σας ενημερώσουμε και προσωπικά αν έρθετε στο γραφείο μας , Ανθέων 72, Χαϊδάρι.
ΕΔΩ μπορείτε να το βρείτε .

Όμως όλοι ξέρουμε πως οι άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας προτιμούν τις δράσεις και κυρίως τις βιωματικές δράσεις στο πεδίο.

Γνωρίζω τον τόπο μου

Τον αγαπώ

Τον προστατεύω

Και έτσι βελτιώνω τη ζωή μου.

Από αρχές Οκτωβρίου ξεκινάμε.

Στις 13 Οκτωβρίου συνεχίζουμε τη σημερινή μας δράση ΕΔΩ. Σήμερα κάναμε την αρχή. Καθαρίσαμε και αναδείξαμε το χώρο . Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας που βοήθησαν, τον Κώστα Φωτεινάκη, τον Απόστολο Ψαρρό, το Νίκο Καρούνη, την Ελένη Μπάστα, την Άρτεμη Ψαρρού (τη μικρή μας εθελόντρια).

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα ενεργών πολιτών.

Θα σας στείλουμε λεπτομέρειες για την επόμενη δράση. Αλλά κρατείστε την ημερομηνία: Παρασκευή, 13/10/23.
Ο τίτλος της συνάντησης : "Εθελοντές του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ υιοθετούν το πατητήρι και το χώρο γύρω από αυτόν" .

Γιατί ξεκινάμε από εδώ; Όπως είπα περιβάλλον και πολιτισμός είναι αλληλένδετα. Το Ποικίλο και η γιορτή κρασιού. Γύρω από το πατητήρι συζητάμε πίνοντας τον καφέ μας και αποφασίζουμε.
Τι σημαίνει «υιοθετώ το πατητήρι" , το χώρο που γινόταν η γιορτή του κρασιού;
Τι σχέση έχει με τις φυσικές καταστροφές;
Ζούμε μέσα σε ένα Δάσος. Μην το ξεχνάμε.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Ποιο είναι το πρόγραμμα
READY4DISasters;
Σε τι θα μας βοηθήσει; 
Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο .

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε ατομικά αλλά και μέσα από κάποιον φορέα που μπορεί να εκπροσωπείτε.
Και φυσικά είμαστε ανοικτοί σε σχολεία. Να επισκεφτούν το χώρο και να μάθουν. Να είναι αυτό το ξεκίνημα μια αρχή για δράσεις που θα μας ετοιμάσουν να είμαστε πιο δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αν συμβεί κάτι.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: