Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Το Θριάσιο και η Δυτική Αθήνα υπό συνεχή απειλή


[Αφίσα από την ανοικτή συζήτηση στην Αθήνα 8 Μαΐου 2009 - Δείτε ΕΔΩ το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε]

Το Θριάσιο και η Δυτική Αθήνα υπό συνεχή απειλή
Ο Δήμος Ασπροπύργου επιβεβαιώνει ότι α) το Θριάσιο είναι η πιο επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ευρώπης β) η πυρκαγιά θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την Αττική

του Κώστα Φωτεινάκη

Με αφορμή την πυρκαγιά 6/8/2010 «στον περίβολο μονάδας ανακύκλωσης βιομηχανικών αποβλήτων, πλησίον του συνοικισμού Παραλίας Ασπροπύργου» ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, έκανε μία σημαντική δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνει τα ήδη γνωστά δεδομένα για την περιοχή του Θριάσιου. Μεταξύ των άλλων στο Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι:
Ο αριθμός, το μέγεθος και η εγγύτητα, τόσων επικίνδυνων μονάδων, στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης μας, και του Θριάσιου πεδίου, απαιτούν την ενεργοποίηση όλων, για να μη ζήσουμε ποτέ «συνθήκες Σεβέζο», στην πιο επιβαρημένη -περιβαλλοντικά- περιοχή της Ευρώπης.
H πυρκαγιά, θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την περιοχή του Ασπρόπυργου, και μεγάλο μέρος της Αττικής.
[Διαβάστε το Δ.Τ. του Δήμου ΕΔΩ]

Ορισμένες παρατηρήσεις:

1. Σας υπενθυμίζουμε την ανάρτηση στις 8/8/2010 με αφορμή την πυρκαγιά στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. με θέμα «Ο νόμος της σιωπής» επικρατεί στον Ασπρόπυργο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τοξικών αποβλήτων». Ο τίτλος δεν ήταν δικός μας, εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αλλά του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
2. Ανεξάρτητα από τους λόγους της δήλωσης του Δημάρχου Ασπροπύργου, ο κ.Μελετίου επισημαίνει την «ανάγκη, για αυξημένη επαγρύπνηση, σε όλες τις βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες της περιοχής, την οποία ανέδειξε -και πάλι- το συγκεκριμένο επεισόδιο…» και σημειώνει ότι «ο Σχεδιασμός Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.), προχωρά με «βήμα χελώνας», και στην ολοκλήρωση των υποδομών αντιμετώπισης έκτακτων φαινομένων, αλλά και διαφυγής, σε περίπτωση σοβαρότερου προβλήματος.»
3. Η δήλωση του κ.Μελετίου σε συνδυασμό με την έρευνα του Δ/ντη του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Μιχάλη Πετράκη για τη «Διαδρομή της ρύπανσης», μέσω του Σκαραμαγκά και της Λ.Αθηνών, από το Θριάσιο στην Αθήνα, επιβεβαιώνει και δικαιώνει τις καταγγελίες όσων αγωνίζονται α) για την απορρύπανση του Θριασίου β) την μη εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Και εδώ οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις των αυτοδιοικητικών και όχι μόνο του κ.Μελετίου, που τις κάνουν για να «έχουν δεμένο το γάιδαρό τους».
4. Η επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας – πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ (όποιος καλοπροαίρετος πίστευε ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό ας πάει να ρίξει μια ματιά για το τι γίνεται εκεί) δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την συναίνεση (κατ΄ άλλους ενεργό συμμετοχή) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Ελευσίνας.
5. Οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική, Μέγαρα κ.λπ., αν πραγματοποιηθούν θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την περιοχή του Θριασίου – Μεγαρίδος.
6. Στην περιοχή του Θριασίου έχει εγκατασταθεί το 40-50% της ελληνικής βιομηχανίας. Θα πρέπει αυτές οι βιομηχανίες να υποχρεωθούν να πάρουν μέτρα ελαχιστοποίησης των εκπομπών ρύπων αλλά και της αποφυγής «ατυχημάτων» και πυρκαγιών. Τα εισαγωγικά στη λέξη «ατυχημάτων» μπαίνουν γιατί αυτά είναι στην πραγματικότητα δυστυχήματα που δεν είναι τυχαία. Είναι αποτελέσματα παραλείψεων, εντατικοποιήσεων, έλλειψης μέτρων προφύλαξης και μείωσης του κόστους λειτουργίας των βιομηχανιών και των εμπορικών αποθηκευτικών χώρων.
7. Είναι δεδομένο ότι μια μεγάλη και ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ή αποθήκη εύφλεκτων υλικών, που υπάρχουν εκατοντάδες στην περιοχή του Θριασίου, θα λειτουργήσει σαν «ντόμινο» στις γειτνιάζοντες εγκαταστάσεις. Δεν είναι τυχαία η έγκαιρη ενεργοποίηση του «αγήματος πυρκαγιάς των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου» στην κατάσβεση της πυρκαγιάς «…στον περίβολο μονάδας ανακύκλωσης βιομηχανικών αποβλήτων…»


[Η φωτογραφία είναι άσχετη με την πυρκαγιά στις 6 Αυγούστου 2010]

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1. Να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα απορρύπανσης στην περιοχή του Θριασίου.
2. Παράλληλα με το «Σχεδιασμό Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.), που ο κ.Μελετίου διαπιστώνει ότι «προχωρά με ρυθμό χελώνας», θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ελαχιστοποίησης μέχρι μηδενισμού ενός τέτοιου τραγικού ενδεχομένου.
3. Να μην εγκατασταθεί καμία νέα βιομηχανική μονάδα στο Θριάσιο – Καμία επέκταση στο όνομα του «εκσυγχρονισμού»
4. Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει με τον «Καλλικράτη» καλείται να υπερασπίσει την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
5. Να εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Δυτική Αθήνα – Αττική.
6. Τα κινήματα των πολιτών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οφείλουν να βάλλουν πρώτο στο κατάλογο της δράσης τους την απορρύπανση του Θριασίου.

Χαϊδάρι 18 Αυγούστου 2010

Κώστας Φωτεινάκης xpolis@gmail.com
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου
Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: